Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 29 Ocak 2015 - 11:38 Yorum: 0

"Prim desteği artışı" çiftçiyi umutlandırdı

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kırmızı mercimek, nohut ve kuru fasulyeye verilen prim desteğinin yüzde 100 artırılacağı yönündeki açıklaması, Şanlıurfa'da memnuniyetle karşılandı

'Prim desteği artışı' çiftçiyi umutlandırdı

ŞANLIURFA (AA) - Türkiye'nin en önemli tahıl üretim yeri ve GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa'da, bazı tarımsal ürünlere prim desteği verilecek olması yöre çiftçisi tarafından sevinçle karşılandı. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Diyarbakır gezisinde, kırmızı mercimek, nohut ve kuru fasulyeye yüzde 100 prim desteği verileceğini açıklaması üreticiler tarafından olumlu karşılandı.

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarıma verilen her türlü destekten dolayı hükümete teşekkür etti.

Desteklerin üretime olumlu yansıyacağını belirten Eyyüpoğlu, açıklanan destek artışlarından memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Artışı değerlendirirken kentteki tarım faaliyetlerini göz önünde bulundurmak zorunda olduklarına işaret eden Eyyüpoğlu, "Mercimek ve nohut Şanlıurfa çiftçisi için büyük önem taşıyor. Bu ürünlerin üretiminde önemli artış sağlanacaktır ancak aynı artışın pamuk, buğday, arpa ve özellikle fıstıkta da olmasını arzu ederiz" dedi.

- "Dünya üretiminde üst noktalara çıkabiliriz"

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen de GAP'la kentin tarım alanında önemli gelişmeleri yaşadığını ve ürün çeşitliliğini arttırdığını söyledi.

Türkiye'nin tarım alanı bakımından en geniş araziye sahip illerinden Şanlıurfa'da, ülkedeki pamuk üretiminin yüzde 43'ünün, kırmızı mercimeğin yüzde 36'sının, buğdayın yüzde 8'inin, arpanın ise yüzde 11'inin üretildiğini belirten Öztürkmen, destekleme artışının çiftçiyi sertifikalı tohuma yönlendireceğini ve üretimin bu sayede artacağını ifade etti.

Prim desteği artışı yapılan ürünlerde Türkiye'nin dünyada önemli bir noktada olduğuna işaret eden Öztürkmen, şöyle konuştu:

"Nohut üretiminde dünyada 3'üncü, mercimek üretiminde ise 4'üncü sıradayız. Ekim alanına göre sertifikalı tohumu da kullanırsak, sıralamadaki yerimiz daha da yukarılara çıkacaktır. Bununla beraber Şanlıurfa'da kırsal yerlerde ya da dağlık, toprak derinliği düşük yerlerde meyveciliğin desteklemesi kaçınılmazdır. Bu destekleme biraz daha arttırılarak hızlı bir şekilde meyve sektörüne açılması lazım. Dünyada son 5 yılda ekim alanları ve üretim artarken, ülkemizde düştü. Bu desteklemelerle üretim alanlarını arttırmamız lazım. Bu kapsamda hükümetimiz tarafından güzel bir adım atıldı. Bunun devamının gelmesini umut ediyoruz." 

Kentte pamuk ekiminin yüksek olduğunu hatırlatan Öztürkmen, bunun en büyük nedenlerden birinin de desteğinin yüksekliği olduğunu aktardı. 

- "Çiftçiler mercimek üretiminden vazgeçiyordu"

Çiftçi Mustafa Çakmak ise yaklaşık 200 dönümlük arazisinde mercimek ekimi yaptığını ama tarımsal girdiler nedeniyle yeterli kazanç elde edemediğini söyledi. 

Prim desteğiyle açıklamanın bölge çiftçileri tarafından mutlulukla karşılandığını belirten Çakmak, "Son zamanda ekimi ve toplanması zahmetli diye çiftçiler mercimek üretiminden vazgeçiyordu. Bundan sonra insanlar yeniden mercimeğe yönelebilir. Bu desteklemelerin diğer ürünlerde de artmasını umut ediyoruz" diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber