Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 11 Mart 2015 - 12:48 Yorum: 0

SERKA, yeşil enerji potansiyelini araştırdı

KARS (AA) - Serhat Kalkınma Ajansı'nın (SERKA), Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars'ın güneş, rüzgar, jeotermal ve biokütle enerji alanlarında araştırma yaptı.Araştırmada, Kars ve Ardahan'daki...

SERKA, yeşil enerji potansiyelini araştırdı

KARS (AA) - Serhat Kalkınma Ajansı'nın (SERKA), Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars'ın güneş, rüzgar, jeotermal ve biokütle enerji alanlarında araştırma yaptı.

Araştırmada, Kars ve Ardahan'daki güneş enerjisi potansiyelinin İzmir ve İstanbul'unkinden daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars'ta faaliyet yürüten SERKA, dört ilin güneş, rüzgar, jeotermal ve biokütle enerji alanlarındaki potansiyellerini araştırdı.

Ajans uzmanlarınca hazırlanan ve kitap haline getirilen ''TRA2 Bölgesi Yeşil Enerji Kaynakları Sektör Raporu''na göre bölge illeri, çok önemli yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip.

Bölge illerindeki yeşil enerji potansiyelinin, yurtiçi ve yurtdışındaki enerji kaynaklarıyla mukayese edildiği raporda, dört ilin özellikle güneş, jeotermal ve biokütle enerjisi açısından önemli potansiyele sahip olduğu ortaya çıktı.

Iğdır'ın güneşlenme süresi açısından Türkiye genelinde Antalya'dan sonra ikinci sırada yer aldığına dikkat çekilen raporda, şu görüşlere yer verildi:

"Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerinin güneş enerjisi potansiyeli hem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü hem de Avrupa Birliği Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan güneş enerjisi potansiyeli haritalarına göre iyi düzeyde. Bölgede güneş enerjisi potansiyelleri sırasıyla Ağrı, Iğdır, Kars ve Ardahan olarak gözükmektedir. İllerin rakımlarının yüksek olması havadaki su buharının yağmur ve kar şeklinde yoğunlaşmasını sağlarken atmosferdeki ışınım perdelenmesini daha az seviyede tutmaktadır. Iğdır, günlük ortalama 9,49 saat güneşlenme süresi ile Türkiye'nin günlük 7,49 saatlik güneşlenme süresinden oldukça fazladır. Doğu Anadolu'nun tahıl ambarı olan Iğdır'da seracılık ve tarımsal sulamada güneş enerjisinin kullanılması büyük katma değer sağlayacaktır."

Bölge illerinin önemli bir güneş enerjisi potansiyeline sahip olduğuna işaret edilen raporda, Doğu Anadolu Bölgesi'nin, ülkede güneş enerjisi potansiyeline göre en yüksek bölgelerden Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinden sonra 3. sırada yer aldığına dikkat çekildi.

Raporda, "Bölgede yer alan 4 il arasında da en az güneş alan iller Ardahan ve Kars'tır. Buna rağmen Ardahan İstanbul'dan, Kars ise İzmir'den daha fazla güneş enerjisi potansiyeline sahiptir. Özellikle Ağrı'nın Patnos ilçesi metrekare alana düşen günlük ışıma miktarı bakımından yatırımcılar için oldukça önem taşımaktadır" denildi.

Bölge illerinin biyogazdan elektrik üretimi açısından da önemli kaynaklara sahip olduğu ifade edilen raporda, şunlar belirtildi:

''4 il, ilçe düzeyinde hayvan sayıları bakımından 1 milyonu aşan büyükbaş hayvan sayısıyla Türkiye genelinde ilk sıralarda yer almaktadır. Ağrı il merkezinde ve Kars'ın Selim ilçesinde biyogazdan elektrik üretim santralleri kurulmaya başlanmıştır. Bölge kırsalında kışlık yakacağın büyük bir kısmı tezek ve bitki atıklarının kullanılması yerine biyogazın prosesi sırasında ortaya çıkan metan gazının ısınmada değerlendirilmesi gerekmektedir."

Raporda, Taşlıçay, Diyadin, Kağızman ve Sarıkamış ilçelerinde yoğun rüzgar esintisi tespit edildiği vurgulandı.

Özel firmaların bölgede 6 aydan beri rüzgar enerjisi için ölçümler yaptığına işaret edilerek, Ağrı'daki Balık ile Çıldır göllerinde rüzgar enerjisi tespit çalışmalarına başlandığı ifade edildi.

Öte yandan, Ağrı'nın Diyadin ilçesindeki jeotermal kaynakların bölgenin en önemli jeotermal kaynağı olduğuna dikkat çekilen raporda, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nce Diyadin'de 4 kuyu açıldığı ve su sıcaklığının 78 dereceye ulaştığı belirtildi.

Raporda ayrıca, İller Bankası tarafından başta belediyeler olmak üzere bütün kamu kurum ve kuruluşlarına yenilebilir enerji kaynaklarına yönelik ücretsiz yatırım fizibilitelerinin hazırlandığı da vurgulandı.  

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber