Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
22:02 Depreme yakalanan vatandaşlar geceyi dışarıda geçiriyor22:00 Ağrı’da çocukları dövdüğü iddia edilen imam gözaltına alındı22:00 AFAD: "Tokat’ın Sulusaray ilçesinde saat 21.45’te 4 büyüklüğünde bir artçı...21:56 Çankırı İl Sağlık Müdürü: “İhtiyaç halinde üzerimize düşen her türlü göreve...21:56 Depremzede yaşlı kadın korku dolu anları anlattı21:55 Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor21:51 Manisa’da 2 ton su 1 TL oldu, kartlı sayaç zorunluluğu kalktı21:49 Adalet Bakanı Tunç, Bosna Hersek Adalet Bakanı Bunoza ile bir araya geldi21:49 Dicle Nehri’nde ceset ihbarı ekipleri harekete geçirdi21:48 ABD, Filistin’in BM’ye tam üyelik talebini veto edecek21:48 Adalet Bakanı Tunç, Aliya İzzetbegoviç’in kabrini ziyaret etti21:47 Terör örgütüne yardım ve yataklıktan kesinleşmiş cezası olan şahıs tutuklan...21:45 Adalet Bakanı Tunç, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçiliğini ziyaret etti21:45 Adalet Bakanı Tunç, SDA Genel Başkanı İzzetbegoviç ile bir araya geldi21:44 Tokat’ta 5.6 büyüklüğündeki deprem güvenlik kameralarına yansıdı21:43 Gaziantep’te cinayetten hüküm giyen zanlı Yalova’da yakalandı21:43 Adalet Bakanı Tunç, Bosna-Hersek Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanı...21:27 Amasya’da ahırda çıkan yangın söndürüldü21:17 Kenya Genelkurmay Başkanı Ogolla helikopter kazasında hayatını kaybetti21:16 CHP Genel Başkanı Özel: "Bugün beka sorunu her 4 gençten üçünün bavulları z...
Güncel 25 Temmuz 2014 - 11:58 Yorum: 0

Seracılıktaki yanlışlar, bitkileri strese sokuyor

Aşırı sıcaklarda, seracılıkta uygulanan yanlış yöntemlerin, bitkilerin strese girmesine ve verimin azalmasına neden olabiliyor

Seracılıktaki yanlışlar, bitkileri strese sokuyor

TEKİRDAĞ (AA) - YAVUZ KARADUMAN - Yaz aylarında seracılıkta uygulanan yanlış yöntemlerin, ürünlerin verimini azaltabildiği bildirildi.

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Servet Varış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seracılığın Akdeniz ve Marmara Bölgesi'nde yaygın olduğunu söyledi.

Seracılığın, deniz kenarına yakın ve kış aylarında sıcaklık ortalaması 5 derecenin üzerindeki yerlerde yapılması gerektiğini belirten Varış, sulama imkanı olması durumunda verimin daha da artacağını vurguladı.

Seralarda yan ve çatı havalandırma sistemleri olmasının önemini vurgulayan Varış, şöyle konuştu:

"Serada sıcaklık 38 derece. Çatı havalandırması ve yan havalandırması yok. Havalandırma sistemi olsaydı ısınan hava yukarıdan çıkar, serin hava aşağıdan gelip hava akımı sağladığı için daha uygun iklim koşulları sağlanmış olabilirdi. Seralarda çatı ve yan havalandırmanın olmaması, aşırı sıcaklığa neden olur, bu da bitkileri strese sokar. Yüksek sıcaklık, domateste çiçek burnu çürüklüğüne, çiçek dökülmesine, yaprakların içe doğru kıvrılmasına, salatalık, marul ve patlıcanda acılaşmaya, kalitenin bozulmasına ve fizyolojik bozukluklara neden oluyor."

Varış, serada gece sıcaklığının minimum 13-15, gündüz ise maksimum 27 derece olması gerektiğini ifade etti. Üreticinin maliyetten kaçarak seraları demirci ustalarına yaptırdığını ve bu durumda istenilen özelliklerde bir sera ortaya çıkmadığını dile getiren Varış, bu konuda üreticinin ve demirci ustalarının bilgilendirilmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

 

- "Makineli tarım daha kolay"

 

Varış, Tekirdağ'ın iklim koşulları açısından seracılığa uygun olduğunu ancak üreticinin arazinin büyük olması nedeniyle makineli tarıma yöneldiğini söyledi.

Trakya'da üreticilerin geleneksel tarım çeşitlerinden ayrılmayarak ayçiçeği ve buğday üretimine devam ettiğini belirten Varış, şöyle devam etti:

"Şimdi makineli tarım daha kolay. Seracılık, sermaye, bilgi, çalışma gerektiren, en masraflı ve en karlı üretim şekli. Şimdi burada sera yaptığınız zaman, haftanın her günü çalışmanız gerekir. Mesela domates haftada iki defa budama ister, iki ya da üç kere hasat etmeniz gerekebilir. Hastalık zararlılarına karşı mücadele etmeniz lazım. Ayrıca işçilik çok. Yetiştiricinin arazisi yeterliyse ayçiçeği üretiyor, bir arayış içine girmiyor."

 Varış, seracılığın Tekirdağ'da yaygınlaşması durumunda üreticinin gelirinin artacağını ifade ederek, "Özellikle arazisi küçük olan yetiştiricinin gelir seviyesini yükseltir. Yan sanayinin gelişmesine yardımcı olur. Sera, demir, plastik, işçilik gibi imkanların daha fazla kullanılması ülke ekonomisine katma değer sağlar. Tekirdağ'da seracılık ikinci bir alternatif üretim şekli olur" diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber