Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 21 Aralık 2012 - 12:09 Yorum: 0

Şeker Fabrikası’nda çalışan mevsimlik işçilere kadro verilsin

Şeker İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, Şeker Fabrikası’nda çalışan mevsimlik işçilere kadro istediklerini bildirdi.

Şeker Fabrikası’nda çalışan mevsimlik işçilere kadro verilsin

MALATYA  - Sendika üyesi işçilerle Şeker Fabrikası önünde basın açıklaması yapan Şeker İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, “Özelleştirme kapsamı ve programında olan şeker sanayi ne yazık ki ihtiyacı olan personeli temin edememekte, üretim sürecinde zorunlu olan teknik ve idari personeli dahi karşılayamaz hale gelmektedir.

Özelleştirme kapsamına alındığı 2000 yılında Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ bünyesinde memur, sözleşmeli ve işçi olmak üzere toplam 30 bin 612 personel çalışmakta iken, 2012 yılında bu sayı yaklaşık yüzde 56 oranında azalarak 14 bin kişiye kadar düşmüştür. Bu sayının 4 bin 777'si de kadro bekleyen kampanya ve geçici işçilerimizdir. Bunun yanı sıra mevcut işçilerimizin yüzde 70'inin emekliliğe hak kazanmış olması, unvanlı kadroların yetersizliği ve yıllardır süre gelen ancak bir türlü çözüme kavuşmayan kadro sıkıntısının had safhaya ulaşması nedeniyle ağırlaşan çalışma koşulları da göz önüne alındığında bu durum sanayinin asıl faaliyetlerinin yürütüldüğü bölümlerde üretim devamlılığını tehdit eder hala gelmiştir.

Bu konu KİT komisyon toplantılarında da dile getirilmiştir, üretim aşamasında bulunan alanlarda yer alabilecek nitelikli personel eksikliği nedeniyle ortaya çıkan iş gücü açığı işveren tarafından işin yürütülebilmesi ve üretimin sürdürüle birliği adına alt işveren tarafından satın alınan hizmet alımı ile karşılanmaktadır” ifadelerini kullandı.
“Ancak iş yasası hükümleri doğrultusunda asıl işlerin hizmet alımı ihalesi yoluyla alt işverene devri mümkün olmadığından burada oluşan hukuka aykırı durumlar çalışma barışı adına işveren açısından birçok olumsuzluğu meydana getirmektedir" diyen Murat, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yaşanan olumsuzluklar daha önce Türkiye Şeker Fabrikaları genel müdürlüğü tarafından 21 Nisan 2012 tarih ve 4556 sayılı ‘Acil personel ihtiyacı’ konu başlığında hazırlanan yazısı ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bildirilmiş fakat halen ÖİB tarafından bir cevap verilmemiştir bunun yanı sıra toplantılarında ÖİB yetkilileri tarafından fabrikalarımızda yaşanan personel ihtiyacının karşılanması yoluna gidileceği söylenmiş ancak üzerinden iki kampanya dönemi geçmiş olmasına rağmen konu ile ilgili somut bir adım atılmamıştır.

Ülkemizde şeker üretimi alanında personel yetiştirecek bir kurum bulunmadığından üretim aşamasında yer alabilecek nitelikli personel ancak şeker sanayi bünyesinde yetiştirilebilmektedir. Bu bağlamda 25 şeker fabrikamızda işletme, üretim, bakım, onarım ve enerji faaliyetlerinin ekonomik olarak devam ettirilebilmesi için gerekli olan nitelikli elemanların temini öncelikle fabrikalarımızda yıllardır geçici statüde kampanya ve mevsimlik işçi olarak çalışan ve alanında yetişmiş yeterli teknik bilgiye sahip personelin kadroya alınması ile sağlanmalıdır.

Sanayimize gerekli kadroların tahsisi ve bu kadrolara geçici işçi statüsündeki üyelerimizden atama yapılması çalışma barışının ve iş yerlerimizde huzurun sağlanmasına da büyük katkı yapacaktır. Sayın Başbakanımızın, 'Bir daha geçici işçi sözünü duymak istemiyorum' sözünden ilham alarak bu sorunun çözümünde başta Başbakanımız olmak üzere bütün devlet büyüklerimizin desteklerini bekliyoruz.“

Haber Kaynağı:
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber