Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 27 Haziran 2016 - 15:03 Yorum: 0

"Polikistik Over Sendromu" Kısırlığa Yol Açıyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Özge Piri Mantar, üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen hastalıklardan biri olan "polikistik over sendromu"nun...

'Polikistik Over Sendromu' Kısırlığa Yol Açıyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Özge Piri Mantar, üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen hastalıklardan biri olan "polikistik over sendromu"nun yumurtlayamama sorunu ve kısırlığın yanı sıra, tedavi edilmediğinde kalpten hipertansiyona kadar birçok hastalığın oluşumunu tetiklediğini söyledi.

Polikistik over sendromu hastalığın en belirgin özelliğinin adet düzensizliği olduğunu dile getiren Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Özge Piri Mantar, yumurtalıklarda oluşan küçük iyi huylu kistlerle kendini gösteren hastalık, kadınlarda adet düzensizliği ile birlikte tüylenme, kilo alma ve sivilcelenmeye de neden olmaktadır. Mantar, "Tüm bu şikayetler, psikolojik sorunları kaçınılmaz hale getirmektedir" diyerek, çocukluk ve ergenlik döneminde başlayabilen polikistik over sendromunun çoğunlukla gecikmiş ergenlik vakaları ile karıştırıldığına dikkat çekti.

Opr. Dr. Mantar sözlerine şöyle devam etti: "Sağlıklı bir ergenlik döneminde adet düzensizliği normal karşılanabilir. Bir hastalığın nedeni olarak ortaya çıkabileceği çoğu zaman akla gelmez. Ultrason görüntüleriyle de her zaman ayırıcı tanı konulamayabilir. Bu nedenle, adet düzensizliği görülen ergenlik dönemindeki kızlarda tanı, klinik incelemelerin yanı sıra laboratuvar testleri yardımıyla konulmalıdır. Polikistik over sendromu adet düzensizliğine neden oluyorsa, adetin düzene sokması sağlanmaktadır. Yumurtlama uyarıcı tedavi de ancak hasta çocuk sahibi olmak istediği takdirde uygulanmaktadır. Ancak polikistik over sendromu tedavisinin tam olarak sağlanmaması, uzun dönemde hasta açısından tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu hastalarda kalp hastalıkları, kan yağlarında yükselme, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve rahim kanseri riski artarken; tip 2 diyabet yani insüline bağımlı olunmayan diyabet riski ve hamilelik döneminde gebelik diyabeti olma olasılığı artmaktadır" dedi.

Özge Piri Mantar sözlerine, "Hastalara, hastalıkla uyumlu bir şekilde nasıl yaşayacakları öğretilmektedir. Günlük yaşamda fiziksel aktiviteye yer vermek, doktor kontrolünde düzenli spor yapmak ve beslenmede sağlıklı bir diyet programı izlemek tedavinin başlıca kuralları arasında yer almaktadır. Çünkü obez hastalar kilo vermeye başladığında yumurtlamaları da kendiliğinden başlamaktadır. Adet döngüsü düzene giren bu hastaların gebe kalma şansı da artmaktadır. Hastalığın tedavisinde öncelikli yaklaşım, yaşam tarzında yapılacak değişiklikler olmalıdır. Ancak, bu tür düzenlemelere karşı bir direnç söz konusu olduğunda, cerrahi yöntemler uygulanabilir" şeklinde son verdi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber