Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 23 Haziran 2016 - 17:23 Yorum: 0

Ramazan’da Mide Rahatsızlıklarına Karşı Öneriler

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Özgür Ecemiş, Ramazan'da mide rahatsızlıkları olanlara önerilerde bulundu.

Ramazan’da Mide Rahatsızlıklarına Karşı Öneriler

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Özgür Ecemiş, Ramazan'da mide rahatsızlıkları olanlara önerilerde bulundu.

Oruç tutmanın reflüye sebep olmadığını vurgulayan Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği'nden Uzm. Dr. Özgür Ecemiş, "Ramazan ayında iftar ve sahurda fazla yemek yeme, sigara, çay, kahve ve kola içilmesi reflü şikayetlerine, dispepsi denilen karnın üst tarafında gaz, şişkinlik, ağrı gibi şikayetler neden olabilir. Oruç önceden reflüsü olanlarda şikayetlerin artmasına neden olabilmektedir. Reflüsü olup ilaç kullanan kişiler ilaçlarının düzenli almalı, diyet ve yaşam tarzı değişikliklerine uymalıdır. Yemekten sonra da 45 dakika -1 saat boyunca yatmamalıdırlar" dedi.

Oruç tutmanın ülsere veya gastrite sebep olmadığını belirten Uzm. Dr. Özgür Ecemiş, "Günümüzde kullanılan ilaçlar sayesinde ülser tamamen iyileşebilen bir hastalıktır. Aç kalmanın ülser hastası olan bazı kişilerde ağrı şikayetini artırdığı bilinmektedir. Ülseri olanlar Ramazan ayından önce uygun tedavilerini yaptırmalıdır. Ramazan ayı süresince ilaçlarını sahurda ve iftarda düzenli kullanmalıdır. Ağrısı devam eden hastalar oruç tutmayabilir. Reflü ve mide şikayetlerini engellemek için iftarda ve sahurda fazla aşırı yenilmemesi gereklidir. Yemekler yavaş ve yeterli çiğnenerek yenmelidir. İftarda baharatlı, kırmızı etli ve yağlı yiyecekler yerine hafif ve sindirilmesi kolay gıdalar yenmelidir. Sigara, kahve, çay özellikle reflü şikayetlerini artırmaktadır" şeklinde konuştu.

İltihaplı barsak hastalığı olanların diyet önerilerine dikkat ederek, iftar ve sahurda ilaçlarını kullanarak oruç tutabileceklerini ifade eden Ecemiş, "İltihaplı barsak hastalığı olanlar hastalıksız dönemlerinde ise ilaçlarını iftar ve sahurda alarak oruç tutabilirler. Ancak hastalık aktif dönemde veya tekrarlamışsa oruç tutmaktan kaçınmaları gerekir. Karaciğer hastalıklarında ise akut hepatit, karaciğer sirozu, karaciğer kanseri olanlarda kan şekeri tehlikeli düzeylere düşme riski olduğu için oruç tutmaları risklidir. İnaktif viral hepatit taşıyıcıları, siroz olmadan hap tedavisi kullanan hepatitli hastalar ilaçlarının iftar veya sahurda düzenli kullanarak oruç tutabilirler. İnterferon kullanan hepatit hastaların ilacın yen etkileri nedeni ile oruç tutmayabilirler" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber