Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 11 Mart 2015 - 11:18 Yorum: 0

Poyraz bebek "Mavi ışık"tan kurtulacak

Antalya'da ender görülen ve "mavi ışık hastalığı" diye tabir edilen "crigler najjar" sendromlu 4,5 aylık Poyraz bebeğe halasının karaciğeri nakledilecek

Poyraz bebek 'Mavi ışık'tan kurtulacak

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇİN - Hastalığı nedeniyle günde 10-12 saat arasında mavi ışık altında kalan 4,5 aylık Poyraz bebek, halasından yapılacak karaciğer nakliyle sağlığına kavuşacak.

Antalya'da bir markette çalışan Servet Ergün ile Zeliha Ergün çiftinin 4,5 aylık bebekleri Poyraz'a, doğumundan 3 gün sonra rengindeki sarılık nedeniyle götürüldüğü hastanede dünyada yaklaşık 200 bebekte görülen ve "mavi ışık hastalığı" diye tabir edilen Crigler Najjar hastalığı teşhisi konuldu.

Doktorlar, bebeğin iyileşmesi için tek yolun karaciğer nakli olduğunu ancak bu nakil için de bebeğin belirli bir kiloya ulaşması gerektiğini ifade etti. Bebeğin hastalığının ilerlemesi üzerine doktorlar, mavi ışık tedavisi görmesi gerektiğini belirtti.

- Poyraz'ın sanayide yapılan fototerapi cihazıyla mavi odası

Mavi ışık tedavisi için devlet hastanelerinde yer olmayınca, özel hastanelere de maddi imkansızlık nedeniyle gidemeyince baba Servet Ergün, mavi ışık veren fototerapi cihazını yaptırmaya karar verdi. Medikal firmasında çalışan bir teknikerin yardımıyla aile, 10 bin liralık cihazı sanayide 500 liraya yaptırdı.

Babanın sanayide yaptırdığı bu cihazın haber olması üzerine Sağlık Bakanlığının girişimiyle bebek hastaneye kaldırıldı ve tedaviye alındı. Tedavinin ardından taburcu edilen Poyraz'a bir hayırsever modern bir fototerapi cihazı hediye etti. Poyraz'ın yeni cihaz ile sadece sırtından ışık aldığı için mavi ışık tedavisi görürken gözlerinin 10-12 saat süresince kapatılması zorunluluğu da ortadan kalktı.

- Halasının karaciğeri nakledilecek

Artık yüzü gülmeye başlayan aileye bir mutlu haber de Medical Park Antalya Hastanesinden geldi. Hastanenin organ nakli merkezi başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, bebeği sağlık tetkiklerinden geçirdi ve karaciğer nakli yapılabileceğine karar verdi.

Nakil için gönüllü olan baba Servet Ergün'ün karaciğerinde yağlanma tespit edildi. Aile, mutluluklarının yarım kaldığını düşünürken 45 yaşındaki hala Serpil Arıcan, karaciğerini vermek için gönüllü oldu. Hastanede tetkikleri tamamlanan Poyraz bebek ve halası, nakil gününü beklemeye başladı.

- "Bir ay içerisinde Poyraz'ım mavi ışıktan kurtulacak"

Baba Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nakil gününü sabırsızlıkla beklediğini söyledi. Prof. Dr. Demirbaş'ın daha önce 6 kilo ağırlığındaki çocuklara bu nakilleri yaptığını belirten Ergün, 6 kilodan sonra bebeklerin nakil olabileceğini öğrendiklerini anlattı.

Poyraz'ın şu an 6 kilo 800 gram ağırlığına ulaştığını, kilosunun yerinde ve sağlık durumunun iyi olduğunu vurgulayan Ergün, "Bir ay içerisinde Poyraz'ım mavi ışıktan kurtulacak. Halasının karaciğeriyle hayat bulacak. Poyraz'ı insanların desteği ve duasıyla yaşatacağız. Ameliyatı düşününce dizlerimin bağı çözülüyor. Oğlumu ameliyata göndermek kolay olmayacak ama bu nakli de olmak zorunda" dedi.

- "Poyraz'a güzel kıyafetler giydirebileceğiz"

Anne Zeliha Ergün ise tarif edilemez bir mutluluk yaşadığını dile getirdi.

Oğlunun sürekli mavi ışık tedavisi gördüğü için evde hep çıplak olduğunu ifade eden Ergün, şöyle konuştu:

"Oğlum geceleri mavi ışık görüyordu. Gündüzleri de doktorların tavsiyesi ile çıplak bir halde güneş gören pencerenin önüne yatırıyoruz. Onu gönlümün istediği gibi güzelce giydiremedim. Şimdi bütün kıyafetlerini hazırladım. Nakilden sonra Poyraz'a güzel kıyafetler giydirebileceğiz."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber