Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Kültür 18 Ağustos 2022 - 10:03 Yorum: 0

Randevulu atık toplama hizmeti

Seyhan Belediyesince "Ayrıştır-Dönüştür-Kazandır" mobil uygulamasıyla kazanılabilir atıklar randevulu yöntemle toplanmaya başlandı.

Randevulu atık toplama hizmeti

Seyhan Belediyesince "Ayrıştır-Dönüştür-Kazandır" mobil uygulamasıyla kazanılabilir atıklar randevulu yöntemle toplanmaya başlandı. Uygulamayı kullanan vatandaşlar, Seyhan Belediyesi'ne teslim ettikleri dönüştürülebilir atık miktarına göre ödüller de kazanıyor.

Seyhan ilçe genelindeki atıkların yönetimi için uyguladığı "Sıfır Atık Yönetim Sistemi" Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belgelendirilen Seyhan Belediyesi, doğayı ve çevreyi kirleten atık miktarını azaltıp, atıkları yeniden ekonomiye kazandırıyor.

Dönüştürülebilir atıkları üretim sürecine tekrar kazandırıp, doğal kaynak ve kamu ekonomisi tasarrufu sağlamak amacıyla İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü'nün koordinasyonunda, mühendislerce geliştirilen "Ayrıştır-Dönüştür-Kazandır" mobil uygulamasının Pınar Mahallesindeki pilot uygulamasından başarılı sonuçlar elde edildi.

Atıklar randevuyla toplanıyor

Seyhan Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ekipleri apartman ve sitelerin yöneticilerini uygulamayla ilgili bilgilendirdikten sonra, uygulamaya dahil olan binalara atıkların ayrı toplanmasını sağlayacak kumbaraları yerleştiriyor. Apartman ve site yöneticileri de cep telefonlarına yükledikleri "Ayrıştır-Dönüştür-Kazandır" adlı mobil uygulamaya giriş yapıp, üyelik kaydını gerçekleştirdikten sonra, sorumlu oldukları binalarda yaşayan vatandaşların dönüştürülebilir atıklarını Seyhan Belediyesi'nin verdiği atık kumbaralarında biriktirmesini sağlıyor.

Kumbaralarda yeteri kadar atık biriktikten sonra, atıkların alınması için mobil uygulama üzerinden Seyhan Belediyesi Çevre Kontrol ve Koruma Müdürlüğü'nden randevu oluşturuluyor.

Toplanan atık miktarına göre ödül

Oluşturulan randevu doğrultusunda adresinden alınan atıklar, Yeşiloba Mahallesindeki 1.Sınıf Atık Merkezi'nde türlerine göre aktarılırken, atık miktarı ölçülerek sistemde kayıtlı yöneticilerin hesabına puan olarak kaydediliyor. Yöneticiler sorumlu oldukları apartman ve sitelerde kullanılmak üzere topladıkları puanlar karşılığında boya, bank, kompost gübre, market çeki gibi ödülleri alabiliyor.

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Dr. Zeki Bozkurt, ödüllendirme yöntemiyle geri kazanılabilir atıkların ayrıştırılmış olarak toplanması teşvik edilirken, imha edilmesi için para ödenen atık miktarı da azaltılarak belediyenin önemli ölçüde tasarruf etmesi sağlandığını söyledi.

Bozkurt, web tabanlı ve mobil platformlardan oluşan akıllı atık toplama ve kontrol sistemiyle atık döküm kayıtlarının da oluşturulduğunu ve istatistiksel değerlendirmelerle sürecin iyileştirmelerinin de yapılabildiğini aktardı. Dr. Bozkurt, "Seyhan Belediyesi olarak kaynakların kısıtlı olduğu günümüzde, hem geri kazanılabilir atıkları yeniden ekonomiye kazandırmak, hem çevreyi ve doğayı korumak hem de atıkların imhası konusunda harcadığımız paradan tasarruf etmek" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber