Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 27 Haziran 2015 - 11:24 Yorum: 0

Reyhanlı tutanakları!

Mahkeme, Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde 11 Mayıs 2013’te 53 kişinin hayatını kaybettiği 2 ayrı bombalı saldırıyla ilgili MİT’e, Emniyet’e ve Jandarma’ya ne tür işlemler yapıldığını sordu. Yazışmalar dava dosyasına girdi

Reyhanlı tutanakları!

Bülent AYDEMİR / HT GAZETE

Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde 11 Mayıs 2013’te yaşanan bombalı saldırıda belediye binası yakınına saat 13.21’de, PTT binası önüne ise saat 13.23’te 2 ayrı Ford Transit minibüsle bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda 53 kişi hayatını kaybederken, 200 kişi de yaralandı. Saldırı Türkiye tarihine en kanlı terör eylemlerinden biri olarak geçti. Saldırının arkasında, Nasır Eskiocak liderliğinde Esad rejimi yanlısı Suriye gizli servisi El Muhaberat bağlantılı silahlı bir grubun olduğu üzerinde duruluyor. 9’u tutuklu 19 sanık, Ankara 9. Ağır CezaMahkemesi’nde yargılanıyor. Reyhanlı davasının 3’üncü duruşması 10 Temmuz’da Ankara’da görülecek. Mahkeme; MİT, Emniyet İstihbarat ve Jandarma İstihbarat’a terör saldırılarından önce gelen ihbarlar, alınan istihbari bilgiler ve bunlara karşı ne tür işlemler yapıldığını sordu. Kurumların kendi aralarındaki yazışmalar ve yaptıkları işlemler mahkemeye iletildi. HABERTÜRK dava dosyasına giren çarpıcı detaylara ve bilgilere ulaştı:

MİT 13 KEZ UYARDI: Buna göre Suriye istihbaratıyla irtibatlı Murat Özdeş, Yusuf Nazik ve Nasır Eskiocak’ın da dahil olduğu eylem planlamalarına ilişkin MİT, saldırıdan 1 gün öncesine kadar Emniyet’e 13 uyarı notu gönderdi. İlgili savcıyla görüşüldü, Emniyet’le koordinasyon sağlandı.

CANLI DİNLEME: Emniyet’in merkezi olarak 9 Mayıs günü paylaştığı THKP-C kaynaklı bombalı eylem ihbarını içeren not üzerine Yusuf Nazik ve Nasır Eskiocak canlı dinlemeye alındı. Diğer 4 şüphelinin irtibat kanalları da mahkeme kararıyla canlı dinlemeye dönüştürüldü.

İVEDİ KOORDİNASYON: Bölgedeki MİT elemanları, Emniyet ve savcılıkla ‘ivedi’ mesajıyla koordinasyon sağladı. Eleman takviyesiyle 24 saat esasına dayalı izleme ve takibe geçildi.

HATAY EMNİYETİ’NE: Şüphelilerin Hatay’da tescil ettirdiği iki minibüsün bombalı eylemde kullanılabileceğine ilişkin 10 Mayıs akşamı Hatay Emniyeti’ne MİT tarafından detaylı bir not iletildi. Bu nottan sonra Hatay Emniyeti’yle tekrar koordinasyon sağlanarak “Tüm riskler göze alınıp nöbetçi savcı ile görüşülmesi ve şüphelilerin birkaçının gözaltına alınarak eylemle ilgili itirafta bulunmalarının sağlanması” istendi.

ARAMIZDA ŞAKALAŞIYORDUK: Görüşme yapılan Adana Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman, “mevcut verilerle yapılacak bir operasyonda Murat Özdeş ve yardımcı şahısların serbest kalabileceklerini, tatminkâr bir sonuç alınabilmesi için mutlaka somut delillere ulaşmak gerektiğini; şüphelilerin avukatlarının da yönlendirmesiyle teknik takiple elde edilen bilgileri, ‘aramızda şakalaşıyorduk’ diyerek değersizleştirebileceğini” söyledi.

ACELE ETMEYELİM: Savcı Özcan Şişman, Murat Özdeş’in muhaliflere ilişkin tespitlerini Google Earth’teki haritalar üzerinde işaretleyerek Suriye’ye hava operasyonu amaçlı iletmesinin somut ve önemli bir delil olduğunu ancak bu bilginin Özdeş’in bilgisayarında kayıtlı ve başka kanallardan da teyitli olması gerektiğini söyledi. Şişman, tabanca veya bombanın ise hiçbir ispat veya başka delile ihtiyaç bırakmayacağını, bu aşamada acele etmeden beklemenin daha doğru olacağını ifade etti.

EMNİYET İKNA EDİLEMEDİ: 9 Mayıs’ı 10 Mayıs’a bağlayan gece, MİT Adana Bölge Başkanı, Hatay İl Emniyet Müdürü’nü arayıp şüpheli şahısların gözaltına alınıp sorgulanmasını istedi ve sorguya bizzat destek verileceğini ifade etti ancak Emniyet Müdürü ikna edilemedi. Savcı Şişman ise bombalı saldırı konusunda tekraren yapılan uyarı üzerine, “Kaygılarınızda haklı olmakla birlikte, Teşkilat’ın konu hakkında üzerine düşen görevleri yerine getirdiğinin gözlendiğini, bundan sonraki aşamanın Emniyet’in sorumluluğunda olduğunu” belirtti.

AYNI ARAÇLAR: Reyhanlı’daki kanlı terör saldırısından sonra, patlamalarda kullanılan araçların bir gün önce MİT’in Emniyet’e verdiği notta belirtilen araçlar olduğu belirlendi. Olayda yer aldıkları yönünde bilgi bulunan şahısların tespit çalışmaları yapıldı. 59 telefon hattı canlı dinlemeye alındı. Baz istasyon çakıştırmaları yapılarak hedef daraltılmasına gidildi. Yapılan ilk operasyonlarda 7 kişi gözaltına alındı; 8 kişinin aranmasına devam ediliyor. Bazı isimlerin de sınır kapısından çıkış yaptıkları tespit edildi.

Haber Kaynağı:
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber