Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 07 Mart 2015 - 11:28 Yorum: 0

Savaşın yükü, Suriyeli kadınların sırtında

Türkiye'de yaşayan Suriyeli kadınlar, dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nden habersiz acılarıyla yaşam mücadelesi veriyor

Savaşın yükü, Suriyeli kadınların sırtında

ŞANLIURFA (AA) - MÜSLÜM ETGÜ - Türkiye'deki konteyner ve çadır kentlerde yaşayan Suriye kadınlar, "8 Mart Kadınlar Günü'"nünden habersiz vatanlarından uzakta kendilerine sunulan imkanlarla yaşamaya çalışıyor.

Türkiye'de AFAD tarafından kurulan çadır ve konteyner kentlere yerleştirilen Suriyeliler, her şeye rağmen hayatlarını sürdürüyor. Savaşın biteceği günün özlemiyle yaşayan Suriyeli kadınlar "8 Mart Dünya Kadınlar Günü"nü vatan topraklarında geçirebilmenin umudunu taşıyor.

Akçakale ilçesindeki Süleyman Şah Konaklama Tesisleri'nde barınan yaklaşık 15 bin Suriyeli kadın, Türkiye'nin kendilerine sağladığı imkanlarla yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

Suriyeli Merve Ahmet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de yaşanan savaşta en fazla kadınların mağdur olduğunu söyledi.

Savaşta kimi kadınların eşini, oğlunu ya da ailesini kaybettiğini belirten Ahmet, "Yaşadıklarından dolayı kadınların psikolojileri bozuldu. Hepimizin evi yuvası darmadağın oldu. Erkeğin yapması gereken işleri de yapmak zorunda bırakılan kadınlar, kadınlığını unutmaya başladı" dedi.

Ahmet, Suriyeli kadınlara verdiği desteklerden dolayı başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm Türkiye halkına ve yetkililerine teşekkür etti.

- "Kadınlar fiziksel ve zihinsel olarak çöküntüye uğradı"

Esma Hüseyin de savaştan en çok kadınları etkilediğini, fiziksel ve zihinsel olarak çöküntüye uğradığını dile getirdi.

Dünyadaki tüm kadınlara ve erkeklere seslenen Hüseyin, Suriyeli kadınlarını yaşadıklarını ve duygularını empati yaparak anlamalarını istedi.

Kadınların çoğunun yakınını, eşini, çocuğunu kaybettiğini ve perişan bir halde bulunduğunu ifade eden Hüseyin, şunları kaydetti:

"Bu duruma rağmen yine kadınlar çalışmak, ailesine bakmak zorunda. Biz bu yükü daha ne kadar kaldırabiliriz bilmiyorum. Dünyadaki diğer kadınlar her türlü imkan ve rahata sahipler ama bizler bu imkanlardan uzak olmamızın yanın da bir de taziyelerle, ölümlerle, acılarla uğraşıyoruz. Bizler ne kendimize zaman ayırabiliyoruz ne de kadınlığımızı yaşayabiliyoruz. Dünyadaki kadın kuruluşu ve derneklerinden bizi iyi anlamalarını ve maddi manevi destek vermelerini bekliyoruz."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber