Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
22:23 Vezirköprü’de gece yarısı kırmızı karınca operasyonu: Zararlı böcekleri yiy...22:23 Manisa’nın minik karatecileri milli takım yolunda22:21 Sakarya’da dehşete düşüren olay22:21 Bocce İl Birinciliği müsabakalarında gelenek bozulmadı22:20 Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Fenerbahçe - Olympiakos maçını trib...22:19 İsmail Kartal’dan Olympiakos maçında 3 değişiklik22:19 TBMM Başkanı Kurtulmuş: "Dünya barışının kalbi Ortadoğu’dur"22:18 UEFA Avrupa Konferans Ligi: Fenerbahçe: 1 - Olympiakos: 0 (Maç devam ediyor...22:15 Bakan Koca: "Tokat’ta meydana gelen depremde 1 kişi etkilenmiştir"22:13 U dönüşü yapan otomobile çarpan motosiklet sürücüsü yaşamını yitirdi22:02 Depreme yakalanan vatandaşlar geceyi dışarıda geçiriyor22:00 Ağrı’da çocukları dövdüğü iddia edilen imam gözaltına alındı22:00 AFAD: "Tokat’ın Sulusaray ilçesinde saat 21.45’te 4 büyüklüğünde bir artçı...21:56 Çankırı İl Sağlık Müdürü: “İhtiyaç halinde üzerimize düşen her türlü göreve...21:56 Depremzede yaşlı kadın korku dolu anları anlattı21:55 Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor21:51 Manisa’da 2 ton su 1 TL oldu, kartlı sayaç zorunluluğu kalktı21:49 Adalet Bakanı Tunç, Bosna Hersek Adalet Bakanı Bunoza ile bir araya geldi21:49 Dicle Nehri’nde ceset ihbarı ekipleri harekete geçirdi21:48 ABD, Filistin’in BM’ye tam üyelik talebini veto edecek
Kültür 21 Ekim 2016 - 09:08 Yorum: 0

Sepetin tarhii 10 bin yıl öncesine dayanıyor

Bursa'nın İznik ilçesinde yaşayan Arkeolog Fisun Ertuğ, evinin bahçesindeki eski ahırı "Sepethane" adını verdiği sepet müzesine çevirdi.

Sepetin tarhii 10 bin yıl öncesine dayanıyor

Bursa'nın İznik ilçesinde yaşayan Arkeolog Fisun Ertuğ, evinin bahçesindeki eski ahırı "Sepethane" adını verdiği sepet müzesine çevirdi. Sepetçiliğin tarihinin 10 bin yıl öncesine dayandığı müzede gözler önüne seriliyor.

Fisun Ertuğ, 20 yıldır Türkiye'nin çeşitli illerinden topladığı 170'e yakın sepeti müzesinde sergiliyor. Uzun yıllar Anadolu'nun çeşitli yerlerinde arkeolog olarak görev yapan Füsun Ertuğ, İznik'te hayata geçirdiği sepet koleksiyonu ile sepetçiliğin tarihine ışık tutmayı hedefliyor.

Tarih öncesi uzmanı olan Fisun Ertuğ, yıllardır kazılarda bulduğu sepet izlerinden yola çıkarak bugünkü sepet koleksiyonunu oluşturdu. Neolotik döneme ait yaklaşık 10 bin yıllık sepet izleri mevcut olduğunu anlatan Ertuğ, "Günümüzde sepetlerin yapım tekniği ve hangi malzemelerin kullanıldığı ile ilgili herhangi bir çalışma mevcut değil. Neden yok? çünkü bu sepetler günümüzde dahi gündelik malzemeler olduğu için dikkat çekmiyor. Bugüne kadar önemsenmemiş. Anadolu'da kaç teknik var diye sorduğumuzda cevap bulamıyoruz.

Her bir usta sadece kendi bildiği tekniği kullanıp farklı bir malzemeden sepet yapıyor" dedi.

Fisun Ertuğ, "Yaklaşık 20 yıldır insanların kullandığı bitkileri araştırarak bu işe başladım. Kazılarda bulduğumuz bu sepetlerin hangi teknikler ve hangi malzemeyle yapıldığını anlamak için yavaş yavaş sepetleri toplamaya başladım. İznik'e taşınalı 8 yıl oldu. Buraya gelip görenler ve öğrenciler ile kurslar yapıyoruz. Arkeoloji öğrencilerine sepetleri anlatıyorum. Buraya her gelen bizlere Türkiye'nin farklı köşelerinden yeni sepet örnekleri getiriyor. 5 farklı teknikte örülen simit sarma tekniği, bükme tekniği, saç örgü tekniği, dikmeli ve atmalı tekniği, karma tekniği sepetlerin yanında bir de fındık, kestane, komar, söğüt gibi karma dediğimiz 70-80 farklı malzemeden de sepet yapılabiliyor" diye bilgi verdi.

Yurdun farklı noktalarında üç sepet ustasına koleksiyonunda köşe açarak teşhir yeri tahsis eden Fisun Ertuğ, "Bunu öğrencilerimize öğretmek istiyoruz. Öğrenciler ile birlikte sepeti kendimiz yaparsak, bu sanat yürüyecek. Ustalar bu işten para kazanmadığı için gençlerimiz bu işe merak salmıyor. Bizler bu mesleği yaşatmak için mücadele ediyoruz" dedi.

Sepetin tarhii 10 bin yıl öncesine dayanıyor

Sepetin tarhii 10 bin yıl öncesine dayanıyor

Sepetin tarhii 10 bin yıl öncesine dayanıyor

Sepetin tarhii 10 bin yıl öncesine dayanıyor

Sepetin tarhii 10 bin yıl öncesine dayanıyor

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber