Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
20:31 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Özgür Özel’den görüşme talebi geldi. Ö...20:24 Pandemiyle başladı, gelenek haline gelen kutlama 4 yıldır devam ediyor20:23 Bakan Güler: "Irak ile ortak bir harekat merkezi kurulması konusunda iki ta...20:22 Kuşadası’nda uzun namlulu silahlarla ateş açılan işletme mühürlendi20:18 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile TBMM’d...20:14 CHP Genel Başkanı Özel, eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i ziyaret ett...20:12 Eyüpsultan’da Ada Nur Uzuner’in ölümüyle ilgili 10 şüpheli adliyeye sevk ed...20:12 Hisarcık’ta kaybolan 55 küçükbaş hayvanı jandarma buldu20:10 Marmaris’teki 23 Nisan kortejinde 104. yıl coşkusu20:08 Fransa’da terör örgütü PKK’yı finanse ettikleri gerekçesiyle 8 kişi gözaltı...20:07 İçişleri Bakanı Yerlikaya: "Taksim’de 1 Mayıs kutlanması bir yasaklama deği...20:07 İçişleri Bakanı Yerlikaya: "AYM kararı belli 100 yüz kişiyle toplanıp çelen...20:06 Buharkent eski başkanlarından Köprülü son yolculuğuna uğurlandı20:06 Bingöl Emniyet Müdürlüğü’nden özel çocuklara akülü sandalye hediye edildi20:00 Bayburt’ta 23 Nisan coşkuyla kutlandı19:59 Korhan Berzeg’in yaşadığı köyde flaş gelişme19:49 Kuyuya düşen oğlağı AFAD kurtardı19:47 Sıtkı Olçar Çini Müzesinde 23 Nisan’a özel etkinlik19:45 Başak Koleji’nde öğrenciler 23 Nisan coşkusunu velileri ile birlikte yaşadı19:44 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Öğretmen atamalarında rakam önümüzdeki ha...
23 Nisan
Siyaset 23 Temmuz 2016 - 18:08 Yorum: 0

Selahattin Demirtaş: "Böyle bir nesli tankla, topla, savaş uçağıyla teslim alacağını sananlar yanıldılar"

Halkların Demokratik Partisi Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin İstanbul'da düzenlediği "Darbelere hayır, demokrasi hemen" adıyla düzenlenen...

Selahattin Demirtaş: 'Böyle bir nesli tankla, topla, savaş uçağıyla teslim alacağını sananlar yanıldılar'

Halkların Demokratik Partisi Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin İstanbul'da düzenlediği "Darbelere hayır, demokrasi hemen" adıyla düzenlenen halk buluşmasına katıldı. Demirtaş, "Böyle bir nesli tankla, topla, savaş uçağıyla teslim alacağını sananlar yanıldılar. Darbeye karşı hukuksal yönde atılacak her adımı parlamentoda desteklemeye hazırız" dedi.

Halkların Demokratik Partisi Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP İstanbul İl Teşkilatının Sultangazi ilçesinde düzenlediği "Darbelere hayır, demokrasi hemen" adıyla düzenlenen halk buluşmasına katıldı. İstanbul'un Sultangazi ilçesinde bulunan Gazi şehir parkında düzenlenen buluşmaya HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yanı sıra, HDP İstanbul İl eş başkanları, HDP milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.

"Darbeye karşı ilkeli bir tutum sergileyen halk başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum"

"Darbelere hayır, demokrasi hemen" halk buluşmasında partililere seslenen HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Türkiye'de tarihi bir kırılmanın tarihi bir eşiğin yaşandığı saatlerden geçiyoruz. Bir hafta önce Türkiye toplumu büyük bir badireyi yaralıda olsa atlatmayı başardı. Gözü dönmüş çılgınlaşmış bir askeri cunta halkın silahını halka doğrultarak bir kez daha darbe cunta anlayışını 12 Eylül'ün tekrarını hayata geçirmek istedi. Tabi ki bu gözü dönmüş çılgınlığı yapanlar sivil insanlara, parlamentoya saldırarak korku salacağını ve kısa sürede teslim alacağını düşünmüş olabilir. Türkiye toplumu 7'den 70'e hepsi siyasi partisi düşüncesi ne olursa olsun askeri darbenin cuntanın ne demek olduğunu ya yaşayarak gördü ya da yakın geçmişi büyüklerinden dinleyerek büyüdü. Böyle bir nesli tankla, topla, savaş uçağıyla teslim alacağını sananlar yanıldılar. Darbeye karşı ilkeli bir tutum sergileyen halk başta olmak üzere bütün siyasi partilere teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Askeri darbeye ve cuntaya karşı çıkmak demokrat olmak için yeterli değildir diyen Demirtaş, "Türkiye'de veya askeri darbelerin yaşandığı başka ülkelerde topluma kazandırdığı hiçbir şey yoktur. Latin Amerika ülkelerinde Afrika ülkelerinde, Asya ve 3.Dünya ülkelerinde neredeyse son 100 yıl askeri darbe süreçleriyle geçti ve halen birçoğunda askeri cunta ve zihniyeti iş başındadır. Derler ya " bir müsibet bin nasihatten iyidir" bakalım şimdi göreceğiz 1980'den bu yana askeri darbe zihniyetinin cunta anlayışının ve onun yaptığı anayasanın yürürlükte olduğu bir Türkiye'de bir müsibet bin nasihatten daha fazla ders vermiş mi vermemiş mi işte tamda onu göreceğimiz günlerden geçiyoruz. Şüphesiz ki askeri darbenin iyi diyebileceğimiz bir yanı yoktur. Herkes şunu iyi bilmelidir, askeri darbeye ve cuntaya karşı çıkmak demokrat olmak için yeterli değildir. Darbeye karşı çıkmanın yolu, yöntemi darbe tehdidi ve tehlikesi ortadan kalktıktan sonra ortaya konacak tutum asıl demokrat olunup olunmadığını, halktan yana olup olmadığınızı asıl belirleyen odur. Yoksa darbeye sağcısı, solcusu, İslamcısı, laiki, Kürt, Türk, Alevi, Sunni de karşı çıkar. Çıkması da gerekir" ifadelerini kullandı.

"Darbeye karşı hukuksal yönde atılacak her adımı parlamentoda desteklemeye hazırız"

Darbeyle gericilik ilkeleriyle mücadele edilemeyeceğini belirten Demirtaş, "Darbeyle mücadelenin en etkili yolu hukuktur. İnsan haklarıdır. Bugün bizim sarılmamız gereken ilkeler insan hakları ilkeleri demokrasi ilkeleridir. Faşizme, darbeye, cuntaya karşı gericilik ve gericiliğin ilkeleriyle mücadele edilemez. Olağan üstü hal 3 aylığına ilan edilmiş, yetmezse bir 3 ay daha ilave ederiz diyor. Biz hayır oyu verdik ama olağan üstü hal bir hafta bile yürürlükte kalsa aslında darbecilerle mücadele için yeterlidir. Ama deniyor ki 3 ay yetmeyebilir bir 3 ay daha yapabiliriz. Kime karşı kullanıyorsun. Darbeciye karşı, darbe girişiminde bulunanlara karşı hukuk çerçevesinde atacağın her adımı biz parlamentoda desteklemeye hazırız. Getir yasaları çıkaralım" dedi.

"15 Temmuz akşamına kadar yaşananlar yapılan hataları bir bir masaya yatıralım"

Cumhurbaşkanına liderler zirvesini toplaması için çağrı yaptıklarını söyleyen Demirtaş, "Bugün eğer eşitliğe doğru çözüme doğru adımları atmak istiyorsak bu yolun yöntemi bellidir. Cumhurbaşkanına çağrı yaptık. Liderler zirvesi toplayabilirsin, siyasi partilerin hepsinin görüşlerini önerilerini alabilirsin. Geçmişte yaşananlar 15 Temmuz akşamına kadar yaşananlar yapılan hataları bir bir masaya yatıralım. Öfkeyi kini kutuplaşmayı bir kenara bırakalım, toplum bizden artık barış istiyor. Olağan üstü hal uygulaması uzatılmamalı. Devlet içerisinde darbecilerin ayıklanması için belli bir sürece ihtiyaç var. Ama bu olağan üstü hal olmadan da yapılabilir" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından halk buluşması Türkçe ve Kürtçe söylenen şarkılar ve çekilen halaylarla sona erdi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber