Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
21:06 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "İstanbul’un ikinci bir 5 yıla daha tahamm...21:05 Ordu’da yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi iftar sofrasında buluştu21:04 Başkentte seyir halindeki araç alev aldı20:59 Siirt’te muhtarlık kavgasında 9 kişiyi yaralamışlardı, Batman’da yakalandıl...20:58 Lübnan, İsrail saldırıları nedeniyle BM’ye resmi şikayette bulunacak20:56 UAD, İsrail’e Gazze Şeridi’ne “acil ihtiyaç duyulan” yardımların ulaştırılm...20:55 Rize’de cenaze dönüşü kaza: 4 yaralı20:52 Düzce Üniversitesi öğrencileri için iftar programı düzenledi20:43 Sağlık Bakanı Koca: "Malpraktis, Türkiye’de kökten çözülüyor"20:38 Final Okulları ilkokul öğrencileri ağırladıkları misafirlerine etkinlik düz...20:33 Bakan Ersoy: "Bu yıl daha da yüksek rakamlara ulaşacağız”20:27 Trabzonspor, Konyaspor maçı hazırlıklarımız sürdürüyor20:13 Banu Parlak, Küçükçekmece Adliyesini birbirine kattı20:09 UNESCO’da "30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü" etkinliği yapıldı20:05 Tek seferde yakalanan en yüksek miktar: Habur Gümrük Kapısı’nda 850 kg eroi...20:05 SGK’dan emekli promosyonu ile ilgili açıklama20:00 Kripto para borsası FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried’a 25 yıl hapis cezası19:21 Bakan Işıkhan: "Sandık güvenliği bizim için çok önemli"19:16 Edirne’de terör operasyonu: 13 gözaltı19:11 Bakan Işıkhan: "Temmuz ayında emekli aylıklarını tekrar masaya yatıracağız"
Sami Er
Kültür 17 Nisan 2014 - 11:43 Yorum: 0

Roket Festivali'ne Türk ilgisi

Yunanistan'ın Sakız Adası’nda Paskalya kapsamında düzenenen Roket Festivali’ne bu yıl 2 bine yakın Türk turist katılacak

Roket Festivali'ne Türk ilgisi

İZMİR (AA) - TOLGA ALBAY - Yunanistan'ın Türkiye'ye en yakın adalarından olan Sakız Adası, yılın en önemli festivaline hazırlanıyor. Paskalya Bayramı'nın son günü iki kilise arasında el yapımı roketlerin atılmasıyla büyük bir görsel şovun yaşandığı "Roket Festivali"ni izlemek için Türkiye'den 2 bine yakın turistin Cumartesi günü Çeşme'den adaya geçmesi bekleniyor.

Bu hafta sonu İsa'nın dirilişini kutlayacak olan Ortodokslar, Sakız Adası'nda özel bir etkinliğe hazırlanıyor. Adada tarihten bu yana İsa'nın dirilişiyle öbür dünyanın kapılarının açıldığını anlatmak üzere top patlatılmasıyla başlayan gelenek, daha güvenli bir yöntem olan el yapımı roketlerin atılmasıyla devam ediyor.

Adada Vrondados semtindeki Ayios Markos ve Panayia Erithiani kiliselerindeki cemaatlerin rekabeti ile anılan bayram adanın Osmanlı toprağı olduğu dönemden bu yana biliniyor.

1800'lü yıllara kadar kiliselere kurulan topların attığı taşlarla devam eden gelenek, can güvenliği tehlikesi ve isyana neden olması riski nedeniyle Osmanlı döneminde yasaklanmış. Bu dönemden sonra ise İtalya'dan getirilen teknolojiyle el yapımı roketlerle devam etmiş.

Sakız Belediyesi bünyesindeki Turizm Kalkınma Ofisi'nin başkanı Costas Mundros, etkinliğin dini amaçların ötesine geçerek görsel bir bayram havasına dönüştüğüne dikkati çekti.

Ada'da AA muhabirine açıklamalarda bulunan Mundros, yılın en önemli etkinliği olarak gördükleri roket savaşlarını izlemek üzere dünyanın bir çok ülkesinden binlerce ziyaretçinin geldiğini ifade etti.

Türk-Yunan dostluğunun gelişmesiyle son yıllarda Ada'yı çok sayıda Türk turistin ziyaret ettiğini, turistlerin roket savaşlarını da ilgiyle takip ettiğini söyleyen Mundros, şu bilgileri verdi:

"Ziyaretçiler, roket savaşı başlamadan önce bu savaşı izleyebilecekleri en güzel manzara olan Epos dağının eteklerine çıkıyor. Akşam saat 8'de başlayan roket savaşı gece 12'ye kadar devam ediyor. Bu sırada atılan roketlerin ışığı, adanın semalarını gündüze çeviriyor. Bu yıl etkinlik nedeniyle binlerce insan adaya geldi. Şu an merkezdeki tüm oteller doldu. Yeni rezervasyonları çevre köylere yönlendiriyoruz"   

- 100 bin Türk bekliyorlar

Son yıllarda çok sayıda Türk turistin tatil için Sakız Adası'nı tercih ettiğini, geçen yıl 60 bine yakın Türk turist ağırladıklarını, bu yıl kapıdan vize uygulaması sayesinde rakamın 100 bine ulaşmasını beklediklerini bildiren Mundros, 19 Nisan Cumartesi gecesi düzenlenecek roket savaşlarına ise 2 bine yakın Türk turistin geleceğini ifade etti.

Roket savaşı etkinliğini takip edecek turistlerin yarısından fazlasının Türkiye'den geleceğine dikkati çeken Mundros, bir hristiyan geleneği olan etkinliğin Türkler tarafından ilgiyle takip edilmesinin gurur verici olduğunu söyledi.

Mundros, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sakız Adası ile İzmir arasında büyük bir dostluk var. İki kıyı arasındaki geliş gidişlerde son 3 yılda inanılmaz bir artış oldu. Bunun en önemli nedeni de dostluktur. Türkler bizim bayramlarımızı merak ediyor ve yerinde görmek üzere buraya geliyor. Biz de onların etkinliklerinde İzmir'e gidiyoruz. Roket Savaşları köken itibarıyla dini bir gelenek ama bugün artık kültürel bir etkinlik. Bunu izlemek üzere dünyanın bir çok yerinden insanlar geliyor. Türk dostlarımız da bu fırsatı kaçırmak istemiyor.

Sakız'ın kaliteli bir turistik destinasyon olması ve pahalı olmaması da Türk dostlarımızı buraya çekiyor. Artık kimse politik problemlerle ilgilenmiyor. Turizmde her yıl daha iyiye gidiyoruz."

19 Nisan Cumartesi günü Roket Savaşları'nı izlemek üzere Çeşme ve Sakız arasında çalışan feribotlarla gidiş-dönüş 21 avroya Ada'ya geçecek olan Türkiye vatandaşları, gecelik ortalama kişi başına 100 avroluk konaklama bedelleriyle hafta sonunu Sakız Adası'nda geçirecek.

Roket savaşları sırasında hasar oluşma ihtimaline karşı iki kilise arasındaki mahallelerdeki evler tel örgülerle çevrildi. Cumartesi gecesi olası yangınlara karşı Sakız Adası itfaiyesinin de ek güvenlik tedbirleri aldığı ifade edildi.

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber