Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 29 Eylül 2022 - 18:44 Yorum: 0

Rusya-Gürcistan sınırındaki yoğunluk devam ediyor

Rusya'da 21 Eylül'de ilan edilen kısmi seferberliğin ardından silahaltına alınmak istemeyen Ruslar Gürcistan sınırına akın etti, Rusya-Gürcistan sınırındaki...

Rusya-Gürcistan sınırındaki yoğunluk devam ediyor

Rusya'da 21 Eylül'de ilan edilen kısmi seferberliğin ardından silahaltına alınmak istemeyen Ruslar Gürcistan sınırına akın etti, Rusya-Gürcistan sınırındaki yoğunluk 8'inci gününe girdi. Gürcistan muhalefeti, 200 binden fazla Rusya vatandaşının Gürcistan'a yerleştiğini öne sürdü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 21 Eylül'de ilan ettiği kısmi seferberliğin ardından silahaltına alınmak istemeyen Rusların komşu ülkelere kaçışları sürüyor. Vizesiz geçiş ve yakınlık nedeniyle Ruslar tarafından en çok tercih edilen Gürcistan'ın Rusya sınırında yoğunluk devam ediyor. Yukarı Lars Sınır Kapısı'nda kilometrelerce araç kuyrukları oluşurken, saatlerce kuyrukta beklemek istemeyenler bisikletlerle veya yaya olarak sınırı geçiyor.

Muhalefet hükümeti düşmana kucak açmakla suçluyor

Gürcistan muhalefeti, 200 binden fazla Rusya vatandaşının Gürcistan'a yerleştiğini ve bunun önemli bir demografik değişime neden olduğunu öne sürerek, hükümeti Gürcistan topraklarının yüzde 20'sini işgal eden düşman bir ülkenin vatandaşlarına kucak açmakla suçluyor. Gürcistan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 10 günde Gürcistan'a 78 bin 742 Rusya vatandaşının giriş yaptığı, 62 bin 120 Rusya vatandaşının ise Gürcistan'dan çıkış yaptığı bildirildi.

Kira fiyatları yükseldi

Başkent Tiflis ve diğer büyük şehirlerde ise Rusların gelmesi kiralık ev piyasası ve emlak fiyatları yükseldi. Muhalefet partileri, hükümetten Rusya ile sınır kapısını kapatmayı veya Ruslara vize uygulamasını talep ediyor.

İktidardaki Gürcü Hayali Partisi Başkanı İrakli Kobakhidze yaptığı açıklamada, "Rusya ile sınırı kapatmamız doğru olmaz ve bu öncelikle oradaki Gürcistanlılara zarar verecek" ifadelerini kullanarak, Rusya ile sınırı kapatırken dikkate alınması gereken birçok konunun olduğu mesajını verdi.

Tiflis'teki 2019 yılında Rusya karşıtı protestoların ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla Rusya ile Gürcistan arasındaki doğrudan uçuşlar askıya alınmış, bu nedenle o tarihten bu yana ülkeler arasındaki tek doğrudan ulaşım Yukarı Lars Karayolu üzerinden sağlanıyor.

Sınırı geçenler binlerce ruble karşılığına merkeze taşınıyor

Sınırı bisikletleri veya yaya olarak geçen Rusları, karşılayan minibüs ve taksi şoförleri krizi fırsata çevirerek, yanlarında Gürcistan Larisi olmayan Ruslardan 5-6 kat yüksek fiyat isteyerek, başkent ve diğer büyükşehirlere taşıyor. Ruslar, Tiflis'e gidiş için 3 bin ruble (yaklaşık bin TL) para ödüyor.

Ruslar bisikletlerini satıyor

Bisikletleri ile Gürcistan'a geçen Ruslar ise bölge halkına ucuz fiyata bisikletlerini satıyor. Şu anda sınır bölgesinde Ruslardan 1 bisikleti 2 bin 500 rubleye (750 TL) alınabiliyor.

"Son bir gemi kaldığını düşünün ve herkes kaçmak için ona binmeye çalışıyor"

Yukarı Lars Sınır Kapısı'nı geçen Rusya vatandaşı yaptığı açıklamada, ilan edilen kısmi seferberlikten dolayı ülkesini terk ettiğini belirterek, "Sınırın Rusya tarafı dehşetler içinde, halk panikte, durum çok gergin. Son bir gemi kaldığını düşünün ve herkes kaçmak için ona binmeye çalışıyor. Sınırda kural yok. Seferberlik nedeniyle ülkeyi terk ettim. 2-3 ay burada kalıp sonra Türkiye'ye gideceğim, belki oradan da Avrupa'ya gideceğim" dedi.

"Seferberlikten dolayı buradayım"

Sınırın Rusya tarafında 20 kilometrelik araç kuyruğu olduğuna aktaran diğer bir Rusya vatandaşı ise, "Sınırı bisikletle biraz daha hızlı geçmek mümkün. Eskiden buraya gelmeyi düşünüyordum, ama şimdi Gürcistan'a gelmemin büyük sebebi seferberlikten dolayı" ifadelerini kullandı.

"Rusya'nın başlattığı saldırganlık nedeniyle birçok insan başka bir ülkeye gitmek istiyor"

Sınırın Rusya tarafında durumun çok karmaşık olduğunu belirten başka bir Rusya vatandaşı, "Rusya'nın başlattığı saldırganlık nedeniyle birçok insan başka bir ülkeye gitmek istiyor. Onlar sadece barışçıl bir dünyada yaşamak istiyorlar ve sebepsiz yere savaşa girip ölmek istemiyorlar. Politikacılar oradaki insanları umursamıyor ve çok fazla yolsuzluk var. Ben sınırı üç günde geçtim. Şimdi muhtemelen Gürcistan'da kalacağım. Umarım savaşta daha fazla zorluk olmaz ve yakında sona erer. Belki başka bir ülkeye giderim. Barış dolu bir dünya hepimiz için daha iyidir. Ukrayna'da barış diliyorum" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber