Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 12 Aralık 2017 - 11:28 Yorum: 0

Saffet Şeker Ortaokulu’ndan ilk kurşun videosu

Bozüyük Saffet Şeker Ortaokulu, "81 İl 81 Okul İlk Kurşun Hatay Dörtyol" Twinning Projesi kapsamında kısa film çalışması gerçekleştirdi.

Saffet Şeker Ortaokulu’ndan ilk kurşun videosu

Bozüyük Saffet Şeker Ortaokulu, "81 İl 81 Okul İlk Kurşun Hatay Dörtyol" Twinning Projesi kapsamında kısa film çalışması gerçekleştirdi.

Bozüyük Saffet Şeker Ortaokulu'nda yürütülen proje kapsamında Metristepe Zafer Anıtı'nda ve Bozüyük Belediyesi Şehir Müzesi ve Arşivi'nde öğrenciler ile birlikte çekimler yapıldı. Bozüyük Belediyesi'ne ait otobüsler ile Metristepe Zafer Anıtı'na gelen öğrenciler burada ay ve yıldız simgesini oluşturdular. Ardından anıtın önünde toplanan 161 kişilik öğrenci gurubu hep bir ağızdan "19 Aralık" diyerek okulun Sosyal Bilgiler dersi öğretmeni Emine Gürel tarafından "1071'den bu yana Türk Yurdu olan Anadolu'dan vazgeçmeyeceğimizin ilanıdır" seslendirmesi yapıldı. Buradaki çekimlerin tamamlanmasının ardından ise öğrenci gurubu öğretmenleri ile birlikte Bozüyük Belediyesi Şehir Müzesi ve Arşivi'ne hareket etti. Müze bahçesinde çeşitli mekânlarda yapılan çekimlerde ise öğrenciler 2'şerli guruplar halinde " İlk kurşun iman için, İlk kurşun Rahman için, İlk kurşun bayrak için, İlk kurşun toprak için, İlk kurşun El-Hak için, İlk kurşun vatan için, İlk kurşun Bilecik için Dört Yol'da atılmıştır" seslendirmelerini yaptılar.

Milli Mücadelede ilk kurşun Dörtyol'da atıldı

Yakın zamana kadar, Millî Mücadele'de düşmana karşı ilk kurşunun, nerede ve hangi tarihte atıldığı konusunda bir görüş birliği yoktu. İzmir'in işgali sırasında Hasan Tahsin Recep (asıl adı Osman Nevres)'in, Yunanlılar'a attığı kurşun, Millî Mücadele'nin ilk kurşunu olarak biliniyordu. Son yıllarda yapılan araştırmalar ve ortaya konan vesikalar, Millî Mücadele'de düşmana karşı atılan "ilk kurşunun -hattâ kurşunların-", Dörtyol'da, 19 Aralık 1918'de, Mondros Mütarekesi'nde 50 gün sonra, yiğit Dörtyollular'ın cesur evlâdı Mehmet Çavuş (Mehmet Kara) ve müfrezesi tarafından atıldığını ortaya çıkarmıştır. Bu doğrultuda hazırlanan ve uygulamaya konan kısa film projesi ile milli mücadele dönemindeki ilk kurşunun nerede, hangi tarihte ve kim tarafından atıldığı tarihi bilgisinin öğretilmesi ve bu konuya dikkat çekilerek farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.

Proje çekimlerinin tamamlanmasının ardından proje koordinatörü Emine Gürel ve Okul Müdürü Yavuz Öztürk, Bozüyük Belediye Başkanı Fatih Bakıcı'ya projeye verdiği destek için teşekkür etti.

Saffet Şeker Ortaokulu’ndan ilk kurşun videosu

Saffet Şeker Ortaokulu’ndan ilk kurşun videosu

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber