Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
13:48 Karabük’te uyuşturucu operasyon: 2 gözaltı13:48 Dezenformasyonla Mücadele Merkezi: “Uyku apnesi tanısı konan kişilerin ehli...13:47 Kazada ağır yaralanan genç 14 gün sonra hayatını kaybetti13:46 Akbank, geliştirdiği ‘büyük dil modeli’ ile müşterilerine hizmet verecek13:46 Tavandaki lambaları düzeltirken elektrik akımına kapılarak 4 metreden düştü...13:46 Başkan Köksal Üniversite öğrencileri ile buluştu13:46 Yargıtay Başkanlığı seçiminde 25. turda da sonuç çıkmadı13:45 Kahreden kaza kamerada: Baba öldü, 9 yaşındaki kızı ağır yaralı13:43 Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nda 177 kilometrelik Bodrum - Kuşada...13:43 Kardeşi ve işçisi silahlı saldırıda öldürülen adam: “Planlanmış, alçakça ya...13:42 GTO nisan ayı meclis toplantısı yapıldı13:39 Beyaz eşya satışları Mart ayında yüzde 24 arttı13:37 Freni tutmayan kamyonet devrilip paramparça oldu, yaralı sürücü hastaneye k...13:36 CHP Lideri Özel, Çorlu Tren Kazası davasından sonra açıklamalarda bulundu13:35 Bursa’da FETÖ’nün askeri mahrem yapılanmasına darbe 4 kişi gözaltına alındı13:34 İspir’de iki grup arasında bıçaklı ve sopalı kavga13:34 Aziziye Belediyesi; “Sevimli dostlarımızla dost bir kurumuz”13:33 Başkan Şahin veteriner hekimlerin önemine dikkat çekti13:33 GAÜN Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği lisans programı mesleki yeterlili...13:31 ERÜ’de Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Kayseri Bölge Yarışması’nda...
23 Nisan
Siyaset 24 Mayıs 2019 - 16:53 Yorum: 0

Prof. Dr. Ahmet Sedat Aybar: “Brexit May’in kaderini belirledi“

İngiltere Başbakanı Theresa May'in istifasını değerlendiren Prof. Dr. Ahmet Sedat Aybar, Brexit sürecinin yönetiminde yaşanan sorunların May'in koltuğunun...

Prof. Dr. Ahmet Sedat Aybar: “Brexit May’in kaderini belirledi“

İngiltere Başbakanı Theresa May'in istifasını değerlendiren Prof. Dr. Ahmet Sedat Aybar, Brexit sürecinin yönetiminde yaşanan sorunların May'in koltuğunun kaderini belirlediğini söyledi.

Bir süredir koltuğu sallantıda olan ve Muhafazakar Parti Sözcüsü Andrea Leadsom'un istifasının ardından iyice zor duruma düşen İngiltere Başbakanı Theresa May, 24 Mayıs'ta istifasını açıkladı. Avrupa siyasetinde dengeleri değiştirecek olan bu kararı değerlendiren İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi ve Finans Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sedat Aybar, May'in kaderini, yaşanan diğer sorunların yanında, büyük ölçüde Brexit sürecinin belirlediğini söyledi.

"May'den sonra Brexit süreci sertleşebilir"

Aybar, May'in İngiltere'nin AB'den ayrılmasını ifade eden "Brexit" sürecini iyi yönetemediğini ifade ederek, "May, gerek Muhafazakar Parti'de, gerekse de genel anlamda hükumette "anlaşmalı Brexit" sürecinden, yani yumuşak bir geçişten yanaydı. Bu nedenle daha önce 29 Mart olarak açıklanan Brexit tarihini 31 Ekim'e ötelemişti. Ancak parlamentoda üç kez yaptığı oylamaya rağmen istediği desteği alamadı. Özellikle hükumetin diğer kanadı Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi'nde daha sert ve anlaşmasız bir Brexit süreci isteği ağır basmaktaydı. Nitekim May'den sonra bu yaklaşımın kuvvetleneceği öngörüsünde bulunabiliriz. Başbakanlık için adı en çok anılan isimlerden eski Dışişleri Bakanı, Ali Kemal'in torunu Boris Johnson'ın sert ve uzlaşmasız bir Brexit taraftarı olması bu savı güçlendiriyor. Eğer Johnson veya onun gibi sert ve anlaşmasız Brexit yanlısı bir isim gelirse, AB'de Brexit'e yönelik belirsizlik de ortadan kalkar" diye konuştu.

"Gelişmeler Türkiye'nin lehine olabilir"

May'den sonra İngiltere ile ABD arasındaki ilişkilerin daha da kuvvetlenip derinleşeceğini ifade eden Aybar, "Trump yönetimi zaten bu beklenti içindeydi. İngiltere'nin AB ile geliştirdiği ilişkilerin ABD lehine sonuçlar doğurmasını bekliyordu. Ayrıca yine bu süreçte AB gibi bölgesel ekonomik birliklerden çok, IMF ve Dünya Bankası gibi küresel birliklerin önem ve ağırlık kazanmasını beklemek, Anglosakson ekonomik yaklaşımın güç kazanmasını öngörmek yerinde olur" ifadelerini kullandı. Aybar, May'in istifasının Türkiye açısından sebep olacağı gelişmeleri ise şöyle değerlendirdi: "May sonrası anlaşmasız bir Brexit halinde İngiltere ile Türkiye'nin ilişkilerinin de kuvvetleneceğini öngörebiliriz. Özellikle Doğu Akdeniz'deki enerji çekişmesinde İngiltere'nin Kıbrıs'taki varlığı dengeleyici bir unsur olabilir. Süreç iyi yürütülürse hem iktisadi, hem ticari, hem siyasi, hem de jeopolitik açıdan Türkiye'nin lehine gelişmeler görebiliriz."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber