Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Kültür 31 Temmuz 2014 - 11:58 Yorum: 0

Şanlıurfa ''müzeler şehri'' olmaya aday

Güneydoğu'nun önemli tarih ve turizm kentlerinden biri olan kent, adeta açık hava müzesini andırıyor

Şanlıurfa ''müzeler şehri'' olmaya aday

ŞANLIURFA (AA) - RAUF MALTAŞ - Şanlıurfa, sayısı 7'ye ulaşan müzesiyle turizm potansiyelini artırmayı hedefliyor. 

Güneydoğu'nun önemli tarih ve turizm kentlerinden biri olan kent, adeta açık hava müzesini andırıyor. Arkeolojik kazıların devam ettiği Şanlıurfa'da son yıllarda ardı ardına müzeler açıldı.

Şehrin en eski müzesi olan Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nde aralarında ''Tarihin sıfır noktası'' olarak nitelendirilen Göbeklitepe kazı alanında bulunan eserlerin de yer aldığı 76 bin eser sergileniyor.

Kentin düşman işgalinden kurtuluşu esnasında kullanılan savaş malzemeleri ise Kurtuluş Müzesi'nde ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Tarih boyunca var olan geleneksel damak tadının korunmaya çalışıldığı şehirde açılan Mutfak Müzesi'nde de kentin meşhur lezzetleri tanıtılıyor.

Birçok ses sanatçısının yetiştiği Şanlıurfa'da, bu çerçevede müzikle ilgili bilgi ve eserler toplanılarak İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi ve Müslüm Gürses Müzesi de açıldı. Bu müzelerde, farklı müzik aleti, plak, kaset ve fotoğraf gibi aksesuarlar yer alıyor.

Balıklıgöl Yerleşkesi yakınındaki El Sanatları Müzesi de meraklıların uğrak yerleri arasında bulunuyor.

Bir süre önce açılan ''Urfa Kent Müzesi''nde ise şehrin sosyal yaşantısından mutfağına kadar geçmişten günümüze gelenek ve görenekler çeşitli eserler aracılığıyla yansıtılıyor.

Tamamlandığında Türkiye'nin en büyük müze kompleksi özelliğine sahip olacak "Haleplibahçe Müze Kompleksi"ndeki çalışmalarda da sona yaklaşıldı. Önümüzdeki günlerde hizmete girmesi planlanan komplekste, tarihsel dönemlerin maketlerle canlandırılacağı özel bölümler yer alacak.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Turizm Tanıtım Müdürü Necmi Karadağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kenttin, hizmete açılan müzelerle dikkatleri üzerine çektiğini söyledi.

''Müze kent'' olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini ifade eden Karadağ, şöyle konuştu:

''Şu anda 7 müzemiz hizmet veriyor. Şehrimiz müzelerle adından söz ettirecek. Gelen turistleri çok iyi gezdirmek ve eserlerimizi iyi anlatmamız lazım. Mesela kent müzesini ziyaret eden bir kişi kronolojik tarihe göre şehrin tarihi hakkında bilgi sahibi oluyor. Bu konuda rehber ve acentelerimize iş düşüyor. Turistleri müzelere yönlendirmemiz gerekiyor. İnşallah bu noktada önemli çalışmalar hayata geçireceğiz."

Karadağ, müzeler sayesinde turizm pastasından daha fazla pay alacaklarına inandığını sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber