Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Dünya 01 Ekim 2014 - 21:36 Yorum: 0

Savunma ilkesi hayata geçirilir

NATO'nun yeni genel sekreteri Stoltenberg, görevi Rasmussen'den devraldı. Stoltenberg, saldırıya uğramaları halinde toplu savunma ilkesinin Türkiye dahil her ittifak üyesi için hayata geçirileceğini vurguladı.

Savunma ilkesi hayata geçirilir

NATO'nun yeni Genel Sekreteri seçilen Jens Stoltenberg görevi Anders Fogh Rasmussen'den devraldı.

NATO'daki ilk gününde Kuzey Atlantik Konseyi'ne eklenmiş olan ve akabinde basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg, ilk ziyaretlerini Türkiye ve Polonya'ya gerçekleştireceğini açıkladı.

Stoltenberg, NATO'nun temelinin toplu savunmaya dayandığını ve saldırıya uğramaları şeklinde toplu savunma ilkesinin Türkiye dahil her ittifak üyesi için hayata geçirileceğinden kuşku duyulmaması gerektiği mesajını verdi.

Jens Stoltenberg, bu kapsamda Türkiye'ye konuşlandırılan Patriot bataryalarının mevcudiyetinin devam etmesini planladıklarını söyledi.

Türkiye ziyaretinde Suriye'deki olup bitenleri de değerlendireceklerini belirten Stoltenberg, Türk askerlerinin Suriye'de konuşlandırılmaları ve saldırıya uğramaları şeklinde NATO'nun muhtemel rolünü açıklamaktan kaçındı.

Stoltenberg, Türkiye'nin fazla aşırı sayıda Suriyeli sığınmacıyı barındırarak ağır bir yük üstlendiğini ve bunu takdir ettiklerini dile getirdi.

Norveç eski Başbakanı Stoltenberg, ABD ve öteki NATO Müttefikleri ile bölge ülkelerinin IŞİD'e karşı koalisyonunu memnuniyetle karşıladıklarını ve Irak hükümetinden istek gelmesi şeklinde NATO'nun bu ülkenin savunma kapasitesinin artırılmasına yardım yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

Rusya'ya uluslararası hukuka ve uluslararası yükümlülüklerine müsait davranması çağrısı oluşturan Stoltenberg, 'NATO Rusya'yla cepheleşmek istemiyor lakin İttifak'ın prensiplerinden, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın güvenliğinden Ödün veremeyiz' dedi.

Stoltenberg, Ukrayna'nın bağımsızlığını, egemenliğini ve istikrarını desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Jens Stoltenberg, NATO savunma bakanlarının şubat ayındaki toplantısında, İttifak'ın Galler zirvesinde kurulması kararlaştırılan acil müdahale gücünün modeli, bileşimi ve büyüklüğü üstünde uzlaşma sağlanmasını beklediğini anlatım etti.

Bu arada vazifesini Stoltenberg'e devreden Anders Fogh Rasmussen, hükümetlere, iş dünyasına ve uluslararası kuruluşlara hitap eden 'Rasmussen Global' adlı danışmanlık firması kurdu. 

Muhabir: Feyzullah Yarımbaş

ETİKETLER: Savunma , ilkesi , hayata , geçirilir
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber