Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 30 Eylül 2014 - 11:36 Yorum: 0

Sağlıkta devletin kasasına 3 milyar "katkı"

Türk Sağlık-Sen'in araştırmasına göre, 2013'te vatandaşın cebinden 3 milyar 211 milyon lira, "katkı payı ve reçete parası" olarak Hazinenin kasasına girdi.

Sağlıkta devletin kasasına 3 milyar 'katkı'

Türk Sağlık-Sen'in araştırmasına göre, 2013'te vatandaşın cebinden 3 milyar 211 milyon lira, 'katkı payı ve reçete parası' şekilde Hazinenin kasasına girdi

Sendika, ilaçta 1 Ekim'de başlayacak taban fiyat uygulaması öncesinde, vatandaşın sağlıkta ödediği yardım payları ile ilgili araştırma gerçekleştirdi.

Araştırmaya göre,  2013'te muayene başına 5 lira katılım payının alındığı yurt ve üniversite hastanelerinde, geçen yıl 330 milyon 2 bin muayene yapıldı.

Muayene başına 12 lira katılım payının alındığı hususi hastanelerde ise 2013'te 91 milyon 386 bin muayene gerçekleşti.

Bu biçimde yekün 421 milyon 388 bin muayene yapıldı.

Araştırmada, 'Tüm muayenelerin takribî yüzde 20'sinin katılım payı alınmaması gereken durumlar' olduğu, yaklaşık 2 milyar 197 milyon liranın vatandaşın cebinden Hazineye katılım payı şekilde gittiği vurgulandı.

Vatandaşın sağlıkta ödediği bir başka ücretin de 3 liralık reçete parası olduğu, geçen sene 338 milyon 21 bin reçete yazıldığı belirtildi. Böylelikle reçete parası şekilde vatandaşın devlete bir yılda 1 milyar 14 milyon lira  ödediği kaydedildi.

Araştırmada 2013 yılında toplamda vatandaşın cebinden 3 milyar 211 milyon liranın katkı payı ve reçete parası şekilde Hazinenin kasasına girdiği bildirildi.

''Cepten çıkan nakit devamlı artıyor''

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı lider Kahveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıkta vatandaşın ödediği yardım paylarının sistematik biçimde arttığını söyledi.

Kahveci, şu değerlendirmede bulundu:

''Sağlıkta muayene yardım payı, reçete parası şekilde başlayan ekstra olarak ücretler sistematik şekilde artmaya devam ediyor. evvel bir takım tedaviler kapsam dışı bırakıldı. Ekstra ücretler geldi. Daha sonra hususi hastanelerin vatandaştan alacağı ayrım yüzde30’lardan 200’e çıktı. Sonra üniversitelerde de bu nispet arttırıldı. Şimdi de SGK, taban fiyat uygulamasına başlayarak vatandaşın ilaca daha çok nakit ödemesini getiriyor. Yani sağlıkta sistematik bir biçimde vatandaşın cebinden çıkan nakit günden güne artıyor.''

Sosyal devletin gereği bulunan ve vatandaşların yararlanmak için prim ödedikleri bir sıhhat sisteminde, devamlı şekilde vatandaştan ekstra olarak ücretler alınmasının yanlış olduğunu vurgulayan Kahveci, bu türden bir sıhhat finansmanının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Kahveci, ''Vatandaş bu ekstra olarak ücretlerden kurtarılmalıdır'' dedi.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber