Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 27 Kasım 2014 - 19:03 Yorum: 0

Sadberk Hanım Müzesi'nde "Pabuç" sergisi

Ayakkabı, terlik, çizme ve Osmanlı'da çok kullanılan nalınların yer aldığı "Pabuç, Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonundan" sergisi, Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi'nde açıldı.

Sadberk Hanım Müzesi'nde 'Pabuç' sergisi

18. asrın sonundan 20. yüzyılın başına uzanan döneme ait ayakkabı, terlik, çizme, botlarla Osmanlı'da fazla fazla uygulanan nalınların bulunduğu 'Pabuç, Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonundan' sergisi, Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi'nde açıldı.

Müze müdürü Hülya Bilgi, yaptığı açıklamada, müzenin temelini Vehbi Koç'un benzeri Sadberk Koç'un oluşturduğunu belirterek, Osmanlı hanım kıyafetlerinden oluşan oldukça zengin bir koleksiyona sahip olduklarını söyledi.

Bu koleksiyonla enlem gelişen daha mütevazi ve değişik örneklerin bulunduğu pabuç koleksiyonunun da bulunduğunu anlatım eden Bilgi, sergiyle bu ayakkabıları tanıtmayı hedeflediklerini kaydetti.

Sergide 127 çift ayakkabının sergilendiğini anlatım eden Bilgi, 'Bunların tarih aralığı şekilde da 18. yüzyıldan 1930'lara kadar bulunan ayakkabılarımız geliyor. Ayakkabıların yanı dizi terlikler, çizme, bot ve Osmanlı'da fazla fazla uygulanan nalınlar alaka çekimli bir küme şekilde sergide yer alıyor. Osmanlı'da üretilmişlerin birlikte Kuzey Afrika, Avrupa, Orta Asya ve İran'da imal edilen pabuç örneklerini de görmek mümkün' diye konuştu.

Sergide 18. asrın cilt çizmeleri, ayakkabılarının yanı dizi 19 asır ile 20. asrın başlarında Avrupa'nın etkisinin görüldüğü pabuç ve terlik örneklerinin de yer aldığını izah eden Bilgi, müzede sergilenen ayakkabıların ciddi bölümünü de gelin ayakkabılarının oluşturduğunu belirtti.

Bilgi, şöyle konuştu:

'19. asrın sonu ve 20 .yüzyılın başlarında Avrupa'da ak gelinlik modasına bağlı şekilde Osmanlı'da da modanın etkisiyle ayakkabılarda ak ve krem cilt veya gelinlik kumaşından yapılmaktadır ve işleniyor. Koleksiyonda Bursa Valisi Ahmet Münir Paşa'nın kızı Memduha Hanım'ın, 3-4 yaşlarında giymiş bulunduğu botlar belirgin misal şekilde yer alıyor.

Osmanlı'da hem erkekler hem de kadınlar sebebi ile uygulanan nalınlar da yer alıyor. Nalınların çoğu gelin hamamı, sünnet veya lohusa hamamı bunun şeklinde hususi günlerde giyilen fildişi veya gümüş kaplamalı nalınlar.'

'Pabuç sergisi'

Sadberk Hanım Müzesi'nde 2014 yılının tematik sergisi şekilde hazırlanmakta bulunan 'Pabuç, Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonundan' sergisi ile müzede yer saha koleksiyonun toplu şekilde tanıtılması amaçlanıyor.

Koleksiyon, genelde Osmanlı'nın son zamanında imal edilmiş ayakkabıları ve terlikleri içermekle müşterek az sayıda Orta Asya, İran, Kuzey Afrika, Hint ve Avrupa örneğiyle Cumhuriyetin ilk yıllarında imal edilmiş ayakkabıları da kapsıyor. Sergide geleneksel anlayışın yanı dizi Batı modasının da tesirli bulunduğu çizme, bot, ayakkabı, terlik, nalın bunun şeklinde fazla fazla muhtelif ayakkabılardan seçilmiş 127 misal yer alıyor.

Deriden veya kumaştan oluşmuş ayakkabıların çoğu sırma, gümüş tel ve kılaptanla bunun yanı dizi ipek iplik, pul, boncuk ve diğer süsleme malzemeleri kullanılarak işlenmiş. Osmanlı'nın gündelik yaşamında yaygın şekilde kullanılan, ahşaptan oyularak oluşmuş sedef, fildişi ve gümüş bunun şeklinde malzemelerle süslenmiş nalınlar da sergide alaka çekimli bir küme şekilde konumlanıyor.

Sergi, 31 Mayıs 2015'e kadar gezilebilecek.

Muhabir: Fikriye Susam Uyar

ETİKETLER: Sadberk , Hanım , Müzesinde , Pabuç , sergisi
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber