Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 11 Ekim 2016 - 10:08 Yorum: 0

Prof. Dr. Kuru: “Erken tanı ile Romatoid Artrit hastalığından kurtulmak mümkün”

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ve Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof.

Prof. Dr. Kuru: “Erken tanı ile Romatoid Artrit hastalığından kurtulmak mümkün”

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ve Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Kuru, Romatoid Artrit'in, erken tanıyla önlenebildiğini söyledi.

12 Ekim Dünya Artrit Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ömer Kuru, "12 Ekim Dünya Artrit Günü. Artrit, eklemlerin, vücudun, oynar sistemlerinin intihabı hastalığına verilen tıbbi bir isim. Artrit dediğimiz zaman eklemlerdeki iltihabı anlıyoruz. Artrit dediğimiz zaman aslında pek çok hastalık aklımıza gelebilir ama en başta aklımıza gelmesi gereken tipi Romatoid Artrit dediğimiz iltihabi eklem hastalığıdır. Ülkemizde yaklaşık 250 bin ile 350 bin arasında Romatoid Artritli hastamız mevcuttur. Romatoid Artrit sadece eklemleri tutan bir iltihabi hastalık değildir. Eklemlerin yanı sıra iç organları, akciğerleri, kalbi, beyin zarlarını da tutabilen, böbreklerde hastalık yapabilen bir rahatsızlıktır. Yani bağışıklık sisteminin bozulmasıyla meydana gelen bir hastalıktır. Romatoid Artrit, eklemlerde uzun süre süreli seyrettiğinde kalıcı sakatlıkla sonuçlanabilen bir hastalıktır. Aynı zamanda ölüm riski Romatoid Artritli hastalarda 2 ya da 3 misli daha fazladır. Romatoid Artritli hastalarda beklenen yaşam süresi 5 ila 10 yıl daha kısalmıştır. Romatoid Artrit ciddiye alınması gereken bir hastalıktır" dedi.

Bu hastalıkla ilgili farkındalığın artırılması için etkinlikler düzenlendiğini belirten Kuru, "Romatoid Artrit eklemleri tuttuğu gibi diğer sistemlerde de yakınmalara neden olabilir. Akçiğerleri tutup solunum hastalıklarına sebep olabilir. Kronik bir hastalıktır. Dolayısıyla hastalık günlük yaşamı uzun vadede etkiler. Romatoid Artritli hastalar sabah kalktıklarında ellerini açıp kapamakta, çatal bıçak tutmakta, kahvaltı etmekte zorlanırlar. Bu hastalıkta ek hastalıkların görülme olasılığı daha fazladır. Hastaların 3'te 1'inde diyabet, 3'te 1'inde hipertansiyon olması, hastalığın tedavisinde ilaçların kullanılmasında bir takım sıkıntılara da neden olmaktadır. Yapılan çeşitli çalışmalarda Romatoid Artritli hastalarda boşanma oranının hasta olmayanlara oranla daha yüksek olduğu, boşanma olduğunda ise yeniden evlenme oranı hasta olmayanlara göre oldukça düşüktür" diye konuştu.

Erken teşhislerde Romatoid Artritin tedavisinin mümkün olduğunu belirten Kuru, "Romatoid Artritin tedavisi eskiye oranla çok daha iyi yapılmaktadır. Tedavinin ilk şartı tanının erken dönemde ve kesin olarak konulmasına bağlıdır. Dolayısıyla bir veya daha fazla ekleminde şişlik olan sabah tutukluluğu yarım saati aşan hastalara vakit geçirmeden uzman doktora başvurmaları gerekmektedir. Şayet ilk 12 haftada eklem belirtilerinin ortaya çıkmasından itibaren tanı konulabilirse hastaların önemli bir kısmında ilaçsız emisyon elde etmek, sıkı bir tedaviyle mümkündür" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber