Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 28 Haziran 2022 - 21:28 Yorum: 1

PROJELER ve SELAHATTİN GÜRKAN

Proje denilince insanın aklına ilk gelen göreceli yapılar ve hizmetlerdir..

PROJELER ve SELAHATTİN GÜRKAN

Proje denilince insanın aklına ilk gelen göreceli yapılar ve hizmetlerdir..

Mesela 2019 yerel seçim öncesi Malatya Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Sayın Selahattin Gürkan basın karşısına geçip şunları şunları yapacağım dememiştir..

Benim en büyük projem ''Mahallelilik Kültürü'' projesidir demiştir. Selahattin Gürkan ( Yeni Şafak Gazetesi 26.Şubat 2019)

Proje denilince somut ve göreceli yapıtlar akla gelir..

Yani gözle görülen..

Yollar, köprüler, alt yapılar, binalar, parklar, tesisler, araçlar vs..

Bunların hepsi gerekli ve yapılması elzem olan hizmetlerdir..

Selahattin Gürkan 26 Şubat 2019 yılında Yeni Şafak Gazetesine demeç verdiğinde Battalgazi Belediye Başkanı ve aynı zamanda Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı..

Battalgazi Belediye başkanlığı döneminde başlatmış olduğu ''Mahallelilik Projesi'' Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde ise aynı projenin devamını deklare etmesi meselenin önemine haiz olmasıdır..

Mahallelilik ve Komşuluk Kültürünün en önemli proje olmasının nedeni nedir?

Yapılan bütün göreceli hizmetleri kullanacak olan kimler ebette ki; yapılan bütün hizmetler insanlar içindir.

Birlik ve beraberliğin yok olmaya yüz tuttuğu, yardımlaşmanın, paylaşmanın zayıfladığı, sevgi ve hoş görünün dip yaptığı bir zamanda siz istediğiniz kadar görecel hizmetler yapmaya çalışın şehrin huzurunu ve güvenirliğini sağlayamazsınız..

''Şeref-ül mekan bil mekin'' şehri aziz kılan o şehirde yaşayanlardır..

Şehri aziz kılmak için öncelikle birlik ve beraberliğin sağlanmasıdır..

Selahattin Gürkan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı süresince seçimden önce hiç bir proje açıklamamasına rağmen bir çok projeyi de hayata geçirdi..

Bunlardan sadece bir kaçını sayacak olursak..

Lisanslı Depoculuk..

Fuar Merkezi..

Anayurt Bulvarı..

Tecde Altınkayısı Kavşağı Bostanbaşı- arası 35 metrelik yol bağlantısı ( azami günlük 10 bin araç kullanıyor)

Yeni Şire Pazarı., Yemek ve Ekmek Fabrikası..

Binlerce dönüm yeşil alanlar, parklar, Tabiat parkı içerisinde Gençlik Merkezi..Yeni meydan yapımı, yeni il kütüphane yapımı..

Battalgazi Devlet Hastanesi'nin yapılmasına birinci elden öncülük etmesi..

Özel Hareket Şube Okulunun Malatya'ya kazandırılması..

Yeni sanayi sitesi, belediye envanterine 100'lerce yeni iş makinası alımı..

Burada yazamadığım daha onlarca hayata geçirilen devasa hizmetler..

Sayın Selahattin Gürkan bunları ikinci planda anlatırken ilk sıraya koyduğu yine ''Mahallelilik ve Komşuluk Kültürü'' oldu..

Neden?

Çünkü somut ve göreceli yapılardan faydalanacak olan insanların sosyal ilişkilerindeki zayıflama ve insanlar arasındaki sevgi, saygı, muhabbet ve komşuluk ilişkilerinin gittikçe kaybolmasıydı..Başkan Selahattin Gürkan'ın öngörüsü haklılık payını ortaya koydu..

Şehri yaşanır kılan birlik ve beraberliktir..

İşin bam telinin olduğu yerde burası. Yapılan hizmetlerden faydalanacak olan insanların birbirinden uzaklaşması, tahammülsüzlüğün revaçta olması, toplumsal duyarsızlığın alabildiğine artması, bizi biz yapan değerlerin yeşerdiği ve hayat bulduğu mahalle kültürünün komşuluk hukukunun erozyona uğramasıdır..

Burada merhum Turgut Cansever'in şu sözünü hatırlatarak hafızalarımızı tazelemek isterim..

'' Şehri imar ederken nesli ihya etmeyi ihmal etmeyi unutmayın. İmar ettiğiniz şehir ihmal ettiğiniz nesil tarafından tahrip edilir''

Modern kentler inşa edildi/ ediliyor..

Yeni yeni devasa stadyumlar, duble yollar, insanın hayatını kolaylaştıran teknolojinin en alasına insanların ulaşması sağlandı/ sağlanıyor..

Ne acı ki; aynı kıbleye yönelen, aynı bayrağın altında toplanan, aynı vatan için heyecan duyan, bir takımın futbolcularını ve taraftarlarını maç sonrası şehirden çıkışına kadar, onlarca polis toması ve onlarca çevik kuvvet polisi eşlik ediyor..

İnsanın aklına şu soru geliyor..

Ne oluyoruz? Aynı bayrağın altında yaşayan, aynı ülkenin insanları birbirlerinden bu kadar korkar hale neden gelir.

Yatay mimariyle birlikte yok olan mahalle kültürünün yerine konan yüksek katlı sitelerde komşuluk kültürünün kaybolmasına şahitlik ediyoruz..

Komşuluğun olmadığı siteler çok katlı mezarlara dönüşür..

Geçenlerde bir site girişinde yazılı olan afiş dikkatimi çekti..

''Eskiden Komşu Komşunun Külüne Muhtaçtı, Şimdi Bir Selama Muhtaç Kaldık''..

Ne acı bir durum aynı sitede oturup birbirlerinden selamı dahi esirgeyen bir hale gelmek çok acı bir gerçekliktir..

Geçenlerde bir haber vardı ilimizde yaşlı adam evinde vefat etti cenazesi 4 gün sonra fark edildi..

Oysa komşuluk ilişkilerimiz dumura uğramamış olsaydı ilk günün akşamı veya öğlene kadar duyulurdu.

Komşum bugün hiç görünmedi acaba başına bir şey mi geldi diye sorardık.

Başınız sıkıştığında evladınızdan önce gelecek kişi komşunuzdur..

Çocuğunuz okuldan geldiğinde siz evde yoksanız girip oturacağı sığınacağı yer komşunuzdur..

Komşusunun şerrinden emin olmayan bizden değildir diyen bir peygamberin ümmetinin komşusundan bihaber olması ne kadar acı bir durum..

''Bülbülü Altın Kafese Koymuşlar İlle de Vatanım demiş''Geçmişi geleceğe taşımayan toplumlar uçuruma doğru yol alırlar..

Yaptığınız göreceli devasa yatırımları kullanacak olan insanlar arasındaki sosyal entegrasyonu ve komşuluk kültürünü hayata geçiremediğiniz taktirde kaoslar oluşur ve insanlar birbirinden uzaklaştıkça birbirine yabancılaşan şehir ve mahallelerde hayat çekilmez olur..

Bu öngörüden hareketle Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan, bizi biz yapan milli ve manevi değerlerin canlı tutulması, komşuluk ilişkilerinin yeniden canlandırılması için başlatmış olduğu ''Mahallelilik Kültürü'' projesinin yaygınlaşarak devam etmesi çok anlamlı ve önemli bir projedir..

Projenin başlatılmasında ve devamında bizzat ilgilenen başta Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan'a teşekkür ederiz..

... Ali Yiğit...

HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
YORUMLAR 1
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber