Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 24 Kasım 2016 - 14:25 Yorum: 0

Şanlıurfa’da kuru kahve satıcıları zor günler geçiriyor

Yemen'de çıkan çatışmalar ve Brezilya'da yaşanan don olayı ile ithal kahve fiyatındaki artış, Şanlıurfalı kahve satıcılarını zor durumda bıraktı.

Şanlıurfa’da kuru kahve satıcıları zor günler geçiriyor

Yemen'de çıkan çatışmalar ve Brezilya'da yaşanan don olayı ile ithal kahve fiyatındaki artış, Şanlıurfalı kahve satıcılarını zor durumda bıraktı.

Şanlıurfa'da kahve satıcıları son zamanlarda Yemen'de çıkan iç savaş ve Brezilya'da yaşanan don olayı ile her yıl 10 ton gönderilen ithal kahvenin bu yıl 2 tona düştüğünü söyledi. 20 yılık kuru kahve satıcısı esnaflarından Mehmet Akbaş bu yıl kahve fiyatındaki dalgalanma ile her gün 20 ile 25 kilo sattığı kahvenin şimdilerde günlük 3 ile 5 kilo arasında değiştiğini belirtti. Akbaş, kendilerinin gelenekten geldiğini kahvenin kendileri için bir sanat olduğunu ve 1940 yılından beri dedelerinden kalan sanatı devam ettirdiklerini belirterek, ilk defa bu yıl böyle bir sıkıntı ile karşılaştıklarını ifade etti. Kahve kendilerine daha önceki yılarda 12-15 TL'ye geldiğini şimdilerde ise 17-20 TL'yi bulduğunu söyleyen Akbaş, fiyattaki dalgalanma ile müşteri kaybettiklerini zor durumda kaldıklarını belirtti.

"Kimse Şanlıurfa için terör şehri diyemez"

Kimsenin Şanlıurfa için terör şehri diyemeyeceğini ve esnaf olarak yaşadıkları sıkıntıyı talihsizlik olarak değerlendiren Akbaş, "Yemen Kahve Dünyası olarak bize daha önce kahve Yemen'den ithal olarak gelirdi. Son zamanlarda çıkan iç savaş ile kahve Yemen'den gelmemeye başladı. Biz kahveyi daha sonra aracılar yoluyla Brezilya'dan ithal etmeye başladık. Brezilya'da ise ne talihsizliktir, yaşanan don olayı ile kahve üretiminde düşüş yaşanmış. Esnaf olarak sıkıntılı günler geçiriyoruz. Sıkıntılarımızın nedeni terör olayları falan da değil. Dışarıdan da turistlerin buranın terör olaylarının yaşanan bir olduğu izlenimi var, sanırım. Şanlıurfa peygamberler ve medeniyetler şehridir. Kimse Şanlıurfa için terör şehri diyemez. İnşallah esnaf olarak bu zor ve sıkıntılı günleri de geride bırakırız" şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber