Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Sağlık 18 Nisan 2022 - 09:58 Yorum: 0

Ses dalgası ile kontrol edilen bakteriler kanser ile savaşıyor

Kanser tüm dünyadaki en önemli sağlık problemlerinden birisi olduğunu, tedaviye yönelik çabalara rağmen istenilen neticeye henüz ulaşılamadığını...

Ses dalgası ile kontrol edilen bakteriler kanser ile savaşıyor

Kanser tüm dünyadaki en önemli sağlık problemlerinden birisi olduğunu, tedaviye yönelik çabalara rağmen istenilen neticeye henüz ulaşılamadığını söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, ses dalgaları ile kontrol edilen bakterilerin kanser ile savaştığı bildirdi.

Geçen ay Mohomad Abedi ve arkadaşları tarafından Nature Communications dergisinde ilginç bir çalışmanın sonuçlarının yayınlandığını bildiren Prof. Dr. Uğur Coşkun şu bilgileri verdi: "Bu deneysel çalışmada Escherichia Coli isimli bakterinin genetik mühendislik teknolojisi ile özel bir zinciri geliştirilmiş. Bu bakteri vücuda enjekte edildiğinde kanserli dokuyu buluyor ve onu enfekte ediyor. Geliştirilen bu teknoloji ile bakteri hedefine ulaştıktan sonra ses dalgaları ile kontrol edilerek tümör içinde etkili kanser ilaçlarının aktivasyonu ve salınımı sağlanıyor. Gen teknolojisi ile geliştirilen nanobodyler bakteri zinciri ile birlikte tümörlü dokunun içerisine giriyor. Normal vücut ısısında inaktif olan bu nanobody ultrason ses dalgaları ile ısıtılıp 42-43 C derecede aktive hale getiriliyor. Tümör içerisinde aktive olan bu yapılar immün sistemi aktive ederek tümör yanıtının oluşmasını sağlıyor."

Bu çalışmada fareler üzerinde etkili sonuçlar alındığını da bildiren Prof. Dr. Coşkun, bu sayede diğer organlar zarar görmeden kanserin etkili tedavisinin yapılabileceği öngörülüyor. Bu çalışma henüz deneysel bir araştırma. Fakat bu geliştirilen mekanizma eğer insanlarda da başarılı olursa bir çok çeşit kanser tedavisinin sağlıklı dokular korunarak direk tümör içerisinde ve çevresinde uygulanma imkanı söz konusu olabilir" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber