Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 27 Ocak 2015 - 11:53 Yorum: 0

Sabuncubeli Tüneli için yeni ihale yapılacak

İzmir ve Manisa'yı 4 kilometrelik tünellerle birbirine bağlayacak Sabuncubeli Projesi'nde yapım ve işletmeyi üstlenen firmanın iflas erteleme için mahkemeye başvurması nedeniyle yeni ihale sürecinin başlatılacağı belirtildi

Sabuncubeli Tüneli için yeni ihale yapılacak

İZMİR (AA) - İzmir ve Manisa arasındaki Sabuncubeli Geçidi'ni 4 kilometrelik tünellerle aşmayı planlayan ancak yapım ve işletmeyi üstlenen firmanın iflas erteleme için mahkemeye başvurması nedeniyle duran proje için yeniden ihale yapılacağı belirtildi.

Türkiye’de araç trafiğinin en yoğun olduğu akslardan İzmir - İstanbul arasındaki karayolunun en zor bölümü olan Sabuncubeli Geçidi’nden emniyetli ve hızlı geçişin sağlanması amacıyla başlatılan tünel projesinde yeni bir aşamaya gelindi.

Karayolları 2. Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada yap-işlet-devret yöntemiyle yapılan ihaleyi 2011 yılında kazanan konsorsiyumun ana hissedarı olan Koçoğlu Şirketler Grubu'nun iflas erteleme talebiyle mahkemeye başvurduğunu, projeyi finanse eden kurumlarla yapılan anlaşmaya göre bu durumun kredi sözleşmesinin feshini gerektirdiğini anlattı.

Projenin aksamadan ilerleyebilmesi için projeyle ilgili olan ve istenen kriterlere sahip bir kaç firmayla görüşme yaptıklarını ifade eden Uraloğlu, şöyle konuştu:

"Projeyle ilgilenen firmalar bankalarla yaptıkları görüşmede ilgili sözleşmeyle getirilen şartların kendilerine uygun olmadığını belirtti. Bu nedenle yeni bir ihale açmadan projeye devam etme olanağı kalmadı. Kredi sözleşmesine göre süre 27 Ocak Salı günü doluyor. Projenin artık fesh edileceği gözüküyor. Bu duruma göre Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yeni bir ihaleye çıkacak. Bakanlık takdirine göre ya yap-işlet-devret ya da milli bütçeden karşılanmak üzere ihale yapılabilir.

Projede şu ana kadar 2,5 aylık bir gecikme oldu. Eğer ihale konusuna hemen karar verilir ve 2 ay içinde ihale yapılırsa projeyi planlandığı gibi 2016 yılı sonuna kadar bitirip hizmete açabiliriz. Ancak daha uzun bir ihale süreci, yeni bir tarih vermeyi gerekli kılabilir."     

- Yüzde 30'u tamamlandı

Uraloğlu, projeyle 4 kilometrelik iki tüpün yapılacağını, son durum itibarıyla projenin her iki tüpte bin 500 metre seviyesine geldiğini belirterek projenin yüzde 30 oranında tamamlandığını ifade etti.   

 Projede çalışan işçilerin alacaklarıyla ilgili mesafe alınamadığını dile getiren Uraloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşçilerin 3 aylık alacakları var. Orada bizim yasal sorumluluğumuz yok ama insani sorumluluk gereği genel müdürlüğü olarak konuyu yakından takip ediyoruz. Firmanın hesaplarını inceliyoruz. Bizden bir alacağı doğarsa firmayı zorlayarak öncelikli olarak işçi ücretlerinin ödenmesini sağlayacağız"

Sabuncubeli Tünelleri Projesi için 1 Haziran 2011'de yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilen ihaleyi Koçoğlu Şirketler Grubu liderliğindeki konsorsiyum kazanmış, projenin temeli 9 Eylül 2011'de atılmıştı.  

İzmir ve Manisa arasındaki mesafeyi 15 dakikaya indirecek proje kapsamında 4 bin 80 ve 4 bin 74 metrelik iki tünelin açılması ve toplamda 6,5 kilometre bağlantı yolu yapılması öngörülüyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber