Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
00:48 Sel suları mahallede paniğe neden oldu00:34 Trafikte tartıştığı kişi tarafından bıçaklanarak öldürüldü23:56 UEFA Şampiyonlar Ligi: Borussia Dortmund: 1 - Paris Saint-Germain: 023:55 Kamyona arkadan çarpan kamyonet sürücüsü yaralandı23:50 MAST İzmir Boat Show kapılarını açtı23:41 Köpeğe çarpmamak için manevra yaptı, araziye devrildi: 2 yaralı23:39 Hamas’ın son ateşkes teklifine yarın yanıt vermesi bekleniyor23:38 Seyir halindeki araç park halindeki tıra ok gibi saplandı: 1 ağır yaralı23:06 Gürcistan’da "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasa tasarısına karşı protestolar...23:05 Kazada ölen kızlarının cenazesinin getirildiği evleri 6 yıl sonra kendileri...23:03 Kocaeli’de 2 motosiklet ve kamyonetin karıştığı kazada 4 kişi yaralandı23:03 THY Euroleague: Fenerbahçe: 89 - Monaco: 7823:01 Turhal Belediyesi, su baskınlarına karşı gece gündüz çalışıyor23:00 Edirne’de bariyerlere çarpan otomobilin sürücüsü yaralandı22:58 ABD’nin Gazze kıyısına inşa ettiği iskelenin yüzde 50’den fazlası tamamland...22:56 İletişim Başkanı Altun: "TRT, Batılı medya organlarının görmezden geldiği h...22:43 Şiddetli yağışlar ekili arazileri sular altında bıraktı22:41 Teknik Direktör Gülay’dan Turgutluspor taraftarına çağrı22:06 Yoldaki çukurlar kazaya neden oldu, otomobil şarampole uçtu: 1 yaralı22:03 Kudüs’te öldürülen Şanlıurfalı imam için gıyabi cenaze namazı kılındı
Sağlık 26 Temmuz 2014 - 12:11 Yorum: 0

Sağlık Bakanlığından onaylı bayram ikramı

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan, bayram sabahı ağır bir kahvaltıdan kaçınılmasını, ziyaretlerde de ağır tatlılar yerine meyve ikram edilmesini önerdi.

Sağlık Bakanlığından onaylı bayram ikramı

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan, ramazan sonrası beslenme ve bayram ikramıyla ilgili önerilerde bulundu.

Bayram sabahı normal yaşama dönüleceği için ağır bir kahvaltıdan kaçınılması gerektiğini, kahvaltıda kızartma, kavurma ve hamur işi gıdalar yerine peynir, zeytin, yumurta, domates, biber, maydanoz bunun gibi besinler, meşrubat şekilde da süt, taze sıkılmış meyve suyu ve nebat çayı tercih edilmesini öneren Özkan, 'Ağır bir kahvaltı olmamalı. Aksi durumda midede rahatsızlık hissedebiliriz. Ayrıca her süre bulunduğu bunun gibi tam buğday ekmeği ve kepekli ekmek de öneriyoruz' dedi. 

Özkan, bünyenin sıvı ihtiyacının karşılanması için günde 12-14 bardak su içilmesinin büyük ciddiyet taşıdığını anlattı.

Bayram ziyaretleri

Bayram ziyaretlerindeki ikramlıklar ile alakalı da dikkat edilmesi gerekenler ile alakalı bilgi sağlayan Özkan, 'Bu ziyaretler itibariyle çoğunlukla öğlen öğünü atlanıyor. Bu nedenle ziyaretlerde ev malikleri yaprak sarması, kısır bunun gibi besinleri, ayran ve nebat çayıyla ikram ederlerse bu atlanan öğlen öğünü telafi edilmiş olur' biçiminde konuştu.

Ziyaretlerde sıcak havada ferahlatıcı niteliği olan meyve ikramının da düşünülebileceğini anlatım eden Özkan, 'Hem ferahlık vermesi, hem şeker ihtiyacını karşılaması hem de posalı olması açısından meyve ikramı önemli' ifadesini kullandı.

Özkan, çayın birlikte tatlı yerine kuru meyve, incir, kayısı, elma kurusu da ikram edilebileceğini belirterek, bunların kan şekerini yavaş yavaş yükselttiğini ve dengeye getirdiğini söyledi.

Baklava ve çikolata yerine, sütlü tatlıların ikram edilmesini de öneren Özkan, bir kase sütlü tatlı veya 4 top dondurmanın tüm gün için yeterli olduğunu belirtti.

Özkan, şunları kaydetti:

'Çok misafirperver bir cemiyet olduğumuz için ev sahibini kırmamak için ikramlar arka çevrilmiyor. Dünya Sağlık Örgütü günde 50 gram şeker öneriyor. Bu günde 4 dilim baklavaya, 4 top dondurma ya da bir kase sütlaca denk geliyor. Gün içine 2-3 dilim baklavayı dağıtabiliriz. Bir dilimde kalmanızı öneriyorum. Yarım dilim israfa girer, bir dilim yeterlidir.'

Porsiyonların küçültülmesini de öneren Özkan, 'Ortaya boş tabak koyup insanın yiyeceği kendisinin alması sağlanabilir' diye konuştu.  

Ayran ve taze sıkılmış meyve suyu yerine şekersiz, vişne bunun gibi natürel meyvelerden yapılan sıvıların da tercih edilebileceğini söz eden Özkan, 'Çocuklarımızı da bunlara alıştırmalıyız. Onlara da daha natürel gıdaları önermeliyiz. Biz yaparsak bu alışkanlığı kazanırlar' biçiminde konuştu.  

'Ziyarete yürüyerek gidin'

Özkan, oruç itibariyle ramazan boyu ertelenen fiziksel aktivitenin de bayramdan itibaren normale dönmesi gerektiğini belirterek, günde yarım saat yürüyüş veya haftada 3-4 gün 1 saat-45 dakikalık sporun ihmal edilmemesini önerdi.

Asansör yerine merdiven kullanmak, araçla seyahat etmek yerine ise yürümek gerektiğini kaydeden Özkan, fiziksel aktivitenin bünyenin güçlenmesine faydası olduğunu vurguladı.

Tatile gidenlere öneriler

Bayramı otel veya tatil köylerinde geçireceklere de önerilerde bulunan Özkan, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeden vazgeçilmemesi, fasıla öğünlerde meyve tüketilmesi, ayran ve meyve suyunun tercih edilmesi, geç saatlerde yemekten kaçınılması, tabakların tıka basa doldurulmaması gerektiğini bildirdi. 

ETİKETLER: Seçil Özkan , Bayram , ikram , dikkat
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber