Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 21 Mart 2017 - 12:33 Yorum: 0

Şanlıurfa’daki kuş ölümleri

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde son bir ay içinde binlerce kuşun bilinmeyen bir nedenle ölmesi uzmanların da dikkatini çekti.

Şanlıurfa’daki kuş ölümleri

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde son bir ay içinde binlerce kuşun bilinmeyen bir nedenle ölmesi uzmanların da dikkatini çekti. Kuşların toplu halde ölmesinin kimyasal bir nedenden kaynaklanıyor olabileceğini ifade eden uzmanlar, zehirlenmenin en önemli etkeninin zirai ilaçlar olabileceğini vurguladı.

Harran Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Yaşar Tel, özellikle yabani güvercinlerin ölmesinin dikkat çektiğini vurguladı. Yaşanan ölümlerin salgın bir hastalıktan kaynaklanıyor olabilmesinin şu an için mümkün görünmediğini ifade eden Tel, "Suruç ilçesinde gerekleşen kuş ölümleriyle ilgili bize herhangi bir haber gelmedi. Bize haber verilseydi gidip orada gerekli tetkikleri yapıp, incelemeleri yapıp kuş ölümleri hakkında eğer laboratuvar muayenesi gerekiyorsa bunları da yapıp belki sonuca varabilirdik" dedi.

Toplu ölüm olması dikkat çekti

Doç. Dr. Osman Yaşar Tel, bunun salgın hastalık gibi görünmediğini ifade ederek, "Birden fazla kuş ölümünün aynı zamanda olması zehirlenmeden kaynaklanıyor olabileceğini aklımıza getirdi. Tabiki bu mutlaka laboratuvar muayenesiyle ortaya konulacak bir şey ama tarım ilaçlarından kaynaklanan bir zehirlenme gibi geliyor. Güvercin olması hepsinin aynı alanda gidip yem yemesi, su içmesi güvercinleri etkileyen bir zehirlenme gibi görünüyor. Eğer hastalık olsaydı sadece güvercinler değil bütün kuşlar etkilenirdi. Bir kuş gribi olsaydı tavuklar da, diğer kuşlar da etkilenirdi. O yüzden bu zehirlenme hepsi aynı kaynaktan, aynı zehri aldıkları için öyle bir zehirlenme gibi gözüküyor. Tabi dediğim gibi yine mutlaka tetkiklerin yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Üniversiteye herhangi bir müracaat yok

Harran Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Avcı ise bu konuda fakülteye herhangi bir müracaat yapılmadığını ifade ederek, "Eğer Tarım İl Müdürlüğüne herhangi bir müracaat olduktan sonra, genelde araştırma enstitülerine müracaat ediyorlar. Bazen içinden çıkamadıklarında fakültemizin Mikrobiyoloji Anabilim Dalına gönderirler. İlgili anabilim dalımız da bunların tetkik, teşhis, analizini yapacak yeterli donanıma sahiptir" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’daki kuş ölümleri

Şanlıurfa’daki kuş ölümleri

Şanlıurfa’daki kuş ölümleri

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber