Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 28 Mayıs 2016 - 12:58 Yorum: 0

Şekerli Ürünler İhracatında Hedef ABD

Türk şekerleme sektörü, Ortadoğu ve çevre ülkelerde kaybettiği payı ABD'de telafi etmeye çalışıyor.

Şekerli Ürünler İhracatında Hedef ABD

Türk şekerleme sektörü, Ortadoğu ve çevre ülkelerde kaybettiği payı ABD'de telafi etmeye çalışıyor.

Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, ABD'nin Irak'tan sonra en büyük ikinci ihracat kapısı haline geldiğini belirterek, bu yıl ihracat hedeflerinin 200 milyon dolar olduğunu söyledi.

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, ticari alım heyetlerinin, fuarların ve tanıtım çalışmalarının meyvesini toplamaya başladıklarını belirterek, "Son 12 ayda ABD'ye gerçekleştirdiğimiz ihracat yüzde 15,3 oranında arttı. Sektörümüz açısından ABD, 12 ay içerisinde 205 milyon dolarlık ihracat ile 5. sırada bulunuyor. İhracatımızın yaklaşık yüzde 4'ünü bu ülkeye yapıyoruz" dedi.

Çevre ülkelerde yaşanan sorunlar nedeniyle ihracatın gerilediğini belirten Zekeriya Mete, "İstanbul Hububat Birliği olarak ihracatımız 4 ayda 4 yıl geriye gitti. Geçen yıl ihracatımızı 1 milyon 600 bin ile kapattık. Türkiye ihracatı normalde yılda yüzde 1.5-2-2.5 gibi artan oranlardaydı. Geçen yıl kaybedilen yüzde 10 daralmadan da payımızı aldık. 2 yıl evvel ki rakamlarımızı yakalarsak başarılı olacağımıza inanıyorum. Bu yıl ihracatta 1 milyon 850 bin dolar rakamını yakalayacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

ABD'nin şekerleme sektörü ihracatında Irak'tan sonra ikinci sıraya yükseldiğini belirten Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu ise "Toplam ihracatımızın yüzde 7'si bu ülkeye yapılıyor. 2015 yılının ilk 4 ayında 30 milyon dolar olan ihracatımız yılın ilk 4 ayında 60 milyon dolara çıktı. Yıl sonu ihracat hedefimiz 200 milyon dolar" dedi. Kadiroğlu ABD pazarı hakkında şu bilgileri verdi: "Amerika 2015 yılında şekerli mamuller sektöründe 14 milyar dolarlık ithalat yaptı. Biz bu pastadan sadece 120 milyon dolarlık pay alabildik. Bu pastadan Kanada yüzde 34, Meksika ise yüzde 15 pay alıyor. Diğer rakiplerimiz ise Çin, Japonya ve Almanya. Türkiye olarak kaliteli ürünleri uygun fiyatlara üretebilme ve üretimde son teknolojiyi kullanma gücümüzle rakiplerimizden ayrışıyoruz. 2.5 milyar dolarlık şekerleme ihracatımızı katlanarak artırmak için tüm sektör olarak canla başla çalışıyoruz".

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber