Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 07 Ekim 2016 - 11:18 Yorum: 0

Salçalık kırmızıbiber Besni’de yetiştirilecek

Adıyaman'ın Besni İlçe Kaymakamı Çağlayan Kaya, piyasada Bursa Biberi olarak bilenen salçalık kırmızıbiberin önümüzdeki yıl Besni'de yetiştirileceğini...

Salçalık kırmızıbiber Besni’de yetiştirilecek

Adıyaman'ın Besni İlçe Kaymakamı Çağlayan Kaya, piyasada Bursa Biberi olarak bilenen salçalık kırmızıbiberin önümüzdeki yıl Besni'de yetiştirileceğini söyledi.

Kırmızı salçalık biber üretiminde pilot köy olarak Hacıhalil ve Çomak köylerini belirlediklerini söyleyen Besni Kaymakamı Çağlayan Kaya, "İlçemizde yıllık 130 tonun üzerinde bir tüketime sahip olan piyasada Bursa Biberi olarak bilinen salçalık kırmızıbiberin ilçemizde üretimine önümüzdeki yıl başlamak amacıyla çalışmalara başladık. Adıyaman'da biber üretiminde söz sahibi olan Bekir Ağaoğlu'nu Organize Sanayi Bölgesindeki işletmesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Adıyaman İl Müdürü Adil Alan ile birlikte ziyaret ettik. İlçemizde deneme maksatlı 40 dönümde damlama sulamalı bursa biberi yetiştirme kararı almıştık.

Ziyaretimizin ardından piyasada Bursa Biberi olarak bilinen salçalık kırmızı biberin ilçemiz Hacıhalil, Çomak ve Dikilitaş köylerinde dar kapsamda yetiştirildiğini öğrendiğimizde mutlu olduk. Hacıhalil köyümüzden çiftçimiz Şükrü Alıcı tarlasında yetiştirdiği hormonsuz ve ilaçsız biberi tanıttı. Bu vesileyle Hacıhalil ve Çomak köyleri kırmızıbiber üretiminde pilot köyler olarak belirleyip protokol yapılacak ve önümüzdeki yıl 40 dönümü biraz daha genişlettik. 150 dönümde ilk üretim yapılacak. Damlama sulamalı üretimde yüzde 50 destek tarım bakanlığından, tohum ve fidan desteği kaymakamlığımızca sağlanacaktır.

Ayrıca 2017 yılında pamuk, mısır ve buğday gibi biberin de destek kapsamına alınacağı müjdesini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik vermiştir. Üretimden tüketime kadar tüm yetiştirme ve pazarlama aşamalarının takibi İlçe tarım müdürlüğümüz ve ziraat mühendislerimiz tarafından birebir yapılacak. Böylece hem hormonsuz ve ilaçsız biber Besni'de tüketilecek. Hem de dış tüketime yönlendirilerek çiftçilerimizin biberden kazanacağı ekonomik girdi artacaktır" şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber