Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Siyaset 20 Eylül 2014 - 01:34 Yorum: 0

Şam rejimi ayakta durduğu sürece istikrar sağlanamaz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu,"Şam rejimi ayakta durduğu sürece ne bölgede ne de Suriye'de istikrar sağlanamaz" dedi.

Şam rejimi ayakta durduğu sürece istikrar sağlanamaz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nde Irak'ta yaşanan krize ait düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Irak'ta önceki hükümetin hata politikalarının aşırılıkçı ve terörist örgütlere zemin hazırladığını söyledi.

Sorunla uluslararası savaş için çoklukla toplantı yaptıklarını fakat bunun Iraklıların gündelik yaşamına yansımadığını dile getiren Çavuşoğlu, bu sebeple uluslararası toplumun Irak halkının güvenini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabileceğini anlatım etti.

Irak'ta çözüm için bütün tarafların siyasi sürece ve karar alma mekanizmalarına katılımının önemine yer veren Çavuşoğlu, bu yönde atılmış ilk adım bulunan yeni Hükümeti bekleyen kritik problemler olduğunu vurguladı.

Irak'ta güvenliğin sağlanmasına yönelik stratejinin koordineli bir biçimde yürütülmesi gerektiğini anlatım eden Çavuşoğlu, 'Bunun için tertipli bir şekilde askeri materyal sağlanması ve Irak'ın savunma yapısının kurulmasına katkı edilmesi gerekiyor' dedi.

Çavuşoğlu ordu ve öteki güvenlik organizasyonlar ile devlet kurumlarının tekrar yapılandırılmasında hiçbir etnik ve mezhepsel kesimin dışlanmaması gerektiğini vurgulayarak, ülkedeki çok aşırı grupların daha öncelikle bu yöndeki hata politikaları istismar ettiğini hatırlattı.

''Bir günde 10 binden çok Suriyeli Kürt...''

Mevlüt Çavuşoğlu, Irak'taki krizin insani boyutuna da değinerek, Türkiye'nin krizin başından bu yana elinden gelen katkısı yaptığını, yerlerinden edilenler için 35 bin benlik üç kampın kurulur olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 38 bin Yezidi'ye ev sahipliği yaptığını izah eden Çavuşoğlu, 'Türkiye'ye sırf dün IŞİD'den kaçan 10 binden çok Suriyeli Kürt sığındı' diye konuştu.

Bölgede yerlerinden edilmiş şahıslara daha çok katkı edilmesi gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, bunun için BM kuruluşları ile sivil cemiyet temsilcilerinin bu çabaları koordine etmesi gerektiğini belirtti.

'Şam rejimi alanda tehdit'

Bakan Çavuşoğlu, alanda soruna çözüm bulabilmek için planlanan stratejilerin muvaffakiyetli olabilmesi için Irak ve Suriye'nin ortak değerlendirilmesine gereksinim olduğunu da vurgulayarak, 'Suriye'de yaşananlar göz gerisi edilirse Irak'ta bugün karşı karşıya olunan sıkıntılara kalıcı çözüm bulunamaz. Suriye rejimi radikalizmi himaye ediyor. Suriye rejiminin mezhepçilik ve etnik ayrımcılığa dayanan politikası alanda istikrarsızlığı tetikleyerek tehdit oluşturuyor' dedi.

'Şam rejimi ayakta durduğu sürece ne alanda ne de Suriye'de istikrar sağlanamaz' diye konuşan Çavuşoğlu, Suriye'de ve alanda istikrar ve güvenin sağlanmasının Cenevre Bildirisi temelinde bir diplomatik çözümle mümkündür olabileceğini dile getirdi.

Çavuşoğlu'nun konuşmasının peşinden toplantıyı yöneten ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'ye hudut bir memleket şekilde Türkiye'nin insani çabalarını takdir ettiklerini ve bunun kritik ciddiyete sahip olduğunu söyledi.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber