Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 04 Mart 2015 - 15:13 Yorum: 0

Şah Fırat Operasyonu

SAÜ ORMER Müdürü Prof. Dr. İnat:

Şah Fırat Operasyonu

SAKARYA (AA) - Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORMER) Müdürü Prof. Dr. Kemal İnat, Şah Fırat Operasyonuna ilişkin, "Türkiye, bu operasyonla Süleyman Şah Türbesi’ni ve onu korumakla görevli askerleri, IŞİD tehdidi ve IŞİD-YPG çatışmasının ortasından çıkarıp Türkiye sınırına yakın Eşme köyüne nakletmesi, önleyici bir müdahale olmuştur" dedi.

İnat, gazetecilere yaptığı açıklamada, Şah Fırat Operasyonunun Türkiye’nin Ortadoğu’da gereksiz risklere girmeyi istemeyen bir politika izlediğini gösterdiğini anlattı. 

Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun sınırdan uzakta, başta IŞİD ve PYD olmak üzere Suriye iç savaşının bütün aktörleri arasındaki şiddetli çatışmaların olması ihtimali taşıyan bölgede bırakılmasının çok büyük risk içerdiğine dikkati çeken İnat, "Bu karakola yapılacak herhangi bir saldırının Türkiye’yi Suriye iç savaşının doğrudan bir parçası yapma riski, küçümsenemeyecek düzeydeydi" ifadesini kullandı. 

İnat, IŞİD’in Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu’na yapacağı bir saldırının Türkiye’yi doğrudan IŞİD ile karşı karşıya getireceğini vurgulayarak, Türkiye'nin riske girmekten kaçınmasının doğru davranış olduğunu, bu şekilde Ortadoğu’da maceracı bir dış politika izlemek istemediğini gösterdiğini aktardı. 

Ankara’nın, Suriye’deki çatışmalara taraf olmadan dolaylı müdahalelerle ülkenin yeniden yapılanmasını, Türkiye’nin çıkarlarını tehdit edecek şekilde olmasını engellemeye çalıştığını dile getiren İnat, şunları kaydetti:

"Bunu yaparken de Suriyeli mültecilere kapılarını açmak ve yardım etmek suretiyle bu ülkede yaşanan iç savaşın doğurduğu insanlık dramını elinden geldiğince hafifletmeye çalışmaktadır. IŞİD, bölgedeki provokatif eylemlerinin her geçen gün artmasıyla Türkiye için daha tehlikeli bir hale geldi. Böyle bir ortamda Türkiye’nin bu operasyonla Süleyman Şah Türbesi’ni ve onu korumakla görevli askerleri, IŞİD tehdidi ve IŞİD-YPG çatışmasının ortasından çıkarıp Türkiye sınırına yakın Eşme köyüne nakletmesi, önleyici bir müdahale olmuştur. Böylece bu örgütler karşısında Türkiye’nin rahat hareket etmesini engelleyecek muhtemel olumsuz gelişmeye müsaade edilmemiştir."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber