Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 18 Ağustos 2016 - 15:33 Yorum: 0

Samsun Doğum Okulu anne adaylarını normal doğuma yönlendiriyor

Uzman Psikolog Selin Pekşen, Samsun Doğum Okulu olarak anne adaylarını normal doğuma hazırladıklarını söyledi.

Samsun Doğum Okulu anne adaylarını normal doğuma yönlendiriyor

Uzman Psikolog Selin Pekşen, Samsun Doğum Okulu olarak anne adaylarını normal doğuma hazırladıklarını söyledi.

Samsun Doğum Okulu, alanında uzman eğitmenleri ile anne adaylarını normal doğuma hazırlıyor. Normal doğum hakkında anne adaylarına önemli bilgiler veren Samsun Doğum Okulu eğitmeni Uzman Psikolog Selin Pekşen, normal doğumun faydalarını sıraladı. Geçmiş yıllarda sezaryen doğum, normal doğum yapılması riskli olan durumlar dışında yapılmadığını hatırlatan Psikolog Selin Pekşen, "Günümüzde ise bir tercih durumuna dönüştü. Sezaryen doğumun bu denli yaygınlaşmasında ameliyat ve anestezi ile ilgili koşulların, tekniklerin ve teknolojinin ilerlemesi, kadınların normal doğum ile ilgili teşvik görmemesi, doğum yaşının ilerlemesi, obezitenin yaygınlaşması, epidural normal doğum ile ilgili yeterli bilgilendirmenin yapılmaması, sezaryen doğumun modernliğin bir simgesi olduğuna ilişkin yanlış bir algının oluşması, annenin doğum korkusu gibi pek çok neden sıralanabilir" dedi.

"Sezaryenin tercihen değil çıkış amacına uygun olarak anne bebek sağlığını koruyucu bir yöntem olarak kullanılması daha doğrudur" diyen Pekşen şöyle devam etti: "Özellikle planlı sezaryen doğumların bebek için dezavantajlarını bilmeyen anneler bu doğum şeklini onaylamaktadır. Oysa anne doğumla ilgili doğru bilinen yanlışları öğrenmeli, kendisi ve bebeği için en sağlıklı teknikleri, başa çıkma yollarını bilmeli doğumu ile ilgili seçimi tüm bu eğitim ve destekten sonra yapmalı. Normal doğumun faydaları bebek ve anne için sezaryene göre daha fazladır. Fakat anne adaylarının çoğu doğum esnasında yaşayacağı ağrılardan dolayı normal doğumla ilgili korkular yaşamaktadır. Epidural normal doğumun yanı sıra doğum ağrılarının zihinsel kontrolünde pek çok teknik vardır. Anne adayları bu teknikleri doğuma hazırlık programları ile öğrenebilir, rahatlıkla normal doğumu gerçekleştirebilirler."

Normal doğumun bebeğe faydaları

Uzman Psikolog Selin Pekşen, normal doğumun bebeğe faydaları hakkında şu bilgileri verdi: "Bebeğin normal doğum sırasında doğum kanalından geçerken ağzı ile temas ettiği bakterilerin bağışıklık sisteminin gelişmesinde faydalı rol oynadığı düşünülmektedir. Normal doğum ile dünyaya gelen bebeklerde solunum sıkıntısı gelişme riski daha azdır. Bunun nedeni bebeğin doğum kanalından geçerken uğradığı baskıdan dolayı akciğerlerindeki amnion suyunun atılması olarak düşünülmektedir. Normal doğumun ilerlemesi sırasında bebekte meydana gelen hormonal dalgalanmaların bebeğin doğumdan sonra anne ile bağ kurmasında faydalı olduğu düşünülmektedir. Normal doğum sırasında bebekte salgılanan endorfin hormonu (mutluluk hormonu) bebeğin kordon kanında tespit edilmiştir. Bu hormonlar bebeği dış ortama hazırlar. Normal doğum ile doğan bebeklerin anne memesini emme, memeye masaj yapma gibi becerilerinin daha iyi olduğu gözlemlenmiştir. Normal doğum sonrası anne ile bebek arasında cilt teması daha hızlı ve kolay gerçekleşir. Bu temas bebeğin anneye bağlanması ve gelişimi açısından çok önemlidir. Normal doğumla dünyaya gelen bebekler sezaryen ile doğanlara göre yoğun bakıma daha az alınırlar."

Normal doğumun anneye faydaları

Normal doğumun anneye faydalarından bahseden Pekşen, "Normal doğum yapan bir anne güven ve başarma duygusu hisseder. Bu duygu doğum sonrası annelik hüznü olarak adlandırılan doğumdan sonraki ilk iki haftanın rahat geçmesine, annenin bebeğini daha güvenle yetiştirmesine yardımcı olur. Normal doğumdan sonra annenin iyileşmesi ve günlük hayata dönme süresi çok kısadır. Annenin sonraki doğumlarını normal yapma şansı olmaktadır. Normal doğum yapan annenin uzun süre hastanede kalması gerekmez. Bu sayede anne tıbbi travmatik etkilere daha az maruz kalır" diyerek sözlerine son verdi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber