Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 28 Şubat 2015 - 13:03 Yorum: 0

Saldırılara rağmen "eğitim" dediler

Geçen yıl 6-7 Ekim ve öncesinde terör örgütü yandaşlarınca hedef alınarak 4'ü tahrip edilen 12'si ateşe verilen 16 eğitim kurumunun zarar gördüğü Siirt'te eğitimin akamete uğratılmak istenmesine izin verilmedi

Saldırılara rağmen 'eğitim' dediler

SİİRT (AA) - ZEKERİYA GÜNEŞ / RECEP ÇELİK - Siirt'te, 6-7 Ekim ve öncesinde terör örgütü yandaşlarınca 4'ü tahrip edilen 12'si ateşe verilen 16 eğitim kurumuna yönelik saldırılara rağmen eğitim akamete uğratılmadı.

Siirt'te olaylar esnasında tamamen yanan 3 okul için Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) gönderdiği ödenekle ihale yapıldı, eğitimde kaliteyi artırmak, fiziki kapasiteyi yükseltmek amacıyla hazırlanan 47 projeyle de kentteki tüm okullar gözden geçirilerek, eksikleri giderildi.

- Öğrenciler olumsuz etkilendi

İl Milli Eğitim Müdürü Fethi Sualp, AA muhabirine, 2014-2015 eğitim öğretim döneminin başında gerçekleştirilen saldırıların öğrenciler üzerinde psikolojik açıdan olumsuz bir etki bıraktığını belirterek, yaraları sarmak için vakit geçirmeden harekete geçtiklerini anlattı.

Zarar gören okullarda eğitim gören öğrencilerin başka okullarda eğitim görmesini sağladıklarını, bu arada hazırladıkları 47 projeden 43'ünü hayata geçirdiklerini ifade eden Sualp, "Bu projelerle tüm okulları gözden geçirdik. Önceden tespit ettiğimiz okullarda gerekli onarım yapıldı, fiziki kapasitenin güçlendirilmesi bakımından okulların eksikleri giderildi" diye konuştu.

Sualp, bu sıkıntılara rağmen saldırıya uğrayan okullarda eğitim gören öğrencilerin büyük başarılara imza atmasının sevincini yaşadıklarını dile getirerek, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavında 2 öğrencilerinin soruların tamamını doğru yanıtladığını aktardı.

- "6-7 Ekim olayları eğitime zarar verdi"

"Eğitim kurumlarına en büyük zarar 6-7 Ekim olaylarında verildi. Uyguladığımız projeler ve okul ziyaretlerimizle öğretmenlerle el birliğiyle ilimizin eğitim seviyesini yükseltmenin gayretindeyiz" diyen Sualp, olaylarda zarar gören okulları 3 gün içerisinde onararak diğer okulların da istifade edeceği bir konuma getirdiklerini vurguladı.

Sualp, günde ortalama 5-6 okulu ziyaret ederek, öğretmenlerle toplantı yapıp, yaşanan sorunları değerlendirdiklerine işaret ederek, bundan sonra böyle saldırıların olmamasını ümit ettiklerini kaydetti.

- 11 okul için MEB'e başvuru

Bu yıl ki planlamada olaylarda yakılan Halk Eğitim Merkezi ile ilgili arsa tespiti yapıldığını ifade eden Sualp, arsanın imar çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

Bu proje kapsamında bin kişilik konferans salonu ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü için yeni bir hizmet binası yapmayı planladıklarına dikkati çeken Sualp, gelecek ay bunun da ihalesinin yapılacağını ayrıca ilde 11 ortaöğretim okulu yapılması için hazırladıkları projeyi de bakanlığa sunduklarını sözlerine ekledi.

- "Eğitim kurumları üzerine siyaset yapılmamalı"

Tüm Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası (Tüm Eğitim-Sen) Genel Başkanı Selman Aksu da eğitim kurumlarının siyasi ve ideolojik eylem malzemesi olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Aksu, ülke genelinde geçen yıl eğitim kurumlarının farklı zamanlarda sistemli şekilde hedef alındığını savunarak, "Eğitim kurumları üzerine siyaset yapılmamalı" dedi.

Zarar gören okulların yetkililerce kısa sürede hizmet verir hale getirildiğine işaret eden Aksu, şöyle konuştu:

"Eğitim bu çabalarla aksamamış olsa da 6-7 Ekim öğrencilere yapılan darbeydi. Yalnız çocuklar değil herkes saldırılardan etkilendi. Öğrenciler kapılarının önündeki okula gitmek varken saldırılardan dolayı kilometrelerce uzaklıktaki bir okula gidip eğitim görmek durumunda kaldı. Hak arama eğitim üzerinden yapılmamalı. Eğitim kurumları, yetiştirme yurtları ve sağlık kuruluşları bu tür saldırılarda hedef alınmamalıdır. Eğitimsiz kalan bir toplum cahil kalmaya mahkumdur."

- "Eğitimdeki açığı bu yıl gidereceğiz"

Eğitim Bir-Sen Siirt Şube Başkanı Murat Şeker de saldırılar nedeniyle çocukların eğitim haklarından mahrum kaldığını savundu.

Şeker, "Eğitimin yanı sıra olayın bir de psikolojik boyutu var. Çocuklar o travmayı yaşadı. Çocukların o tramvayı atlatmaları lazım. Geri kaldıkları konuların telafi edilmesi gerekir. İnşallah eğitimdeki bu açığı bu yıl gidereceğiz" şeklinde konuştu.

Siirt'te geçen yıl eylül ayında Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen "okul" bahane edilerek gerçekleştirilen gösterilerde 4 köy okulu, IŞİD bahanesiyle 6-7 Ekim'deki izinsiz gösterilerde ise 12 ilk ve ortaöğretim okulu ile bir kütüphane ve Halk Eğitim Merkezi'nin zarar görmüştü.

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber