Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 20 Mart 2015 - 18:08 Yorum: 0

"Sakarya Şehir Kimliği Çalıştayı"

Çevre ve Şehircilik Bakan Danışmanı Acar:

'Sakarya Şehir Kimliği Çalıştayı'

SAKARYA (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakan Danışmanı ve İller Bankası Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Acar, şehir kimliği çalıştaylarına ilişkin, "Kenti yönetenlerin, sivil toplum kuruluşlarının, bu il adına sözü, fikri olanları bir araya getirip, çalıştayın amacını anlatmak için tanıtım toplantısı yapıyoruz. Fikirlerini beyan etmek isteyenlerin elinde bilgi, fotoğraf olan herkesi davet ediyoruz. Vizyonu olan herkesin çalıştaya katkı sunmasını özellikle bekliyoruz" dedi.

Acar, Sakarya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Orhangazi Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Sakarya Şehir Kimliği Çalıştayı"nın tanıtım toplantısında, şehir ve insanın birbirini inşa eden iki farklı etken olduğunu söyledi. 

Şehirlerin de kimliği ve ruhu bulunduğunu belirten Acar, "Tarihi, kültürü, insanları, etnik yapısı, doğal havzaları, bir şehrin kimliğini oluşturur, zaman zaman da değiştirir. Bir şehrin kimliğinin oluşmasında tarih, medeniyet ve kültür, ciddi izler bırakır" diye konuştu.

Şehirlerin kimliğinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca başlatılan stratejik-mekansal planlama çalışmasıyla gündeme geldiğini aktaran Acar, şunları kaydetti:

"Ülke çapındaki her köyün, mahallenin, ilçenin ve ilin yeniden stratejik mekansal planlamayla envanterini çıkarmak, varlıklarımızın yerlerini, değerlerini belirlemek ve buna göre gelecek vizyonu oluşturmak için ülke çapında çalışma yapılmaya başlandı. Bu çerçevede yeniden inşa sürecinde 'her şehir kimliğine, ruhuna uygun yapılansın' diye insanlar, şehirlerini hangi kıstaslarla, değer ölçüleriyle tanımlıyor, bunu ortaya koyalım. Şehirlerine nasıl vizyon biçiyorlar? İktisadi, ticari, kültürel olsun, 'gelecekte şehirlerini nereye taşımak istiyorlar, buna göre yapılanma olsun, şehre şehirlinin gözünden bakmak' diye özetlediğimiz şehir kimliği çalıştayları başlattık. Bugün 15'incisinin tanıtım toplantısını burada yapıyoruz. Kenti yönetenlerin, sivil toplum kuruluşlarının, bu il adına sözü, fikri olanları bir araya getirip, çalıştayın amacını anlatmak için tanıtım toplantısı yapıyoruz.

Fikirlerini beyan etmek isteyenlerin elinde bilgi, fotoğraf olan herkesi davet ediyoruz. Vizyonu olan herkesin çalıştaya katkı sunmasını özellikle bekliyoruz."

- Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Toçoğlu 

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da tarihsel bilinçten yoksun olmayan, sorunlara çözümler üreten anlayışla şehirlerin kimliğinin ve dokusunun muhafaza edilmesi gerektiğini dile getirdi. 

Şehrin kimliğinin çeşitli faktörlerin bir araya gelmesiyle oluşabileceğine işaret eden Toçoğlu, medeniyetin sağladığı imkan ve tecrübeyle gelecek nesillere en yaşanabilir şehirleri bırakmak mecburiyetinde olduklarını vurguladı.

Toçoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Özellikle şehirlerin geçmişi, coğrafi konumu, gelişim seyri, sosyo-ekonomik yapısı, o şehrin kimliğini inşa eder. Üstat Necip Fazıl'ın dediği gibi gerçekten de 'Sakarya bir başkadır. Her şeyden önce Sakarya, adıyla markadır. Sakarya, umutların yeşerdiği adadır. Anadolu'nun ve Balkanların umudu olmuştur. Sakarya, coğrafi konumu, gelişim hızı, kalkınması, doğaya uyumlu mimarisiyle, korunmuş kent dokusuyla dünyanın en yaşanabilir kentleri arasında yer almaya adaydır çünkü Sakarya’nın bugünü gibi geleceği de bugününden çok ama çok daha güzel olacaktır."

Vali Yardımcısı Abdul Rauf Ulusoy da Çevre ve Şehircilik Bakanlığının örnek çalışmalarıyla şehirlerin geleceğe hazırlandığını, vatandaşların fikirleri alınarak kentin gelecek vizyonunun belirlenmesini oldukça önemli bulduklarını söyledi.

Konuşmaların ardından Acar, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan ve Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ayfer Gedikli, sunum yaptı.

Çalıştay, 3 Nisan Cuma günü yapılacak.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber