Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 24 Haziran 2016 - 14:28 Yorum: 0

Sağlıkta Moldova-türkiye İşbirliği

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Bir ortak çalışma grubu oluşturup Türkiye Sağlık Dönüşümü Programı'yla biz Moldova'ya neleri götürebiliriz veya Moldova'nın...

Sağlıkta Moldova-türkiye İşbirliği

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Bir ortak çalışma grubu oluşturup Türkiye Sağlık Dönüşümü Programı'yla biz Moldova'ya neleri götürebiliriz veya Moldova'nın tecrübelerinden neler alabiliriz, bunları birlikte çalışmaya karar verdik. Türkiye'nin birlikte çalışma hususunda, birlikte sağlık sistemlerimizi geliştirme hususunda, birbirimize destek olma hususunda elinden gelenin en iyisini yapmaya hazır olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, çeşitli temaslar için ülkemizde bulunan Moldova Sağlık Bakanı Ruxanda Glavan ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi. İkili görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Bakan Akdağ, Moldova Sağlık Bakanı Glavan ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyerek, "1991'den beri Moldova ile Türkiye arasında ilişkiler gelişerek devam etmektedir. Son yıllarda kaydedilen gelişmelerle birlikte ticaret hacmimiz 500 milyon dolar seviyelerinde gerçekleşmiştir. Şu anda Moldova'da 460'a yakın Türk firması 250 milyon dolar civarında yatırım yapmış olarak hizmet vermek durumundadır. Türkiye, Moldova vatandaşları tarafından en çok ziyaret edilen turizm merkezi konumundadır. Ülkemizi 2015 yılında 150 bin Moldovalı vatandaş ziyaret etmiş durumdadır. Ülkemize sağlık turizmi kapsamında gelen Moldovalı vatandaşlar da var. Biz normalde Moldova'ya kamu sağlık hizmetleri satış tarifesinden yüzde 20 indirim uyguluyoruz. Tabii ki aslında arzu edilen her ülkenin sağlık turizmine ihtiyaç duymadan bütün hastalarını kendi ülkesinde tedavi edebilmesidir, ki Moldova zaten bu hususta oldukça iyi bir sağlık sistemine sahip ve ben bugün Sayın Glavan ile görüşmelerimizde şunu gördüm ki kendisi gerçekten konusuna son derece hakim bir uzman bakan" diye konuştu.

"ORTAK BİR ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURACAĞIZ"

Bakan Akdağ, Türkiye ile Moldova arasında 97-98 yıllarında yapılan sağlıkla ilgili anlaşmaları hatırlatarak, "Şimdi münasebetlerimizi çok ciddi ölçüde geliştirme kararı verdik bugünkü görüşmemizde. Bir ortak çalışma grubu oluşturup Türkiye Sağlık Dönüşümü Programı'yla biz Moldova'ya neleri götürebiliriz veya Moldova'nın tecrübelerinden neler alabiliriz, bunları birlikte çalışmaya karar verdik. Türkiye'nin birlikte çalışma hususunda, birlikte sağlık sistemlerimizi geliştirme hususunda, birbirimize destek olma hususunda elinden gelen en iyisini yapmaya hazır olduğunu ifade etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN SAĞLIK REFORMLARI BİZİM AÇIMIZDAN HAYRANLIK VERİCİ"

Moldova Sağlık Bakanı Glavan ise şunları söyledi:

"Önümüzdeki dönemde işbirliğimizin daha güçlü bir şekilde ilerleyeceğine eminim. Son yıllarda yaşanan ticari ve diplomatik gelişmelerle birlikte Moldova ile Türkiye arasındaki ilişkiler de güçlendirilmiş durumda. Bu kapsamda son zamanlarda katıldığım bir TİKA projesinden bahsetmek istiyorum. TİKA bu kapsamda Moldova'da saat sektöründe yatırım yapmayı planlıyor. Umarız önümüzdeki dönemde de bu yatırımlar artarak devam eder. Biz Türk yatırımcıları Moldova'da oldukça stratejik ve önemli görüyoruz. Türkiye'nin Sağlıkta Dönüşüm Programı ve geçirmiş olduğu sağlık reformlarının bizim açımızdan hayranlık verici düzeyde karşılandığının altını çizmem gerekiyor. Benzer bir süreci biz Moldova'da da gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Oldukça karmaşık bir süreç olsa da bir o kadar da gerekli bir süreç olduğunu düşünüyoruz. Özellikle hastanelere yönelik bir reform yapmamız gerekiyor bu kapsamda Türkiye ile iletişimin arttırılması, işbirliğinin güçlendirilmesinin oldukça önemli ve değerli olduğunu düşünüyoruz. Kurmayı planladığımız koordinasyon ekibiyle birlikte doğru kararlar alarak süreci doğru bir şekilde başlatabileceğimize inanıyoruz o yüzden özellikle bu kapsamda Türkiye deneyimlerinden faydalanmamız oldukça önemli."

"BU ANLAŞMANIN HER İKİ TARAFA DA FAYDA SAĞLAMASINI UMUYORUZ"

Glavan, Türkiye'nin başarılı bir şekilde yürütmüş olduğu tütünle mücadele programının da deneyimlerini paylaşmayı ve bu kapsamda Türkiye'nin desteğini almayı planladıklarını belirterek, "Bununla birlikte zorunlu sağlık sigortasına yönelik uygulamaların da Türkiye'de çok başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği dikkate alındığında bu kapsamdaki deneyimleri de Türkiye ile paylaşmak istiyoruz. Ortak işbirliği yapmayı planladığımız alanlar var ve bunları belirleme aşamasındayız. Önümüzdeki süreçte her iki tarafın da faydasına olacak bir işbirliği yapmayı planlıyoruz. Son olarak Moldova ile Türkiye arasında imzalanan işbirliği anlaşmasına değinmek istiyorum. Kurmayı planladığımız koordinasyon kurulu ile birlikte bu anlaşmanın uygulamaya geçmesine yönelikte somut bir adım atılmış olacak ve çok başarılı bir uygulama olacağına eminim. Bu kapsamda biz Türkiye'nin deneyimlerini paylaşmayı planlıyoruz ve bu deneyimlerden kendimize dersler çıkarmayı planlıyoruz. Bununla birlikte bu anlaşmanın her iki tarafa da fayda sağlamasını umuyoruz. Türk hekimlerinin Moldova'daki iyi uygulamaları, yerinde ziyareti, tecrübeleri paylaşmasına yönelik adımlar atılacaktır. Bununla birlikte sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesine yönelik Moldova'daki birinci basamak uygulamalarına yönelik deneyim paylaşımları gerçekleştirilecektir. Bu komitenin oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Uluslararası düzeyde de hükümetlerin iyi işbirliği örneklerinden biri olacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber