Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Kültür 24 Ekim 2014 - 11:23 Yorum: 0

Selçuklu motifleri, Ahlat çinilerinde hayat buldu

Bitlis'in Ahlat ilçesinde yürütülen kazı çalışmalarında elde edilen bulguların üzerindeki motif ve figürler, BEÜ Ahlat Meslek Yüksek Okulu'nda üretilen çinilere işleniyor

Selçuklu motifleri, Ahlat çinilerinde hayat buldu

BİTLİS (AA) - ŞENER TOKTAŞ - Ahlat ilçesinde yürütülen kazı çalışmalarında elde edilen bulguların üzerindeki motif ve figürler, Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Ahlat Meslek Yüksekokulu'nda (MYO) yapılan çinilere işleniyor.

Selçuklular'ın kültür ve sanat merkezlerinden Ahlat'ta, 50 yılı aşkın süredir yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkartılan eserlerin figür ve motifleri Ahlat çinilerinde hayat buldu.

Kazılarda ortaya çıkartılan çini ve seramik eserler üzerindeki motif ve figürlerin benzerleri, MYO bünyesindeki atölyede öğretim görevlileri ve öğrencilerin elinden yeniden hayat buluyor.

BEÜ Ahlat MYO Öğretim Görevlisi Nihat Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki kazılarda çıkan ürünlerin üzerindeki motif ve figürleri, seramik ve çinilere uyguladıklarını söyledi.

Bu motif ve figürleri yeniden yorumlayarak, ürünleri günümüze aktarmaya çalıştıklarını ifade eden Kaplan, şöyle konuştu:

"Okulumuzda el sanatları, kuyumculuk, takı tasarımı ve mimari dekoratif sanatları programları mevcut. Burada 50 öğrencimizle eğitim ve öğretime devam ediyoruz. Eğitimimizde çini ve seramik sanatını, yeniden canlandırmaya çalışıyoruz. Ahlat kazılarında çıkan çini ve seramik örneklerindeki motifleri ve figürleri günümüze aktarmaya çalışıyoruz. Bu kazılarda çıkan çiniler üzerindeki figür ve motifleri sürahi ve vazolara uyguluyoruz. Bunları yeniden gün ışığına çıkarmaya çalışıyoruz."

Dökümünü yaparak fırınladıkları çalışmaların üzerine desenleri aktardıklarını belirten Kaplan, renklerin verilmesinin ardından ürünleri şekillendirerek tamamladıklarını ifade etti.

Kaplan, ayrıca yaptıkları çalışmaların, ağustos ayında Avusturya'nın başkenti Viyana'da sergilediklerini de anımsattı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber