Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 31 Ağustos 2016 - 14:43 Yorum: 0

SGK’da alacaklar yeniden yapılandırılıyor

Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nda "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması" konusunda 6736 sayılı kanun hakkında bilgilendirilme...

SGK’da alacaklar yeniden yapılandırılıyor

Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nda "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması" konusunda 6736 sayılı kanun hakkında bilgilendirilme toplantısı yapıldı.

Balıkesir SMMMO Toplantı Salonu'nda yapılan bilgilendirme toplantısına SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Biçer, SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Adem Aktaş, SGK İl Müdürü Şeref Karaca, BESOB Başkan Vekili Necdet Erkan, Balıkesir Ticaret Odası Genel Sekreteri Serkan Acar ile muhasebeciler, kurum ve belediye temsilcileri katıldı.

Balıkesir'deki görevine yeni başlayan SGK İl Müdürü Şeref Karaca, yapılandırmanın uygulanabilmesi için STK'lara da büyük görev düştüğünü belirtti. Katılımcılara SGK Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Hakkındaki Kanun ile ilgili bilgi veren SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Biçer borçlarla ilgili başvurunun 31 Ekim 2016 tarihinde sona erdiğini açıkladı.

"İlk altı ayda 101 milyon 928 bin 435 TL topladık"

SGK İl Müdürü Şeref Karaca yaptığı açılış konuşmasında 2016 yılı Haziran ayında yüzde 86'lık bir tahsilat oranı yakaladıklarını açıklayarak, "Balıkesir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü olarak il müdürlüğümüz ve 12 tane sosyal güvenlik merkezimizle Balıkesir'de 359 çalışanımızla hizmet vermekteyiz. 2016 yılı Haziran ayında 101 milyon 928 bin 435 TL tahakkuk eden vergi oldu. Yüzde 86'lık bir tahsilat oranımız mevcut. Tahsil edilemeyen prim ve prime ilişkin alacaklarla ilgili 17 bin 860 adet dosya açılmış olup 96 milyon 427 bin 709 TL de icra borcu oluşmaktadır. Bu yapılandırmayla ilgili olarak elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Ama burada SGK tek başına bu işi başarabilecek durumda değildir. STK'lar, Odalar, kamu kurum ve kuruluşları ile meslek kuruluşları ile birlikte bu durum halledilebilir" dedi.

SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Biçer yapılandırmanın 2016 yılı Haziran ve önceki aylara ait olup, 19 Ağustos 2016 ve öncesinde tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, genel sağlık sigortası primi, isteğe bağlı sigorta ve topluluk sigortası primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı primi, idari para cezaları, kurumca tahsil edilen; damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, 30 Haziran 2016 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primlerini kapsadığını açıkladı. Yapılandırma kapsamındaki borç asılları ile bu borçlar için ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden Kanun'un yayımlandığı 19 Ağustos 2016 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu borçlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer'i alacakların tahsilinden vazgeçileceğini belirten Biçer, "Yapılandırılmış borçların peşin-ilk taksit ödeme süresinde (2 Ocak 2017 tarihine kadar) tamamen ödenmesi halinde hesaplanan Yİ-ÜFE'nin yüzde 50'si silinecek, borç aslı ve hesaplanan Yİ-ÜFE'nin kalan yüzde 50'si tahsil edilecek. Gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer'i alacaklar terkin edilecektir. Yapılandırma hakkının kaybedilmesine neden olan durumları ise Yapılandırma taksitlerinden ilk ikisinin süresi içinde ödenmemesi, taksitlendirme süresi içerisinde tahakkuk edecek cari ay prim borçlarının, bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla ödenmemesi veya eksik ödenmesi, bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla taksitin ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde taksitlendirme hakkı kaybedilecektir" dedi.

Yapılandırma tarihleri

Yapılandırma başvurusu tarihlerine de değinen Biçer "Başvuru süresi Kanun'un yayımlandığı tarihi izleyen ay başından itibaren tüm borçlular için 2 ay (31 Ekim 2016), GSS borçluları için 5 ay (31 Ocak 2017). Peşin/ilk taksit ödeme süresi ise Kanun'un yayımlandığı tarihi izleyen ay başından itibaren tüm borçlular için 4 ay (2 Ocak 2017), GSS borçları için 6 ay (28 Şubat 2017)."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber