Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 23 Ekim 2014 - 16:58 Yorum: 0

SEÇSİS'in iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru

Emekli Prof. Dr. Ökçesiz:

SEÇSİS'in iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru

ANTALYA (AA) - Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesinden emekli olan Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz, Seçim Bilişim Sistemi'nin (SEÇSİS) iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.

Prof. Dr. Ökçesiz, başvuru öncesi Antalya Adalet Sarayı önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, bilgisayarlı teknolojinin ilk defa 2002 seçimlerinde kullanılmaya başlandığını hatırlattı.

SEÇSİS ile ilgili bugüne kadar birçok araştırma yapıldığına ifade eden Ökçesiz, yapılan çalışmaların sistemin güvenilir olmadığını ortaya koyduğunu iddia etti. Ökçesiz, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru dilekçesinin ekindeki dosyada sistemin zaaflarını belgeleyen bilimsel bilgi ve kanıtlar bulunduğunu savunarak, şunları kaydetti:

"Anayasa Mahkemesi bu iddiamız üzerine bu konuda çok ciddi bir araştırma ve belgeleme çalışması yapmak durumundadır. Dilekçemin omurgasını, Alman Federal Anayasa Mahkemesi'nin 2009 yılında verdiği bir karar oluşturmaktadır. Bu karara göre seçim süreci aleni ve her bir seçmen tarafından özel bir uzmanlık bilgisi gerektirmeksizin denetlenebilir olmalıdır. Mahkeme, Almanya'da oy kullanma ve değerlendirme süreçleri için geçerli bulunan bu ölçütlere uymadığından elektronik oy kullanmayı yasaklamıştır."

Türkiye'de Almanya ile aynı anayasal ilkelerin geçerli olduğuna işaret eden Ökçesiz, "Ülkemizde bu denli güvenilmez olan SEÇSİS'in kullanılmasının iptal edilmesi, tüm yurttaşların seçme ve seçilme haklarının korunması ve güvenceye alınması için zorunludur" dedi.

Ökçesiz, Anayasa Mahkemesinin, vatandaşların seçme ve seçilme haklarının korunması için Alman Anayasa Mahkemesi ile aynı kararı vermek durumunda olduğunu öne sürdü.

Açıklamanın ardından Ökçesiz, nöbetçi mahkeme kalemine Anayasa Mahkemesi'ne başvuru dilekçesi teslim etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber