Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 21 Ağustos 2014 - 13:48 Yorum: 0

Sagalassos Antik Kenti'nde bin 600 yıllık mutfak bulundu

Burdur'un Ağlasun ilçesindeki Sagalassos Antik Kenti kazılarında bin 600 yıllık mutfak ortaya çıkarıldı

Sagalassos Antik Kenti'nde bin 600 yıllık mutfak bulundu

BURDUR (AA) -  Ağlasun ilçesinde bulunan Sagalassos Antik Kenti kazılarında bin 600 yıllık mutfağın ortaya çıkarıldığı bildirildi.

Vali Hasan Kürklü, Ağlasun ilçesi programı kapsamında Sagalassos Antik Kenti'ni ziyaret etti.

Sagalassos hakkında Kürklü'ye bilgi veren Kazı Başkanı Prof. Dr. Jeroen Poblome, antik kentin doğusunda yer alan kısımda yapılan kazılarda, geçen sene açığa çıkarılmış MS 5. yüzyıla ait çömlek atölyesinde mutfak olarak kullanılmış yeni bir bölümün ortaya çıkarıldığını söyledi. 

Bu kısımda bir ocağın bulunduğunu anlatan Poblome, "Mutfakta bulunan toprak ve tuğla parçalarından oluşan ocak düzeneği, alttan kömür közü ile ısıtılan tezgah şeklinde. Tezgah üzerinde tencerelerin oturtulacağı oyuklar yer alıyor" dedi. 

Antik kentteki atölyenin yeni açılan kısımlarında geçen sene olduğu gibi seramik üretiminin her safhasına ait buluntuların yer aldığını belirten Poblome, şunları kaydetti:

"Yoğrulmuş ve şekillendirilmiş pişmeye hazır yeşil kil, kalıplar, kalıp desenlerini oluşturan damgalar, aletler ve çok sayıda üretimi tamamlanmış kandil ve matara gibi buluntular kaydedilmiştir. Sagalassos Çömlekçiler Mahallesi kazılarında ise bir 'birlik binası' diyebileceğimiz ortak kullanıma ait bir yapıda da önemli bir katmana ulaşılmıştır. Bu tabakada, bu önemli kamu yapısı içinde bir yemek davetine ait gibi görünen çok fazla tür ve sayıda çanak ve çömlek içeren bir buluntu grubu ele geçmiştir. Bu buluntu grubu MS 200 civarına tarihlenmektedir."

- Sagalassos Antik Kenti

Yazılı kaynaklarda bilinen tarihi, Büyük İskender’in MÖ. 333 yılındaki fethi ile başlayan Sagalassos Antik Kenti, 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası geçici listesine alındı.

Aşkların, ihtirasların ve imparatorların gözde şehri olarak tanınan şehrin girişinde konutlar, hamam, Aşağı Agora, seramik üretim merkezi, yukarı kısmında tiyatro, Neon Kütüphanesi, şehrin merkezinde ise yukarı Agora, Antoninler Çeşmesi, meclis binası, kilise ve sol üst tarafında Heroon bulunuyor.

 Romanın beş önemli seramik üretim merkezinden biri olma özelliğine sahip Sagalassos'ta kazı çalışmaları 1989 yılında başladı. Prof.  Dr. Marc Waelkens başkanlığında yürütülen kazılarda ortaya çıkarılan yaklaşık 5  metre boyundaki İmparator Marcus Aurelius ve İmparator Hadrian’a ait heykeller, Burdur Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber