Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yaşam 17 Aralık 2014 - 14:33 Yorum: 0

Ruanda ordusu Türk sahra hastanesinde şifa bulacak

Ankara Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde, Ruanda ordusunun Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki iç savaş bölgesinde kullanılması için sahra hastanesi üretildi.

Ruanda ordusu Türk sahra hastanesinde şifa bulacak

Ankara Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde, Ruanda ordusunun Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki iç harp alanında kullanılması için sahra hastanesi üretildi.

AA muhabirine bilgi verici Nanomaks Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Aroymak, sahra hastanelerinin bilhassa afet ve acil hallerde bölge halkına hizmet eda etmek amacıyla uluslararası standartlarda üretildiğini anlatım etti.

Sahra hastanelerinin en iri özelliğinin, gereksinim duyulan yere ulaştıktan sonra birkaç saatle birkaç gün içerisinde değişen bir zamanda kurulma nitelikleri olduğunu vurgulayan Aroymak, böylece afet ve acil hallerde son derece seri bir şekilde kurularak, 700 mt. kapalı alanıyla cerrahi müdahalelere kadar son derece kapsamlı sıhhat hizmetinin verilebildiğine dikkati çekti. 

Ruanda ordusu için yaptıkları hastanenin, BM'de ve uluslararası standartlarda 'rol 2' şekilde geçen bir ölçekte yapıldığını söz eden Aroymak, ürettikleri hastaneyi bir zaman önce Ruandalı yetkililere teslim ettiklerini, hastanenin gemiyle Orta Afrika Cumhuriyeti'ne sevk edildiğini bildirdi. 

Sahra Hastanesinin 60 yatak kapasitesi ile hizmet vereceğini, hastanede poliklinik ve ayakta tedavi hizmetlerinin, acil servis ünitesinin, cerrahi birimlerin, ameliyathanenin, hummalı bakım ünitesinin ve uyandırma ünitesinin bulunduğunu söz eden Aroymak, hastanede bununla beraber standartların dışında diş ünitesi, radyoloji, kendi sterilizasyonunun yapabilme kabiliyetlerinin de eklendiğini söyledi. Aroymak, hastanenin bu haliyle yerleşik bir hastaneden farkı olmaksızın hizmet verebileceğini vurguladı. 

Teknoloji harikası sahra hastaneleri

Ruanda'yla müşterek 12 ülkeye hastane yaptıklarını bildiren Aroymak, hastanelerin tamamında yerli ürünleri tercih ettiklerini belirtti. 

Hastanenin gövdelerinde çelik, kaplamalarında ise alüminyum ve koruyucu boyalar kullanıldığını anlatım eden Aroymak, şöyle konuştu:

'Sahra hastanelerine, sıhhat alt yapısını noksan bulunan ve zor şartlarda kullanılmak üzere gereksinim duyuluyor. Hastaneler, çok sıcağa yahut çok soğuğa maruz kalabiliyor. Ürettiğimiz hastanelerin kendilerine yeterli olma zorunluluğu bulunuyor. Her hastanemizin jeneratörü bulunuyor. Güneş enerjisinden de destek amaçlı yararlanıyoruz.

Hastanemiz, tıpkı zamanda hem tıbbi hem askeri personel için konaklama olanakları da sağlıyor. Askerin yattığı yerler, rekreasyon alanları, yemekhane, mutfak tümü hastanenin içinde. Laboratuvar, sterilizasyon, eczane, cenazeleri gizlemek için morg, röntgen, dişçi, muayene poliklinikleri bulunuyor.'

Sahra hastanelerinin yüksek teknoloji gerektirdiğine gösteren Aroymak, 7 sene öncelikle yalnızca Almanya ve ABD'nin tekelinde bulunan bu sektörün bundan sonra ulaşılabilir olduğunu belirterek, 'Sektöre 7 sene öncelikle girdiğimizde, bu hastaneleri sadece Almanya ve ABD yapabiliyordu. Sektöre girmemizle gurur duyduğumuz bir şekilde bu sahra hastaneleri, bundan sonra daha ulaşılabilir oldu. Özellikle maddi olanakları kısıtlı devletler veya idareler fiyatlarımızın makullüğü yardımıyla bu hastanelere kolaylıkla ulaşabiliyorlar. Fiyatlarımız, nitelik ve kapsam tıpkı kalmak kaydıyla sektör fiyatının yarısıyla üçte bir oranında değişiyor' diye konuştu.

Kaynak: AA

ETİKETLER: Ankara , Hastane , Şifa
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber