Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 23 Nisan 2014 - 12:58 Yorum: 0

Polisler vatandaşın "mahalle arkadaşı" oldu

Malatya Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü'nde görevli 20 mahalle polisi, 10 semtte ziyaretler yapıp vatandaşlarla kaynaşıyor

Polisler vatandaşın 'mahalle arkadaşı' oldu

MALATYA  - Malatya Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü'nde görevli 20 mahalle polisi, 10 semtte ziyaretler yapıp vatandaşlarla kaynaşıyor. Vatandaşların sorunlarını dinleyip çözüm önerileri sunan mahalle polisleri, çocukları kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için çaba sarf ediyor.

Malatya Emniyet Müdürü Nuri Uluayak, yaptığı açıklamada, polisin iki temel görevi olduğuna işaret ederek, bunlardan birinin önleyici, diğerinin ise adli hizmetler olduğunu söyledi. Polisin daha ziyade adli hizmetlerle tanındığını belirten Uluayak, "Modern polislik, önleyici hizmetlere daha fazla misyon yükleyen, daha fazla görev veren ve dünyada kabul gören bir sistem" dedi.

Mahalle polislerinin, toplum psikolojisi, aile ilişkileri, beden dili, suç analizi ve benzeri konularda eğitim alan personel arasından seçildiğini ifade eden Uluayak, bu polislerin, muhtar, okul idarecileri ve vatandaşlarla iletişim kurduğunu, onların sorunlarını dinlediğini dile getirerek, "Mahalle polisleri, mahallenin bir nevi röntgenini çekerek o il bünyesinde, o mahallede hangi tür sorunların yaşandığını ortaya koyar ve bununla ilgili çözüm önerileri geliştirir. Mahalle polisliği, mahalledeki güveni sağlamak amacıyla halkla birebir iletişimde bulunan, her an onların yanında olan ve sorunlarını bilen polis gücü demektir. Bunlar, motosikletli, özel üniformalı, kendi çalışma alanlarında özel eğitim almış olan polislerdir" diye konuştu.

Öğrencilerin problemleriyle de ilgilenen mahalle polislerinin, çocukları uyuşturucu madde, sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak tutmak, çevredeki riskleri tespit etmek ve çözüm önerileri geliştirmek için çaba sarf ettiğini belirten Uluayak, "Bu personelimizin içerisinde, risk gruplarının özelliğine göre kadın ve erkek polis arkadaşlarımız bulunmaktadır. Bunlar, devamlı olarak bu personelimizle irtibata geçmekte, birebir iletişim kurmakta, gerektiği zaman da bünyemizde bulunan rehberlik uzmanı ve psikologlarımız vasıtasıyla bunların sorunlarını çözmesine yardımcı olmaktadır" dedi.

Malatya Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü Görev Takip Büro Amiri Murat Karadağ ise Malatya'yı nüfusun yoğunluğuna göre 10 bölgeye ayırdıklarını ifade ederek, "Bizler mahalle polisleri olarak bu 10 bölgede faaliyet gösteriyoruz. Bu bölgelerde görevli arkadaşlarımıza tahsis edilmiş olan bölge telefonları var, 155 telefon ihbar hattı gibi. E-devlet şifresi olan vatandaşlarımız, e-devlet üzerinden girdikleri zaman kendi mahalle polisini rahatlıkla tanıyabilir, orada belirtilen numaraları rahatlıkla arayabilir. Polisten her konuda yardım isteyebilir" ifadesini kullandı.

Niyazi Mahallesi Muhtarı Cemalettin Türkoğlu da mahalle polisliğinin yerinde bir uygulama olduğunu belirterek, "Yıllar önce karakolun önünden geçemiyorduk. Şimdi, şükür olsun ki polisler geliyor, esnafı, evleri ziyaret ediyor. Bu, emniyetimiz için, milletimiz için büyük bir başarı" dedi.

Mahalle sakinlerinden Vedat Aydoğan ise "Mahalle polisleri, mahallede olsun evde olsun destekçiler, gelip gidiyorlar, yardımcı oluyorlar, bizi her konuda bilgilendiriyorlar" diye konuştu.

 

- Mahalle polislerinin çalışmaları

Malatya'da mahalle polisi uygulaması kapsamında son bir yılda 9 huzur toplantısı düzenledi. Bu toplantıların ardından, vatandaşların sorunlarının çözüme kavuşturulması için çalışma yürütüldü.

Hırsızlık, dilencilik, internet güvenliği, aile içi şiddet, sahte para, telefon dolandırıcılığı gibi konularda halkı bilgilendirmek amacıyla 11 bin 375 broşür ve materyal dağıtan mahalle polisleri, bin 598 taziye ziyareti yaptı.

Vatandaşları hırsızlığa karşı alınabilecek önlemler konusunda bilgilendiren mahalle polisleri, okul ve öğrencilerin güvenliğiyle ilgili okul idarecileri ve öğretmenlerle toplantılar yaptı. Öğrencilere sunumlar yapan polisler, çocuklara kırtasiye ve giysi armağan etti. Kentte 7 bin 84 iş yerini ziyaret eden polisler, esnafla güvenlik sorunlarıyla ilgili istişareler yaptı.

Ekipler, 31 metruk binanın yıkımı için belediyeyle irtibata geçti. 

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber