Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Siyaset 25 Kasım 2014 - 18:01 Yorum: 0

Şehirlerimizi muhafaza edin

Başbakan Davutoğlu, "Belediye başkanlarımıza özellikle söylüyorum; şehirlerimizi muhafaza edin, bize emanet edilen mekana sahip çıkın. Bu bizim için ahlaki bir sorumluluktur" dedi.

Şehirlerimizi muhafaza edin

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca düzenlenen toplu açılış ve vasıta teslimi töreninde yaptığı konuşmada, AK Parti Olağanüstü Kongresi'nde sözlerine 'mekana selam olsun' diye başladığını hatırlattı. 

'Mekana selam olsun' demek gerçekte 'bize varoluşumuzun gerçekleştiği saha şekilde sunulan tabiata, çevreye selam olsun' demektir' ifadesini kullanan Davutoğlu, tüm arzın insanlığın varlığını sürdürmesi için ilahi bir lütuf şekilde verildiğini ve o mekanın korunması, istikbal nesillere aktarılmasının herkes için ahlaki bir mesuliyet olduğunu belirtti. 

Davutoğlu, söz konusu yatırımların, sadece ekonomik ve politik bir etkinlik değil ahlaki bir mesuliyet ve mekana, kişiye saygının yansıması olduğunu söyledi. 

 -'Devletler anlamını kaybeder'

Çevre söz konusu olduğunda, politik farklılıkların göz gerisi edilerek, aynı perspektiften bakma erdeminin gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, BM Dışişleri Bakanları Konferansı'ndaki bir anısını paylaştı.

Konferansta kendinden öncelikle konuşan bakanların, ulusal menfaatlerini öne saha sunuşları yaptıklarını söz eden Davutoğlu, kendisinin ise yazılı metnin dışına çıktığını söyledi. Davutoğlu, şöyle devam etti:

'Dedim ki: Hepimiz dışişleri bakanları şekilde sahip olduğumuz mevki dolayısıyla kendi ulusal pozisyonumuzu savunmak durumundayız. Her konu hakkında böyle olabilmekte fakat bir konu istisnadır. Eğer konu etraf ise her insanın temsil ettiğimiz ülkelerin dışişleri bakanları şekilde değil, insanlığın içişleri bakanları şekilde konuşma sorumluluğumuz mevcut nedeniyse Şayet bu doğa, bu mekan bu cemal vasfının yansıdığı güzel doğa korunamazsa insanoğlu mevcut oluşunu sürdüremez, insanoğlu varoluşunu sürdüremediği süre da ülkeler anlamını kaybeder.'

 -'Bize emanet edilen mekana sahip çıkın'

Davutoğlu, etraf konusunun milli boyutuna dikkati çekerek, bütün hükümetlerin en ciddi görevinin, insanın yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve dünya standartlarının üzerinde bir doğa-insan-şehir-çevre buluşmasını sağlamak olduğunu anlattı. 

Şehirleri insanın kurduğunu, doğanın ise bayındırlık edilmiş şekilde kişiye sunulduğunu mekanlar olduğuna belli eden Davutoğlu, 'Şehirle doğa, mekan içerisinde uyumu bozduğumuz süre bu etkinlik İbn-i Haldun'un tabiriyle umran olmaktan çıkar' dedi. 

Davutoğlu, kentin estetiğini korumanın doğanın estetiğini muhafaza etmekle olasıdır kılınabileceğini kaydetti. 

İstanbul'un dünyanın en güzel şehri olduğunu belirten Davutoğlu, 'Sanki orada yaşayanlara bir emanet bunun şeklinde tevdi edilmiş ve denmiştir ki İstanbul'la ilgili; 'Madem ki burada oturuyorsunuz ve burada oturma şerefiyle şerefyab olmuşsunuz bunu korumak zorundasınız'. O güzelliği İstanbul'a nakış nakış verici ilahi irade, o mekanı güzel kılmıştır. Şehir gelişirken umran olması o mekanın korunmasına bağlıdır' diye konuştu.

Bunun ulusal bir vazife olduğunu belirten Davutoğlu, 62. Hükümet'in programını yazarken kalkınmanın önüne bilhassa 'insani' sıfatını getirdiklerini vurguladı. 

Davutoğlu, İstanbul Ümraniye ve Ankara Mamak'ta çöp depolarının, geçmişte şehrin derhal yakınında olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin bu dönemlerden AK Parti belediyeciliğiyle çıktığını söyledi. 

'Çevre ve belde söz konusu olduğunda kaybedilen bir saniyenin dahi bedeli, vebali ağır olur' diyen Davutoğlu, 'Belediye başkanlarımıza bilhassa söylüyorum; şehirlerimizi muhafaza edin, bize emanet edilen mekana sahip çıkın, o mekan içerisinde bulunan kişiye saygıyla belediyelerimizi en berrak belediyeler, şehirler durumuna dönüştürün. Bu bizim için ahlaki bir sorumluluktur' değerlendirmelerinde bulundu. 

Davutoğlu, etraf konusundaki tarihi sorumluluğa da işaret ederek, çevreye verilecek zararların istikbal nesillerin rahatından, refahından, yaşam standardından çalınmış sermaye olacağını vurguladı.

-Toplamda 320 milyon liralık yatırım

Davutoğlu, bugün açılışını yapacakları yatırımların yekün ücretinin 320 milyon lira olduğunu bildirdi.  

Gümüşhane, Kilis, Düzce, Edirne ve Giresun ile canlı bağlantı kuracaklarını ve aralarında Ermenek'in de bulunduğu 5 ilçe belediyesine duruluk araçları vereceklerini belirten Davutoğlu, hayatını kaybeden madencilere bir defa daha rahmet diledi.  

Hizmetlerin yaşama geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Davutoğlu, 'Son derece ciddi projeler, inşallah önümüzdeki devirde bunları daha da artıracağız. 2002'de yalnızca 15 bulunan sert atık tesis sayısını 77'ye yükselttik, şimdi bugün 79'a çıkacak. Nüfusumuzun yüzde 70'i bundan sonra tertipli atık depolama imkanına kavuşmuş olacak. Bu oranı inşallah 2017 sonuna kadar yüzde 85'e, 2023'e kadar da yüzde 100'e çıkaracağız' diye konuştu. 

-'Atık su tesisleri yüzde 100'den çok arttı'

Değişik yörelerdeki 27 atık su tesisini de faaliyete geçireceklerini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, son 12 yılda belediyelerin atık su arıtma oranını yüzde 100'den de çok artırdıklarını söyledi.  

Başbakan Davutoğlu, havzalardaki kirlenmeyi ortadan kaldırma için de ciddi bir gayret bünyesinde olduklarını belirterek, 'Edirne'den bahsedilince, Trakya'da Ergene Havazası'nın halini hepimiz aşırı iyi biliyoruz. Ergene Havzası'nın koruma fiil planı için 3 milyar 200 milyon liralık bir fon aktarıldı. Bu kaynakla inşallah, tüm bu mekanlar, havzalarımız azami biçimde korunacak, istikbal nesillere emanet edilecek' diye konuştu.  

-Törenden notlar

Törene, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli de katıldı.

Davutoğlu, konuşmasının arkasından ilçe belediye başkanlarına temizlik araçlarının temsili olarak anahtarlarını teslim etti. Daha sonra etraf yatırımlarının yapıldığı Düzce, Edirne, Kilis, Gümüşhane ve Giresun'a telekonferans yöntemiyle bağlandı.

Kilis ile yapılan bağlantı sırasında, bölgenin ihtiyaçlarını dinleyen Başbakan Davutoğlu, gereksinimlerin karşılanması noktasında gerekenlerin yapılacağını bildirdi.

Daha sonra Davutoğlu, protokol üyeleriyle kurdele kesti.

ETİKETLER: Şehirmizi , muhafaza , edin
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber