Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 07 Ekim 2016 - 12:08 Yorum: 0

Recep Ali Topçu: “İlk atık su fabrikası Osmanlı zamanında yapıldı’’

Adell Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ali Topçu, dünyada suyun değerini en iyi Osmanlı ile Anadolu insanının anlattığını belirterek, "Dünyada kurulan...

Recep Ali Topçu: “İlk atık su fabrikası Osmanlı zamanında yapıldı’’

Adell Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ali Topçu, dünyada suyun değerini en iyi Osmanlı ile Anadolu insanının anlattığını belirterek, "Dünyada kurulan ilk atık su ayrıştırması fabrikası Osmanlı'da yapılmıştır ve evlerde, mutfak ile tuvalet atık suları ayrıştırılmıştır" dedi.

Küçükçekmece Belediyesi okul söyleşileri kapsamında "Eşsiz Anadolu Su Medeniyeti ve Su Kardeşliği" isimli söyleşi programı gerçekleştirdi. Gülten Özaydın Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde gerçekleşen programda Adell Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ali Topçu öğrencileri bilgilendirdi. Ayrıca, Adell Ab-ı Hayat Su Medeniyeti Müzesine ait görsellerinden oluşan posterler de söyleşi sırasında sergilendi.

"Su, kültür ve medeniyetlerin kaynağıdır'

Suyun hayatımızdaki öneminden bahseden Topçu, "Tüm canlılar sudan yaratılmıştır. Canlılara gönderilmiş en büyük nimetlerden biri olan su hayatın kaynağıdır. Varlığı ile dünyamızı yeşertmiş, yıkamış, temizlemiş, canlılığın sebebi olmuştur. Suyu çektiğimizde evrende canlılık adına bir şey kalmamaktır. Biyolojik olarak bu kadar önemli olan su aynı zamanda kültür ve medeniyetlerin kaynağı olmuştur. Köklü medeniyetler hep su kıyıları etrafında kurulmuştur. Hayatın akışını su belirlemiştir" dedi.

"Dünyanın ilk çevreci atık su fabrikası Osmanlı zamanında yapılmıştır'

Osmanlı döneminde suya verilen değeri anlatan Topçu, "Geçmişte Anadolu da yağmur suları değerlendirilirdi. Anadolu'da yağmur suları asla israf edilmezdi. Evlerin yağmur suyu olukları metal borular olurdu ve yere yakın kısımları tekstilden olurdu. Dünyada suyun değerini en iyi Osmanlı ile Anadolu insanı anlamıştır. Anadolu'da dualarla bezenmiş şifa taşlarının içinde içilen suyun insanların ve hayvanların hastalıklarını iyileştirdiğine inanılırdı. İslam inancında suya verilen önem Osmanlı döneminde mimarisi, bezemeleri, belgeleriyle yansımış ve bir "Su Kültürü'nün oluşmasını sağlamıştır. Dünyada kurulan ilk atık su ayrıştırması fabrikası Osmanlı'da yapılmıştır ve evlerde, mutfak ile tuvalet atık suları ayrıştırılmıştır. Ayrıca, Osmanlı'da ve Anadolu da suya büyük önem verilirdi. Su içme kültürü de oldukça önemliydi ve su, hürmetle, aziz bilinerek içilirdi" dedi.

Program sonunda Gülten Özaydın Çok Programlı Anadolu Lisesi okul müdürü Ertuğrul Özkaya, Topçu'ya teşekkür ederek çiçek takdim etti.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber