Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Dünya 20 Eylül 2014 - 13:04 Yorum: 0

Referandum sonucundan çok memnunum

İskoçya Devlet Bakanı Carmichael, İskoçya'nın tarihi bağımsızlık referandumunun sonuçlarının ardından İskoçya ve İngiltere arasında yürütülecek yeni süreci AA'ya değerlendirdi.

Referandum sonucundan çok memnunum

Birleşik Krallık'ta koalisyon hükümetinin İskoçya'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alistair Carmichael, İskoçya'nın Birleşik Krallık'ın parçası şekilde kalma kararından duyduğu mutluluğu dile getirerek, 'Sandıktan 'evet' neticesinde her süre çıkabilirdi. Kimse 'hayır' cevabını garanti olarak görmedi' dedi. 

Carmichael, İskoçya'nın tarihsel bağımsızlık referandumunun sonuçlarının duyurulmasının ardından Edinbugh'da İskoçya ve İngiltere içinde yürütülecek yeni sürece dair AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Birleşik Krallık'tan ayrılmama kararının çıktığı İskoçya'da, seçmenlerin yüzde 55'i 'bağımsızlığa hayır' derken, yüzde 45'i bağımsızlıktan yana oy kullanmıştı. Carmichael, 'Sonuçtan aşırı memnunum. İskoç olmaktan gurur duyuyorum. Her süre anayasal düzenin en iyisi olduğuna inanmışımdır' dedi.

Referandum öncesinde yapılan bazı kamuoyu yoklamalarında birlik yanlısı ve karşıtlarının başa kafa mücadelesinin Londra'daki siyasal liderler içinde tasa yaratıp yaratmadığının sorulması üstüne Carmichael, bahsi geçen anketlerin Londra'yı endişelendirmediğini söyleyerek, 'Sandıktan 'evet' neticesinde her süre çıkabilirdi. Kimse 'hayır' cevabını garanti şekilde görmedi. Ancak dünün sonunda doğru neticesinde aldık. Çok memnunum' diye konuştu.

Referandum öncesi yapılan bir takım anketlerde bağımsızlık yanlılarının önde çıkması İngiliz hükümeti ve monarşisinde endişeye sebep olmuştu.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkması şeklinde İskoçya'nın bağımsızlık referandumunu tekrar gündeme getirmeyeceğini söyleyen Carmichael, şunları kaydetti:

'Tüm parti liderleri (İngiltere Başbakanı David Cameron, Başbakan Yardımcısı ve Liberal Demokrat Parti'nin lideri Nick Clegg ve muhalefetteki İşçi Partisi'nin önderi Ed Miliband) AB'nin parçası şekilde kalmak istediklerini söylüyorlar. AB'de aşırı iri bir iş vaziyeti var. Bence kişiler bu vaziyeti düşündüğü süre İngiltere'nin geleceğinin ayrılmaz durumda AB'ye bağlı olduğunu göreceklerdir, bunun art dönüşü yok. Liberal Demokrat partili, heyecanlı bir Avrupa yanlısı şekilde ben AB'de olmaktan aşırı mutluyum.'

'İngiliz hükümeti sözünü tutacak'

Koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokrat Partili Carmichael, İngiliz hükümetinin referandumdan 'hayır' neticesinde çıkması şeklinde İskoç özerk parlamentosunun yetkilerinin artırılacağı vaadinde bulunduğunun hatırlatılması ve Londra'daki hükümetin bu vaadleri yerine getirip getirmeyeceğinin sorulması üzerine, 'Tabiki de getirecekler. 1997 yılında başladığımız bu yetkilerin arttırılması süreci kapsamında İskoçya ve Kuzey İrlanda'yı iki defa, Galler'i de 3 kez olmak üzere yetkilendirdik. Bize gelen hiç bir yetki çağı talebini art çevirmedik. Zaten Şayet var İngiliz hükümeti bu yeni yetkileri devretmez, bu reformları gerçekleştirmez, bunu bir şekilde denemeye kalkışırsa, o süre son birkaç aydır yaşadığımız şeylerin sonu gelmez. Bu konu siyasal şekilde uzaklaşmaz' yanıtını verdi.

'Anayasal reformlar bundan sonra siyasal gündemin ilk sırasında'

Referandum sürecinin sona ermesiyle müşterek istikbal dönemde İskoçları nelerin beklediğine ilişkin ise Carmichael, 'İskoç özerk parlamentosunun yetkilerini artırma çalışmalarına ait süreç, siyasal partiler ve 'hayır' kampanyası sebebi ile zaten taslak halde. Planlar yapacağız, konferanslar düzenleyeceğiz, daha sonra ise yalnızca siyasal partilerin değil, iş yerlerinin, işçi sendikalarının da görüşlerini aldığımız bir mutabakat inşa edeceğiz. Olabildiğince geniş biçimde her sese kulak vereceğiz. Birleşik Krallık dahilinde İskoçya'nın anayasal geleceği için söyleyecek sözü bulunan herkes öne çıkmalı ve söz sahibi olmalı' değerlendirmesinde bulundu.

Carmichael, İskoçlara vaadedilen 'daha çok yetkinin' Birleşik Krallık'ın parçası olan Kuzey İrlanda ve ya Galler için geçerli olmayacağını söyleyerek, 'İskoç parlamentosuna ait şekilde hazırlanacak mutabakatın Birleşik Krallık'ın öteki kesimlerinde de anayasal reform kapısına anahtar olacağını düşünüyorum. Ancak Kuzey İrlanda ve Galler böyle birşey isterse, o süre kendi planlarını kendileri kati şekilde belirlemeli. Çünkü anayasal reformlar bundan sonra siyasal gündemde ilk sırada yer alıyor, bundan sonra bu isteğe bağlı şekilde eklenmiyor' diye konuştu.

Süreç istikbal ay başlayacak

İngiliz hükümeti referandumdan 'hayır' neticesinde çıkarsa İskoç özerk parlamentosunun yetkilerinin artırılacağı vaadinde bulunmuştu. 1999 yılında kurulan İskoç özerk parlamentosu, eğitimden, sağlığa, tarımdan sanata kadar oldukça çok bölgede kendi politikalarını uygulayabiliyor. Ancak İngiliz Parlamentosu'nun İskoç milletvekilleri üzerinde, hariç politika, savunma, göç, halk yardımları, enerji bunun şeklinde bölgelerde söz hakkı bulunuyor. İngiliz Parlamentosu ayrıca, İskoçya'da uygulanan vergi oranlarına da karar veriyor.

İngiltere'nin İskoç asıllı eski Başbakanı Gordon Brown, 9 Eylül'de açıkladığı planla, İskoç özerk parlamentosunun yetkilerini artırma çalışmalarına 19 Eylül'de, referandumdan bir gün sonra başlanacağını söylemişti. İngiliz hükümetinin desteklediği Brown'un planıyla, özerk parlamentonun yetkisinin artırılmasıyla ilgili önerileri içeren bir belge gelecek ay sonuna kadar hazırlanacak.

İngiltere Başbakanı Cameron, dün sabah referandum sonucunun duyurulmasını ardından yaptığı açıklamada, İskoçya özerk parlamentosu'na daha çok yetki verileceğine dair sözlerin tutulacağını, konuya ait hukuk tasarısının ise ocak ayında hazır olacağını söylemişti. Cameron, İskoçya'ya daha çok yetki verme sürecini, Glasgow 2014 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunlarına başkanlık eden Lord Smith'in yürüteceğini açıklarken, Lord Smith'in vergilendirme, tüketim ve sosyal katkı bunun şeklinde konularda İskoçya'ya daha çok yetki verilmesi sürecini yürüteceğini dile getirmişti.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber