Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 17 Eylül 2014 - 11:38 Yorum: 0

"Rüzgarın başkenti"nden 125 milyon dolarlık elektrik üretimi

Rüzgar enerjisinde ilk sırada yer alan Balıkesir'de bulunan yaklaşık 300 Rüzgar Enerji Santrali'nden (RES) 2013 yılında 125 milyon dolarlık elektrik üretildi

'Rüzgarın başkenti'nden 125 milyon dolarlık elektrik üretimi

BALIKESİR (AA) - SEYHAN KIRICI - Rüzgar enerjisinde ilk sırada yer alan Balıkesir'de bulunan yaklaşık 300 Rüzgar Enerji Santrali'nden (RES), 2013 yılında 125 milyon dolarlık elektrik üretildi.

"Rüzgarın başkenti" olarak nitelendirilen Balıkesir, tükettiği elektriğin önemli bölümünü rüzgardan sağlıyor. Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Genel Sekreteri Esra Kocabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği temmuz verilerine göre, Güney Marmara'nın rüzgardan elektrik üretiminde önemli yer tuttuğunu söyledi.

Bölgede yer alan Balıkesir'de 300, Çanakkale'de 100 rüzgar enerji santralinin bulunduğunu ifade eden Kocabaş, "Bu santrallerden 2013 yılında 150 milyon dolarlık enerji üretimi gerçekleştirildi. Bunun 125 milyon doları Balıkesir'de geçen yıl 300'e yakın olan RES'lerden sağlandı. Bu veriler doğrultusunda Türkiye'de rüzgar enerjisi üretiminde il olarak Balıkesir, bölge olarak ise Güney Marmara birinci sırada yer aldı" dedi.

Kurulu gücü artırmak için çalıştıklarını dile getiren Kocabaş, şunları kaydetti:

"Bölgede 900 MW'lık kurulu güce sahibiz. Bunun 767,3 MW'ı Balıkesir, 140,55'i Çanakkale'de bulunuyor. Bölgedeki RES'lerden yıllık yaklaşık 2000 GWh elektrik üretiliyor. Bu enerji, Balıkesir elektirik tüketiminin yüzde 70'ini karşılıyor. Türkiye'de rüzgardan üretilen enerjinin de yüzde 26,51'ine karşılık geliyor. Bu santrallerin tamamına yakını ithal ürün olduğu için, ekonomiye katma değer anlamında yeterince katkı sağlamıyor. Bu sebeple bu ekipmanların bölgede üretilmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum. Bu şekilde ekonomiye daha çok katkı sağlanacağını düşünüyorum."

Ajans olarak yenilenebilir enerjiye verdikleri öneme dikkati çeken Kocabaş, "Bizim mali destek programlarımızda, yenilenebilir enerji her zaman için üst sıralarda yer aldı. Ajansın yaptığı proje teklif çağrısıyla sektöre yaklaşık 4,5 milyon lira hibe verdik. Bunun yanı sıra bir çok projemiz var. Çanakkale ve Balıkesir'de çalıştaylar düzenliyoruz. Rüzgarımız bol ve bunun daha fazla enerjiye dönüştürülmesi gerekiyor" diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber