Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 18 Eylül 2014 - 14:14 Yorum: 0

Şeytan Çarşısı ve dedikodu kültürü, Akçadağ’a yakışmıyor

Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan, Malatya Güncel Genel Yayın Yönetmeni Murat Çelik’in sorularını yanıtladı.

Şeytan Çarşısı ve dedikodu kültürü, Akçadağ’a yakışmıyor

MALATYA/AKÇADAĞ – Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan, Malatya Güncel Genel Yayın Yönetmeni Murat Çelik’in sorularını yanıtladı.

Ankara Vali Yardımcısı olarak görev yaparken sürpriz bir şekilde Akçadağ Belediye başkanlığına AK Parti’den aday olan ve seçilen Ali Kazgan’la enine boyuna yaptığımız röportajda Akçadağ ile ilgili ilginç detaylar ortaya çıktı.

1961 Yılında Malatya’da doğan Kazgan, İlk, Orta ve Lise öğrenimimi Malatya Merkezde, Yüksek öğrenimi ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamladı. Evli ve 2 çocuk babası olan Kazgan,  1984 yılında Malatya Kaymakam Adayı olarak Mülki İdare Amirliği mesleğinde göreve başladım. Daha sonra sırasıyla 1987-1990- Çorum ili Bayat kaymakamı, 1990-1991- ABD Norh Carolina Eyaleti Raleigh Şehrinde Yabancı Dil Eğitimi, 1991-1992 Batman ili Sason Kaymakamı, 1992-1993 Erzurum ili Köprüköy Kaymakamı, 1993-1997 Amasya ili Taşova Kaymakamı, 1997- 1999   Kahramanmaraş Vali Yardımcısı, 1999-2001 Antalya ili Gazipaşa Kaymakamı, 2001-2006               Aydın Vali Yardımcısı, 2006-2008 Malatya Özel İdare Genel Sekreteri, 2008-2013 İstanbul Vali Yardımcısı, 2013 Ankara Vali Yardımcısı olarak görev yaptı.

İşte, Kazgan’la yapmış olduğumuz röportaj;

Belediyeyi devraldığınız  zamandan bu zamana kadar yaptığınız faaliyetler nelerdir? (başkanım devraldığınız dönemden bu zamana kadar belediyenin  borcu konusunda bilgi verirseniz cok daha iyi olur)

30 Mart 2014 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Seçimleri sonrası 4 Nisan 2014 tarihinde Akçadağ Belediye Başkanı olarak göreve başladım.

Geleceğe dönük neler yapabileceğimi görebilmek amacıyla Belediyenin borç ve alacağı ile personelin nitelik ve nicelik bakımından bir fotoğrafını çıkarmaya çalıştım.

Yapmış olduğum tespitlerde ortaya çıkan tablo kısaca şu şekildedir;

Belediyenin Borç Yükü:

Akçadağ Belediyesinden devralınan borç miktarı                   8.837.769 TL,

Bahri Belediyesinden devralınan borç miktarı                156.683 TL,

Kozluca Belediyesinden devralınan borç miktarı                        542.230 TL

Ören Belediyesinden devralınan borç miktarı                  806.134 TL

TOPLAM BORÇ                                                                10.342.817 TL

Yukarıda belirtilen borçlarla ilgili olarak bir başka tespitim ise, alacaklı olan personel ve firmaların hemen tamamının icra yoluna gittikleri şeklindedir.

Alacakları için yargı yoluna gidenlerin tamamı haklıydı. Çünkü aylardır, hatta yıllardır Belediyeden alacaklarını tahsil edemeyenler için geriye kalan tek yoldu bu. Ancak yargı yolu, Belediyenin borç miktarının daha da artacağını, borcun çevrilemez duruma geleceğini gösteriyordu. Çünkü icra yolu; faiz, avukat ücreti, icra inkâr tazminatı ve mahkeme masraflarının ilavesiyle birlikte borcun bazen 3, bazen de 26 kat artması demekti.

Borcun bir başka yansıması ise Belediye’ye getirdiği “İtibarsızlık” olmuştur. Bir yandan aylardır maaş alamadığı için esnafa ödeme yapamayan Belediye personelinin durumu, diğer yandan firmaların alacakları için icraya gitmeleri nedeniyle Belediye’ye ait araçların saklanmasından kaynaklanan itibarsızlık. Öyle ki herkesin hizmet beklediği önemli bir kurum olmasına karşın Akçadağ Belediyesine İlçe merkezindeki hiçbir istasyondan akaryakıt verilmez hale gelmiş.

Personelin nicelik ve nitelik durumu:                                                                       

Akçadağ, Bahri, Kozluca, Ören belediyeleri ile İl Özel İdaresi ve Akçadağ Köylere Hizmet Götürme Birliğinden devralınan personel sayısı; 23 memur, 43 daimi ve 17 geçici işçi olmak üzere toplam 83 olmuştur.      

Ancak ne yazık ki devralınan personel içerisinde teknik özelliği olan ve idarecilik yapabilecek donanıma sahip eleman neredeyse bulunmamaktadır. Bu nedenle Bakanlıklardaki fonlardan yararlanmak üzere proje çalışmaları yapılmasında bile sıkıntılar yaşanmaktadır.

Belediyeyi devraldığım tarihten bu yana bir yandan borçların çevrilebilir duruma gelmesi, diğer yandan adeta bir çay ocağı görünümündeki Belediyeyi kurumsallaştırmaya çalışmaktayım. Öte yandan Belediye hizmetlerinin iyileştirilerek halka sunulması için gayret göstermekteyim. 

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, personel maaşlarını her ay düzenli olarak ödemeyi başardığımız gibi, alacaklıların büyük bir bölümünü de icra yolundan vazgeçirerek bugüne kadar tahminen 2.000.000 TL’ye yakın borç ödedik. Resmi Gazete’de yayımlanma aşamasında olan Torba Yasa’daki haklardan yararlanarak önümüzdeki aylarda izleyeceğimiz ödeme planıyla Belediyenin borç yükünü hizmeti etkilemeyecek bir seviyeye indirmek zorundayız.

Öte yandan Belediye olarak etkin bir şekilde hizmet sunabilmek amacıyla hem personel yükünü azaltmak, hem de Belediye’ye Mimar, İnşaat Mühendisi, Şehir Plancısı gibi nitelikli elemanlar kazandırmak istiyoruz. Bunun için Belediyemizin personel gider oranının 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49. Maddesinde öngörülen % 30’a düşürülmesi gerekmektedir. Bu amaçla Akçadağ Belediyesine diğer belediyeler ve il özel idaresinden aktarma ile gelen 22 personeli havuza teklif ettik ve başka kurumlara nakil işlemlerinin sonuçlanmasını bekliyoruz. Ayrıca emekliliği gelen personelin emekliye ayrılmalarını teşvik ediyoruz.

-Belediye başkanı olarak ileriye dönük Akçadağ üzerindeki planlarınız yapacaklarınız nelerdir?

Akçadağ’la ilgili hayalim ve hedefim, Akçadağ’ı Malatya’nın merkez ilçelerinden biri yapmaktır. Bu amaçla yapılması gerekenleri hemen hemen tespit etmiş durumdayım.

Bunlardan bazılarını ana başlıklarıyla kısaca belirtmeye çalışayım.

“Öncelikle ve samimiyetle şunu söylemeliyim ki, bir zihniyet değişimine ihtiyaç var.”

Burada en büyük gücümüz ve potansiyelimiz Akçadağ halkıdır. Ama Akçadağ’lılar; “Argalı, Aşiret, Kürne”  şeklinde bölünerek değil yalnızca birlikte olurlarsa bir güç olabileceklerini görüp Akçadağ menfaatini ortak payda yaparak bütünleşmek zorundadırlar. Görevim süresince bu bütünleşmeyi sağlamanın gayreti içinde olacağımı belirtmek isterim.

“Şeytan Çarşısı ve Dedikodu kültürü, Akçadağ’a yakışmıyor.”

Akçadağ’lıların bir başka alanda daha zihniyet değişimine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

“Şeytan çarşısı ve dedikodu kültürü.” Burada yapılan sadece Akçadağlıların kendi içlerinde didişmekten, birbirlerini yıpratmaktan başka bir şey değil. Bildiğim kadarıyla ilimizde Akçadağlı bir bürokrat yoktur. Olsa herkesten önce biz eleştiririz. Bu kültürün Akçadağ’a bir faydası yok. Aksine daha fazla yatırım almak için iller ve ilçeler arasında kıyasıya bir yarış sürerken Akçadağ’lılar bu yarışın hep dışında kalmaktadır. Akçadağ’ın geri kalmasındaki en büyük faktörlerden birinin bu olduğunu düşünüyorum.

Hâlbuki çarşımız gerçekten oturmak, sohbet etmek, faydalı şeyler konuşmak için çok uygun bir yer. İsmi de Asmalı Çarşı” olabilir. Burada Akçadağ için neler yapılabileceği konuşularak güzel fikirler neden üretilmesin?

“Akçadağ, potansiyellerini değerlendirmeli, önüne gelen fırsatları kaçırmamalıdır.”

Akçadağ’da gelişmeye dönük potansiyeller var. Ama bu potansiyeller değerlendirilmediği takdirde güce dönüştürülmez. Tıpkı zamanında ilçe içinden geçirilmesi mümkün olan karayolu, demiryolu, hava lojmanları, hipodrom gibi kaçan fırsatlara dönüşür.

Hatta son olarak kaçırılan doğal gaz fırsatını da bunlara dâhil etmeliyiz. Ne yazık ki benden yana büyük beklentiler içinde olduğunu söyleyen Akçadağ halkı, bu konuda beni değil başkalarını dinledi. Sonuç ortada. Doğal gazın olmadığı bir yerin gelişmesindeki zorluğu düşünün. Maalesef büyük bir fırsatı kaçırdık. Doğrusu çok üzüldüm, ama vazgeçmeyecek, Akçadağ’a doğal gaz getirmek için başka bir yol bulmaya çalışacağım.

“Siyaseten güçlenmek zorunlu.”

Bu konuda söylenecek çok şey var aslında.  Çünkü hemen her konuda istediğinizi elde edebilmek için siyaseten de güçlü olmak gerekmektedir. Bu nedenle Akçadağ’lıların bilinçli seçim yapmaları, seçtikleri kişilerin Akçadağ’lıların hak ve hukukunu sahiplenebilecek temsil kabiliyetine sahip kişiler olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir.

“Kamu ve Sivil Toplum Kuruluşları arasındaki ilişki geliştirilmeli”

Akçadağ’la ilgili bir gözlemim de kamu ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iletişim ve işbirliğinin istenilen düzeyde olmamasıdır. Tabi bu kurumlar arasındaki diyalogun gelişmesinde bakış açısı son derece önemlidir. Bunun için paylaşmayı bilmek gerekir. Aslında bu konuda Belediye olarak ANKA-DER’le bir sınav da verdik. Doğal gaz konusunda bizi desteklemek için güzel bir adım attılar. Ancak çalışmalar sırasında, Doğal gazı dernek olarak kendilerine mal eden bir anlayış ortaya koymaya çalışanlar oldu.

“İkametimiz AKÇADAĞ olmalı.”

Son yıllarda yapılan yasal düzenlemelerle Yerel yönetimler, en önemli kamu hizmet birimleri haline gelmiştir. Ancak Akçadağ Belediyesinin tek gelir kaynağı, Devlet Bütçesi Vergi Gelirleri üzerinden aylık olarak aktarılan paydan ibarettir. Bu pay tahsisinde en belirleyici faktör nüfustur.

Ancak Akçadağ’lı hemşerilerimizin pek çoğunun, Akçadağ ilçesinde tarlası, kayısısı ve hatta evi olduğu halde ikamet yeri Yeşilyurt ya da Battalgazi olarak kayıtlıdır. Doğal gaz ya da çocuklarını okula yazdırma amaçlı olarak bulundukları bu ilçelerdeki çoğu kiralık meskenleri ikamet göstermeleri nedeniyle Akçadağ nüfusu gerçeğin altında kalmaktadır. Nüfusun olması gerekenin altında çıkması Belediye payının düşük olmasına ve hizmet sunumunun güçleşmesine yol açmaktadır.

Bu nedenle hemşerilerimizin bir “Akçadağ Milliyetçiliği (Sevgisi)” göstererek ikametgâhlarını Akçadağ olarak kaydetmeleri gerekmektedir.

“Toplu taşıma hizmetleri çok önemli.”

Akçadağ’ın gelişmesi ve bir merkez ilçe olması için öncelikle toplu taşıma hizmetlerinin Akçadağ ilçesini merkez alacak şekilde sunulması gerekmektedir. Ancak Akçadağ ilçesine bağlı 77 mahallenin neredeyse tamamına yakını Akçadağ’a uğramadan doğrudan il merkeziyle irtibatlandırılmıştır.  Bir ilçeye bağlı mahallelerin ilçe merkeziyle düzenli bir toplu taşıma bağlantısı kurulmadan o ilçe esnafının ve tabi ki ilçenin ekonomik canlanması nerdeyse mümkün değildir.

Büyükşehir uygulamasıyla birlikte Toplu Taşıma hizmetleri Büyükşehir Belediyelerine verilmiştir. Bu kapsamda bir yandan mahallelerimizde toplu taşıma hizmeti veren minibüslerin ilçe merkezini durak olarak kullanmaları, diğer yandan bazı mahallelerimize ilçe merkezi ile il merkezi arasında otobüsle toplu taşıma hizmeti verilmesi için girişimlerde bulunduk.

“İlçedeki fiyatların pahalı olduğu imajı kalkmalı.”

Aşmamız gereken en önemli sorunlardan birisidir. İlçemize bağlı mahallelere yaptığım ziyaretlerde bu imajın yaygın bir şekilde var olduğunu gördüm. Akçadağ esnafı hem kendileri, hem de ilçeye zarar veren bu sorunu aşmalı.

“İlçedeki Yaşam Kalitesi Göstergeleri yükseltilmeli.”

Akçadağ’ın en önemli sorunlarından birisi, göçtür. Bunun da sebebi Akçadağ’ın yaşam kalitesi göstergeleri bakımından halkın istek ve beklentilerini karşılayamamasıdır. Bu bakımdan eğitimden sağlığa, sporun altyapısından alışveriş imkânlarına kadar her alanda iyileştirmeye ihtiyaç vardır.

Bu kapsamda olumlu gelişmeler var.

Bir defa kapatılarak Anadolu Lisesine dönüştürülmesi kararı alınan Akçadağ Öğretmen Lisesini, Milletvekilimiz Öznur ÇALIK’ın destekleriyle Akçadağ Fen Lisesine dönüştürmemiz önemli gelişmedir. Fen Lisesi için ihtiyaç olan pansiyon inşaatı sürmektedir.

Yıllar sonra Akçadağ Meslek Yüksek Okulunun Akçadağ’a taşınması için binasının inşasına başlanılması da başarıdır.  Burada ihtiyaç olan pansiyon yapımı, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil ÇELİK’e iletilmiş ve olumlu karşılanmıştır.

Daha iyi koşullarda sağlık hizmeti sunumu için Hastane inşaatımız sürmektedir.

Kültür Merkezi inşaatıyla ilgili Üniversitelerin görüş raporları tamamlanmış ve sorunun çözüm aşamasına gelinmiştir.

Büyükşehir Belediyesi tarafından halihazır imar planları ihale aşamasına getirilmiş, 1/5000’li Nazım İmar Planlarıyla ilgili çalışmalar sürdürülmektedir. Bu çalışmalardan sonra İlçe Belediyesi olarak yapmamız gereken 1/1000’lik Uygulama imar planlarını Büyükşehir Belediyesi yâda İlbank’la yapmak için hazırlıklarımız sürmektedir.

 İlçe merkezinin içme suyu sorununun çözümü için İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğim sırasında açtığımız Başpınar Mahallesindeki 40 lt/sn debiye sahip olan sondaj kuyusunu mevcut sisteme dahil etme kararı aldık.  MASKİ’yle işbirliği içinde önümüzdeki günlerde tamamlanacak çalışmayla birlikte Akçadağ ilçe merkezindeki içme suyu potansiyeli hemen hemen iki kat artmış olacaktır.

Yine İlçe merkezinin kanalizasyon sorununun çözümü için MASKİ teknik elemanlarınca etüd çalışmaları tamamlanmış ve proje çalışmaları devam etmektedir.

Ancak ilçe olarak halen ilçe otogarı, yolcu bekleme ve dinlenme salonu, nikah sarayı, düğün-mevlid salonu, kapalı Pazar yeri, hayvan Pazar yeri, mezbahane, gasilhane gibi  çok fazla eksiğimiz bulunmaktadır.

“Akçadağ’da kentsel dönüşüme ihtiyaç var”

Akçadağ’daki konutlar eskimiş ve pek çoğu riskli bina haline gelmiş durumdadır. Bu haliyle Akçadağ’ın modern bir ilçe görünümüne kavuşturulması mümkün görülmemektedir. Bu nedenle kentsel dönüşüm çalışmalarını başlatmamız gerekli. Tabi bu konuda atılacak adımlar vatandaşın yaklaşımına bağlı.

“Cazibe merkezleri oluşturmak gerekli”

Bir ilçenin gelişmesinde kendine özgün cazibe merkezleri çok önemlidir. Akçadağ’da gördüğüm cazibe merkezi olacak potansiyellerin başlıcalar Sultan suyu barajı, Sultan suyu Harası, Levent Vadisi ve Şeyh Ali Kara Külliyesidir.

Sultan suyu Harasının sadece at yetiştirilen bir yer olmanın dışında ilçenin bir cazibe merkezi olması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımıza yapmış olduğumuz talep olumlu karşılanarak burada bir “Atlı Sporlar Merkezi” kurulması kararlaştırılmıştır. TİGEM tarafından başlatılan ve inşası kısa bir süre sonra tamamlanacak olan Atlı Sporlar Merkezi için Haranın altında geniş bir bölüm ayrılmıştır. Ayrı bir girişi olacak olan Atlı Sporlar Merkezi; at binme, engelli çocukların rehabilitasyonu ve piknik mesire yerleriyle halka açık bir cazibe merkezine dönüşecektir.

Levent Vadisi, kayıp bir şehir olarak özellikle yabancıların çok ilgisini çeken bir vadidir. Burada İl Özel İdaresince yapılan seyir terasını Akçadağ Belediyesine kazandırdık. Vadiye değer kazandıracak projelere sahip talipliler arasında yapılacak yap-işlet-devret modeli bir ihaleyle kiralama çalışmalarını sürdürmekteyiz. Seyir terasının yanı sıra buradaki mağaraların aydınlatılması, mağaraların görülmesi için teleskop konulması vb. yeniliklerle burası yine Akçadağ’a özgün bir cazibe merkezi haline gelecektir.

Şeyh Ali Kara Külliyesi ise önemli bir inanç turizm merkezi olma yolundadır. Buraya yönelik yapılması gereken en önemli çalışmalardan biri de toplu taşıma hizmeti verilmesidir. Bu amaçla; “Akçadağ Merkez-Kutangölü Mahallesi-Güzyurdu Mahallesi-Aşağı Örükçü-Havaalanı-Şıhlar Mahallesi-Aksaray Mahallesi-İl Merkezi” şeklinde bir güzergah oluşturularak MOTAŞ aracılığıyla toplu taşımacılık yapılması yada Akçadağ Belediyesi tarafından toplu taşımacılık yapılması için yetki devri talebinde bulunduk. Bu gerçekleştiği takdirde Akçadağ ile Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinden vatandaşlarımızın Şeyh Ali Kara Külliyesine özel vasıtaları olmasa bile ulaşımları mümkün hale gelecek. Böylece külliyenin inanç turizm merkezi olarak cazibesi artacaktır.

Sultansuyu Baraj Gölünü ise oltayla balık tutularak piknik yapabilme özelliği de olan bir şehir parkı olarak hayal ediyorum. Akçadağ’la ilgili olarak hedeflediğimiz diğer çalışmalar tamamlandığında Büyükşehir Belediyesinin burada bir şehir parkı düşüneceğini umuyorum.

Ancak tüm bunların gerçekleşmesi yalnızca benim şahsi gayretlerimle mümkün değildir. Akçadağ halkının desteğine ihtiyacım var. Umarım doğal gaz konusunda olduğu gibi beni yalnız bırakmazlar.

“Akçadağ gençliği yüzakımız.”

Akçadağ’da terbiyeli, saygılı, kötü alışkanlıklardan uzak bir gençliğe, yani bir hazineye sahibiz. Akçadağ’ın geleceği için umut veren bu gençlere karşı sorumluluklarımız var. En başta gençlerin boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendirecekleri spor alanları oluşturmak zorundayız.

Bu kapsamda Akçadağ stadını sentetik çim sahaya dönüştürmek, uygun bir yerde sporun diğer dalları için bir spor kompleksi oluşturmak ve halı sahayı gençlik ve spor il müdürlüğünden devralarak gençliğin hizmetine sunmak için girişimlerimiz sürmektedir.

-Akçadağ’daki işsizlik sorununa karşı bir çözümünüz bulunmakta mıdır?

Akçadağ’da ki işsizlik sorununun çözümü, Akçadağ’ın gelişerek bir cazibe merkezi haline gelmesine bağlıdır.

Bu konuda en önemli projelerden birisi hipodrom olmalıydı. Ama hipodrom fırsatı geçmişte kaçırıldığı gibi önümüzdeki günlerde şans oyunlarının özelleştirilmesi gündemde olduğu için tekrar elde etme imkânı kalmamış görünüyor.

İstihdama katkı sunması gereken projelerden biri olan cezaeviyle ilgili olarak maalesef yer sorununu bugüne kadar çözemedik. Cezaevi için tahsis edilen alan içinde tapulu yeri olan vatandaşlarımızı razı edebilirsek sorunu hazineden yer takasıyla çözmek düşüncesindeyiz.

Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesiyle ilgili olarak; Akçadağ Belediyesi olarak % 30 kurucu ortak olduk.  Müteşebbis heyet ve yönetim kurulu oluşumu tamamlandı. Önümüzdeki günlerde imar planı onayı ve altyapı ihalesiyle ilgili çalışmaları hızlandırmak zorundayız.

 Ayrıca sürekli takibimizde olan Kapalı Sulama Sistemiyle ilgili çalışmalar tamamlandığında ilçedeki arazilerin yeterli bir şekilde sulanması sonucu ortaya çıkacak verimlilik artışı da istihdam konusunda olumlu katkı sağlayacaktır.

Akçadağ’lı vatandaşların büyük umutlarıyla geldiğiniz belediye başkanlığına  vatandaşlarınızın genel hangi sorunlarıyla karşılaştınız?

Vatandaşlarımızın sorunları, ilçenin gelişmesiyle ilgili genel konular değil.  Haklı olarak kendi geçimleri ve hayat standartlarıyla ilgili sorunlara çözüm bulunmasını istiyorlar.

Bunların başlıcaları; yol, içme suyu, sulama suyu, kanalizasyon, toplu taşıma ve ilaçlamayla ilgilidir. Fakat Büyükşehir Yasasıyla birlikte mahalle içi yollar hariç bu hizmetlerin tamamı büyükşehir belediyesinin görev ve sorumluluk alanına girmiş bulunmaktadır. Dolayısıyla bu alanlarda doğrudan Belediye bütçesinden harcama yaparak hizmet etme şansımız artık yoktur. Buna karşın özellikle kuraklık nedeniyle ortaya çıkan içme suyu sorunları başta olmak üzere, kanalizasyon, yol ve ilaçlama konularında belediye personelimizden oluşturduğumuz ekiplerle Büyükşehir Belediyesine destek olmaya çalıştık.

İlçe merkezindeki vatandaşlarımızın talepleri ise daha çok temizlik hizmetlerine yönelik olmuştur. İtiraf etmeliyim ki personeli tanımamam sebebiyle doğru personel seçemememden kaynaklanan aksamalar olmuştur. Ama her şey yerine oturuyor. 

ETİKETLER: Akçadağ , ali kazgan
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber