Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Kültür 12 Mart 2015 - 11:38 Yorum: 0

"Savaşın acısını yaşayan anlıyor"

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesi, SSCB'nin Afganistan'ı işgali nedeniyle 29 yıl önce Türkiye'ye getirilen Özbek Türklerinin yanı sıra ülkelerindeki iç savaş nedeniyle binlerce Suriyeli sığınmacıyı misafir ediyor

'Savaşın acısını yaşayan anlıyor'

ŞANLIURFA (AA) - Afganistan'dan 29 yıl önce Ceylanpınar ilçesine yerleştirilen Özbek Türkleri, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelileri en çok kendilerinin anladığını belirtiyor.

Afganistan'ın Bağlan ve Fulkhumri bölgesinde yaşayan Özbek Türkleri, SSCB'nin bu ülkeyi işgali sonrasında 1986'da, dönemin cumhurbaşkanı Kenan Evren'in girişimiyle Türkiye'ye getirildi.

Yaklaşık 5 bin Özbek Türkü daha sonra Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde kendileri için kurulan Evren Paşa köyüne yerleştirildi. Türk vatandaşlığına alınan Özbekler, o tarihten bu yana güvenli ve huzurlu bir hayat sürüyor. 

Sınır kenti Ceylanpınar ilçesi Özbek Türklerinin yanı sıra ülkelerindeki iç savaş nedeniyle binlerce Suriyeli sığınmacıyı misafir ediyor. Irk, din, mezhep ayrımı yapmadan tüm mazlum halklara kucak açan Türkiye, savaş mağdur insanların acılarına ortak oluyor. 

Evren Paşa Mahalle Muhtarı Muhammed Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kendileri gibi savaş mağduru Suriyelilere de yardım elini uzattığını söyledi. 

Savaş psikolojisini uzun süre üzerilerinden atamadıklarını ifade eden Erdem, şöyle konuştu:

"Türk devleti bize kucak açarak ülkesine aldı, vatandaşlık verdi. Bizlere her türlü desteği verdi. Şimdi ise yanı başımızda Suriye'deki iç savaştan kaçan insanlara yardım ediyor. Suriyelileri görünce Afganistan aklıma geliyor çünkü onlarla aynı kaderi yaşadık. Yaşadığımız olaylar çok benzediği için Suriyelileri en çok bizler anlıyoruz."

Erdem, Türkiye'nin kendilere yaptığı iyiliği unutmadıklarını ve gelecek nesillere bunu aktardıklarını kaydetti.

Zeynel Abidin Erol da Türkiye'de güvenli ve huzurlu bir hayata kavuştuklarını söyledi.

Savaşın, insan hayatında kalıcı izler bıraktığını anlatan Erol, "Suriyelileri en iyi anlayan biziz, çünkü biz de muhacir olduk, günlerce yol yürüdük. Pakistan'daki kaplarda aylarca kurtulma umuduyla bekledik ve bize sahip çıkan tek ülke Türkiye oldu. Şimdi ise Suriyeli kardeşlerimizi koruyor, yer veriyor. Allah Türkiye'den razı olsun" dedi. 

Mehmet Ulubaş ise ayakkabı boyacılığı yaparak geçimini sağladığını belirtti.

Çocuklarıyla mutlu bir hayat sürdüklerini anlatan Ulubaş, "Allah Suriyeli kardeşlerimize yardımcı olsun. Onları çok iyi anlıyoruz. Bizler de çok ölüm gördük, yakınlarımızı kaybettik. Dilerim bu savaş bir an önce biter ve kardeşlerimiz evlerine döner" ifadelerini kullandı.

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber