Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
00:48 Sel suları mahallede paniğe neden oldu00:34 Trafikte tartıştığı kişi tarafından bıçaklanarak öldürüldü23:56 UEFA Şampiyonlar Ligi: Borussia Dortmund: 1 - Paris Saint-Germain: 023:55 Kamyona arkadan çarpan kamyonet sürücüsü yaralandı23:50 MAST İzmir Boat Show kapılarını açtı23:41 Köpeğe çarpmamak için manevra yaptı, araziye devrildi: 2 yaralı23:39 Hamas’ın son ateşkes teklifine yarın yanıt vermesi bekleniyor23:38 Seyir halindeki araç park halindeki tıra ok gibi saplandı: 1 ağır yaralı23:06 Gürcistan’da "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasa tasarısına karşı protestolar...23:05 Kazada ölen kızlarının cenazesinin getirildiği evleri 6 yıl sonra kendileri...23:03 Kocaeli’de 2 motosiklet ve kamyonetin karıştığı kazada 4 kişi yaralandı23:03 THY Euroleague: Fenerbahçe: 89 - Monaco: 7823:01 Turhal Belediyesi, su baskınlarına karşı gece gündüz çalışıyor23:00 Edirne’de bariyerlere çarpan otomobilin sürücüsü yaralandı22:58 ABD’nin Gazze kıyısına inşa ettiği iskelenin yüzde 50’den fazlası tamamland...22:56 İletişim Başkanı Altun: "TRT, Batılı medya organlarının görmezden geldiği h...22:43 Şiddetli yağışlar ekili arazileri sular altında bıraktı22:41 Teknik Direktör Gülay’dan Turgutluspor taraftarına çağrı22:06 Yoldaki çukurlar kazaya neden oldu, otomobil şarampole uçtu: 1 yaralı22:03 Kudüs’te öldürülen Şanlıurfalı imam için gıyabi cenaze namazı kılındı
Sağlık 21 Ekim 2020 - 11:33 Yorum: 0

Ruhsal hastalığı olanlar damgalanmamalı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi...

Ruhsal hastalığı olanlar damgalanmamalı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferdi Köşger, ruhsal hastalıklarda damgalama ve ayrımcılık yapılmamasına ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Doç. Dr. Köşger, "Stigmatizasyon" olarak da bilinen damgalama sözcüğünün, köken olarak Ortaçağda suçlu kişileri diğerlerinden ayırmak için kullanılan "kızgın demirle dağlama" işlemi sonucu ortaya çıkan "kara leke'den geldiğini belirtti. Damgalama ile oluşturulan farklılıkla damgalanana, içinde yaşadığı toplum tarafından olumsuz özellikler atfedildiğini ve damgalanan birey ayrımcılığa, dışlanmışlığa ve sosyal izolasyona uğradığını anlatan Köşger, "Ne yazık ki ruhsal hastalığı olan bireyler tarihsel süreç içerisinde en fazla damgalama ve ayrımcılığa maruz kalan gruplar arasında olmuştur. Önyargılı bir biçimde toplum tarafından ruhsal hastalığı olanların "tehlikeli" ve "şiddet eğilimli" olarak değerlendirilmesi damgalama ve bu bireylere karşı ayrımcılığı beraberinde getirir. Aslında ruhsal hastalığı olanlarla toplumdaki şiddet davranışı sıklığının karşılaştırıldığı çalışmalarda şiddet davranışı oranları birbirine yakın bulunmuştur. Sadece hasta olduğu için tehlikeli ve şiddet eğilimli olarak önyargılı davranılan ruhsal hastalığa sahip bireyler sosyal yalıtılmışlığa uğrar ve bu durum dışlama ile sonuçlanır. Ruhsal hastalık etiketlemesi ile birlikte bireyin kimliği, kişilik özellikleri ve davranışları nasıl olursa olsun, yani normal dışı davranış göstermese de, olumsuz tutumlar hızla devreye girer ve ruhsal hastalığı olan birey sosyal ayrımcılığa maruz kalır. Ruhsal hastalığı olanlarda mesleki ve ekonomik olarak da etkisini gösteren bu süreç bir sarmal haline gelir ve daha fazla damgalama ve ayrımcılıkla sonuçlanır. Damgalama ve ayrımcılık tanıdan bağımsız olarak ruhsal yakınmaları olan bireylerin psikiyatri kliniklerine başvurularını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu da, etkin bir şekilde tedavi edilebilecekken uzayan hastalık süreleri, sosyal ve mesleki alanda yaşanan işlevsellik kayıpları ile sonuçlanmaktadır" dedi.

Doç. Dr. Köşger, açıklamasını "Toplumun her kesiminde karşılaşabildiğimiz ruhsal hastalıklara yönelik damgalama ve ayrımcılık ile mücadelede, ruhsal hastalıklara ilişkin oluşmuş olan yanlış inanç ve tutumları değiştirmek öncelikli hedef olmalıdır. Alanın uzmanları tarafından ruhsal hastalıklarla ilgili yapılacak doğru bilgilendirmelerin, ruhsal hastalıklara yönelik damgalama ve ayrımcılığı hafifletici etkisi olacaktır" ifadeleri ile sonlandırdı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber