Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
13:16 Türkiye’de tarımsal sulama için tüketilen enerjinin yarısı DEPSAŞ enerji bö...13:16 Aydın’da 2 ayda 364 öğrenciye balık tüketiminin önemi anlatıldı13:16 Doğanşehir’de dağ sümbülleri çiçek açtı13:15 "Minik eller büyük hayaller" etkinlikleri başladı13:14 Kayseri’de öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı13:14 Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına...13:11 Avrupa Veteriner Eğitim Kurumları Birliği, Uluslararası akreditasyon için A...13:11 TFF’den Türk vatandaşlarına EURO 2024 öncesi Schengen uyarısı13:09 Trafik kazasında hayatını kaybeden Sümeyra öğretmen meslektaşlarını yasa bo...13:06 Dışişleri Bakanlığı: “Şili Meclisi’nin 1915 olaylarını ’soykırım’ olarak ta...13:05 Mansur Yavaş’tan büyükelçi ve misyon şeflerine 23 Nisan resepsiyonu13:05 Filipinler’de aşırı sıcaklarda 6 kişi öldü13:03 Orman yangınlarıyla mücadele için ormancılara İHA pilot eğitimi verildi13:03 Zonguldak’ta bin 460 taşıtın trafiğe kaydı yapıldı13:01 ‘Geçmişe Yolculuk’ isimli tiyatro oyunu büyük beğeni topladı13:00 Şampiyonlardan Başkan Balaban’a ziyaret13:00 Dışişleri Bakanlığı: "(Şili Temsilciler Meclisinin 1915 olaylarını soykırım...12:59 Hisarcıklıoğlu: “Adana, yüksek dönüşüm kapasitesine sahip iller arasında”12:58 CHP lider Özel, Başkan Çavuşoğlu tebrik için Denizli’ye geliyor12:58 Rüzgar, manavın tentesini yıktı geçti
23 Nisan
Ekonomi 19 Ağustos 2014 - 17:13 Yorum: 0

Rusya'ya yapılması planlanan gıda ihracatı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:

Rusya'ya yapılması planlanan gıda ihracatı

KASTAMONU (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Rusya'ya yapılması planlanan gıda ihracatına ilişkin, "Ruslarla bu manada yaptığımız görüşme olumlu. Olumlu gelişmeler kaydettik, imzaladığımız protokolde de çok olumlu bazı noktalar yakaladık. Önümüzdeki ay da bunların uygulamalarını hep birlikte göreceğiz" dedi.

Eker, Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Su Ürünleri Fakültesinin "Aras" isimli bilimsel araştırma ve inceleme gemisinin açılış töreninde, üretim ve avcılığı geliştirerek yeni pazarlara açıldıklarını söyledi.

Geçen hafta Rusya Federasyonu'ndan heyetin geldiğini ve Türkiye'den daha fazla gıda ürünü almak istediklerini söylediklerine dikkati çeken Eker, şöyle konuştu:

"Biz de tabii bunlarla ilgili görüştük. Mevcut ürünlerimizin ihracatını artırmaya ilave olarak, özelikle su ve hayvansal ürünler, süt ve süt ürünleri, beyaz et, balık, vesaire. Bunlarla ilgili de üzerinde çalışıyoruz ama bunu yaparken tabii iki şeye de dikkat ediyoruz. 'Bir, atıl kapasiteyi arttıracak ve bizi boşluğa düşürecek plan hatası yapmak istemeyiz. İki, bu durumdan istifadeyle Türkiye'de spekülatörlerin devreye girip de tüketicilere zarar verecek, fiyat artışına yol açacak gelişmelere de izin vermeyeceğiz. Onlara da dikkat edeceğiz. Potansiyeli akıllıca, doğru, rasyonel planlamayla harekete geçirip, kapasitemizi artırıp, bundan sonraki ticaretimizi, ihracatımızı da bu çerçevede yapacağız.

Ruslarla bu manada yaptığımız görüşme olumlu. Olumlu gelişmeler kaydettik, imzaladığımız protokolde de çok olumlu bazı noktalar yakaladık. Önümüzdeki ay da bunların uygulamalarını hep birlikte göreceğiz."

- Su ürünleriyle ilgili çalışmalar

Eker, Türk halkının denizci değil, kara kavmi olduğunu ancak sahillerinin bulunduğuna dikkati çekerek, Karadeniz'den, Marmara'dan, Ege'den, Akdeniz'den balıkçılık konusunda faydalanılması gerektiğini vurguladı.

"Vur' deyince de öldürülmemesi lazım" diyen Eker, "Bu denizler ve bu denizlerin balıkları, sadece bugünkü yediğimiz, bugünkü karımız olmamalı. Çocuklarımızın, torunlarımızın, gelecek kuşaklarımızın da rızkı burada. Avcılık, balıkçılık yaparken buna dikkat etmek durumundayız" şeklinde konuştu.

Eker, balıkçılığı geliştirilirken denizlerin korunması, ekolojik kaynakların iyi muhafaza edilmesi için itina gösterdiklerine işaret ederek, kültür balıkçılığını destekleme kapsamına aldıklarını anımsattı.

Toplam tüketimde kültür balıkçılığının payını yüzde 10'dan 40'lara çıkardıklarını aktaran Eker, şu bilgiyi paylaştı:

"Nasıl oldu? Kültür balıkçılığını destekleme kapsamına aldık. 61 bin ton yetiştiricilikten elde edilen balık miktarı bugün 233 bin tona çıktı. Niye? Çünkü ihtiyaç hissettiğimiz balığın yetiştiricilikten daha büyük kısmını alıp, o zaman denizler üzerindeki baskıyı azaltmış oluruz. O zaman denizler kurumamış olur. Tedbirlerimizi, projelerimizi buna göre yaptık. Bugün, Türkiye'de kültür balıkçılığı, Avrupa ülkeleri içindeki en büyük üçüncü büyük sektöre dönüştü. En büyük üçüncü büyük ülke, en çok büyüyen üçüncü ülke... 233 bin tona çıkardık, gerek iç sularda gerek denizlerde. Avrupa başkentlerinde tüketilen çupra ve levreğin her 3 ila 4 tanesinden biri Türkiye'de yetiştirilip ihraç edilen balıklardan oluşuyor. Yaklaşık 600 milyon dolara çıktı balık, su ürünleri ihracatımız. 941 milyon yani trilyon eski parayla, Türk Lirası. Hükümetimin Türkiye'de kültür balıkçılığı için bugüne kadar verdiği desteğin miktarı, 941 trilyon. Bir milyar lira da avcılık yapan balıkçılara verilen mazot desteği."

Türkiye'de denizlerin taşıyabileceğinden daha fazla tekne bulunduğunu vurgulayan Eker, bunun azaltılması gerektiğini kaydetti. 

Eker, daha sonra beraberindekilerle açılış kurdelesini kestiği "Aras" isimli geminin dümenine geçerek kısa tur attı.

Törene Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, KÜ Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı. 

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber