Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ramazan 2015 01 Temmuz 2015 - 07:22 Yorum: 0

Ramazan ayında susuzluğa karşı “meyan kökü"

Malatya'da yaz mevsiminin oldukça sıcak günlerine denk gelen Ramazan'da vatandaşları en çok susuzluk etkilerken, Mesut Adanur ise susuzluğa karşı meyan kökü şerbeti öneriyor.

Ramazan ayında susuzluğa karşı “meyan kökü'

Meyan kökünden yapılan soğuk ve sıcak şerbetinin susuzluğu gidererek, oruç tutan vatandaşlar için kolaylık sağlayacağını vurgulayan Mesut Adanur, ”Meyan kökü yüz yıllardır, Osmanlı'dan günümüze kadar kullanılan bir içecektir.Bunun faydalarını saymakla bitiremeyiz.Ramazan aylarında çok fazla meyan kökü satılmakta.Sebebi ise, meyan kökü şerbeti, sahur vaktinde içildiği zaman susuzluğu gideren bir özelliği var.Aynı zamanda tok tutma gibi bir çok özelliği bulunmaktadır.

Sahur vaktinde 4-5 bardak içtikden sonra, susuzluğu giderdiğini biz kendimiz bizzat bilmekteyiz.Vücudumuzun bağışıklık sistemine yönelik bir etkisi bulunmaktadır.Meyan kökü şerbeti vücudumuzu direnç altına altına alarak dinç kalmamızı sağlıyor.Ben meyan kökünü ayriyeten ginseng köküne benzetiyorum, ginseng köküde enerji ihtiyacımızı karşılayan bir bitkidir.Tek bir özelliği var ginseng kökü,  Sibirya, Kore ve Amerikada çıkıyor fakat meyan kökü sadece Türkiye'de bulunmaktadır ve fiyatıda ucuzdur.Meyan kökünün bir özelliğide böbreklerimizin çalışmasını hızlandırıyor.İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı etkili olduğu değerlendiriliyor.Meya'nın kökü üreticiler tarafından kimyasal olmadan, ağaç tokmaklar yardımı ile dövülerek lif haline getiriliyor." dedi

MEYAN KÖKÜ ŞERBETİ NASIL YAPILIR?

Kaynatmaya ve şeker ilavesine ihtiyaç duyulmadan hazırlanabilen bir içecektir.
Meyan kökleri akan suda az bir süre yıkanarak tozlarından arındırılır.
Rengini ve tadını vermesi için temiz bir tülbende sarılarak tencereye konulan iki litre suyun içine bırakılır.

Üç - dört saat burada bekletilen meyan kökleri tencerenin içinden çıkartılır. Konulan meyan miktarı ve istenen dem seviyesi bekleme süresini belirler. Ancak demli olması halinde su eklenerek açılabilir.

Elde edilen şerbetin içinde tortu olabileceği düşüncesiyle tel bir süzgecin üzerine, kullanılmış olan tülbendin bir parçası getirilerek tekrar bir süzdürme işlemi yapılır. Berraklığı korumak için dipteki bir parmak kalınlığındaki tortulu kısım süzdürme işlemine katılmaz.
Meyan Kökü Şerbeti arzu edilirse kokusunu değiştirmek için içersine çubuk tarçın ve iki - üç karanfil veya nane yaprakları konularak soğuk olarak veya buz parçaları eklenmek suretiyle servis edilir.

Not:Yaz aylarında Kahramanmaraş, Gaziantep, Urfa, Diyarbakır, Adana gibi güney ve doğu illerinde özellikle Ramazan gecelerinde iftar ve sahur yemeklerinde serinletici, hazmettirici ve rahatlatıcı bir içecek olarak yaygındır. Sonraki oruç gününde susuzluğu önleyeceğine inanılır. Osmanlı mutfağında yer alan içeceklerdendir.

Meyan Kökü Şerbetinin Faydaları:

Şifalı tıbbi bir bitki olan meyanın halsizlik, düşük tansiyon, ülser, böbrek taşı, sindirim ve solunum sistemi hastalıklarına, cilt sorunlarına, bazı kanser türlerine iyi geldiğine inanılmaktadır. Öksürüğe, yüksek ateşe, ses kısıklığına, ağız içi yaralara, kramplara karşı da kullanılan meyan şerbetinin bağışıklık sistemini güçlendirdiği söylenir. Ancak neden olacağı potasyum kaybını dengelemek için muz, üzüm, kayısı veya hurma yenilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

Uyarı: Uzun süreli ve yüksek miktarlı kullanım bağımlılığa, vücutta su tutulmasına ve bazı hastalıklara yol açabilir. Yan etkileri nedeniyle yüksek tansiyon, böbrek, beyin, kansızlık, karaciğer, şeker, kalp ve benzeri rahatsızlığı bulunanlarla gebe ve emziren bayanlar için uygun olmayabilir.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber